Utrecht West

Selecteer Pagina

Een duurzame Kerstbomeninitiatief is georganiseerd door Het Hof van Cartesius.

Een duurzame Kerstbomeninitiatief is georganiseerd door Het Hof van Cartesius.

Foto door: Isa Knol. Hier ziet u een kerstboom met kluit.

In een vredige straat in Utrecht-West, omringd door twee knusse eettentjes en het sporadische geluid van voorbijrazende treinen, ontvouwt zich een bijzonder tafereel: het uitlenen van duurzame kerstbomen, met de belofte van een volledige teruggave van 100 euro bij teruggave. Dit alles maakt deel uit van een bewonderenswaardig streven om de kerstperiode meer groen te maken. ‘Het Hof van Cartesius’ ontvangt bij elke uitgeleende boom een steunbedrag van tien euro, als erkenning voor hun toewijding aan dit initiatief.

De tuin van ‘Het Hof van Cartesius’, bezaaid met kerstbomen van diverse groottes en types, waaronder opties met of zonder kluit, vormt het kloppende hart van dit duurzame kerstboominitiatief. Wanneer bewoners na de feestdagen hun bomen terugbrengen, belanden deze niet op straat, maar krijgen ze een tweede leven in de aarde, waarmee ze bijdragen aan een groenere toekomst. Door het raam kijkend van het eettentje, staat Bram in gesprek met een paar mensen die hun kerstboom komen bemachtigen. Nadat alles is afgehandeld, lopen ze samen, met een glimlach op hun gezicht en de kerstboom in hun hand, weg.

Het Interview met Bram

De drijvende kracht achter dit hartverwarmende initiatief, Bram, deelt zijn motivatie in een spontaan interview. “Ons verlangen om een duurzame kerstperiode te bevorderen, heeft ons geïnspireerd tot het opzetten van dit uitgiftepunt,” legt Bram uit. “We willen bewustzijn creëren en mensen aanmoedigen om deel te nemen aan een groenere kersttraditie.”

Belangrijke Waarden en Doelen

De betrokkenheid van Het Hof van Cartesius vertaalt zich naar tastbare acties en resultaten. De zorgvuldig gekozen kerstbomen dienen niet alleen als feestelijke versiering, maar ook als symbolen van duurzaamheid. “Onze voornaamste doelstelling is het bevorderen van milieubewustzijn en het aanbieden van een duurzaam alternatief voor traditionele kerstbomen,” voegt Bram toe.

Uitdagingen en Hoogtepunten

Na slechts enkele dagen waren zowel uitdagingen als hoogtepunten zichtbaar. Het runnen van het uitgiftepunt bracht niet alleen vreugde bij de klanten, maar ook logistieke uitdagingen. “We merken dat mensen echt willen bijdragen aan een groenere planeet,” merkte Bram op, “maar qua logistiek is het beheren van in- en uitgifte een uitdaging.” Op deze dag is te zien dat veel meer mensen zich hebben aangemeld dan voorgaande jaren. Brams gezicht spreekt boekdelen, hij is aan het genieten van iedereen die zich meldt. De hele dag loopt hij rond met een lach op zijn gezicht, een vriendelijker iemand bestaat er niet.

Het Perspectief van de Klant

Een enthousiaste klant, die vol overgave deelnam aan het initiatief, deelt haar motivatie: “Ik doe het, omdat ik weet dat als ik er een met kluit koop, die weer mooi de grond in gaat om te groeien. Zo draag ik mijn steentje bij aan het milieu. Dit is mijn eerste jaar, en ik zal zeker weer meedoen volgend jaar. Ik hoop dat anderen dit lezen en ook deze beslissing nemen.”

Draagvlak en Duurzaamheid

Het Hof van Cartesius, met dit inspirerende kerstboominitiatief, legt niet alleen de basis voor een groenere kerstperiode, maar creëert ook draagvlak voor bewustwording en verantwoordelijkheid. Dit uitgiftepunt illustreert hoe een kleine, lokale inspanning kan bijdragen aan een duurzamere toekomst voor ons allen.

Over de auteur

Isa Knol

Isa Knol (2003) Ze is geboren en getogen in Sleeuwijk. Een echte Brabander in haar ogen. Van Jongs af aan heeft zij al een nieuwsgierige geest en wil ze bij elke gebeurtenis kijken of er nog meer valt te achterhalen. Ze is begonnen bij radio AFM, de publieke omroep van de gemeente Altena. In haar eigen radioprogramma, ‘Aan tafel met…’, interviewt ze invloedrijke personen uit de gemeente, waardoor ze een breed scala aan onderwerpen heeft mogen verkennen Ze is vastbesloten om belangrijke kwesties aan het licht te brengen, waarbij ze streeft naar nauwkeurigheid, diepgang en evenwicht. Met haar nieuwe baan als hyperlocal journalist in de wijk Utrecht-west, hoopt ze door middel van haar vaardigheden de mensen uit de buurt inzicht te geven over hun eigen wijk. Ze wil haar publiek verrassen met complexe vraagstukken en uitdagende verhalen, zodat haar publiek na kan denken over de wereld om hen heen. Missie Ik blijf mij inzetten voor de hoogste normen van objectiviteit en ethiek. Ik kijk ernaar uit om mijn reis als hyperlocal journalist voort te zetten en ik ben vastbesloten om feiten te presenteren en verschillende perspectieven in mijn werk op te nemen.