Utrecht West

Selecteer Pagina

Sharing Stories: Verhalen die sociale bubbels doorbreken

Sharing Stories: Verhalen die sociale bubbels doorbreken

Saif (links) en Nikki (rechts) trekken willekeurig de volgende spreker uit een trommel met namen van sprekers tijdens een Sharing Stories-evenement.

Sociale segregatie in Nederland vormt een uitdaging, waarbij mensen zich vaak terugtrekken in sociale kringen die overwegend dezelfde achtergrond hebben. Het CBS meldt dat mensen met Nederlandse herkomst over het algemeen een meer gesegregeerd netwerk hebben. Het storytellingevenement Sharing Stories biedt een multicultureel platform voor verbinding in Utrecht-West.

Sharing Stories Utrecht, als doorlopend initiatief, vervult een cruciale rol in het aanpakken van sociale bubbels door een inclusief multicultureel podium te bieden. Hier kunnen mensen van diverse achtergronden hun persoonlijke verhalen en ervaringen delen. Door deze ontmoetingen te stimuleren tussen mensen met verschillende achtergronden, draagt het evenement bij aan het bevorderen van verbinding en het creëren van een gevoel van eenheid in de buurt.

Initiatief

Sharing Stories is ontstaan vanuit een gedeelde passie voor het verbinden van gemeenschappen en het delen van persoonlijke verhalen. Nikki Mae Evers (26), mede-organisator en mede-presentator van Sharing Stories Utrecht, vertelt hoe het idee is ontstaan in samenwerking met Saif Abdoelrazak (27). “Saif kwam met het idee om iets op te zetten, omdat we allebei van storytellingevenementen houden. Ons doel was om een plek te creëren waar mensen van verschillende achtergronden elkaar kunnen ontmoeten, vooral internationale en Nederlandse studenten.”

Het initiatief begon als een idee, maar groeide al snel uit tot een doorlopend evenement dat een significante impact heeft op de sociale cohesie in Utrecht-West en daarbuiten. Deze ontwikkeling heeft een omgeving gecreëerd waar mensen zich vrij voelen om een scala aan verhalen te delen, variërend van liefdesverhalen tot persoonlijke uitdagingen zoals zelfmoord in de familie, werkgerelateerde problemen, en moeilijkheden in relaties met ouders. Door deze diverse verhalen te delen, draagt het evenement bij aan een inclusieve sfeer waarin mensen zich begrepen en verbonden voelen.

Inclusiviteit

Sharing Stories zet zich in om het evenement zo laagdrempelig mogelijk te maken. Het wordt volledig in het Engels gehouden en georganiseerd vanuit een vrijwilligersinitiatief, tot nu toe zonder toegangsprijs wat financiële barrières verwijdert. Nikki benadrukt: “We streven naar een safer space en bieden een podium aan iedereen die een verhaal wil delen. Deze combinatie kan moeilijk zijn, dus hebben we huisregels opgesteld om dit te waarborgen.”

Er wordt specifiek vermeld dat racisme, seksisme en schadelijke stereotypen niet getolereerd worden. Vertellers worden aangemoedigd om contact op te nemen als ze twijfelen over de gepastheid van hun verhalen. Deze regels worden vooraf naar alle sprekers gestuurd, zijn beschikbaar op sociale media en worden gedeeltelijk herhaald tijdens het evenement.

Sharing Stories streeft met deze bewuste keuzes naar een safer space in Utrecht. “Dit is een voortdurend proces; we staan open voor feedback en hopen samen met onze gemeenschap een safer space te creëren in Utrecht.”

De Kracht van delen

Jip Gradener (27), een verteller bij Sharing Stories, belicht de kracht van persoonlijke verhalen om verbinding te creëren binnen de gemeenschap. Zijn eigen ervaringen, waaronder een aangrijpend familieverhaal, benadrukken het belang van het delen van verhalen. Dit bevordert diepgaande gesprekken en reflecties tijdens het evenement, wat leidt tot meer interactie en een sterkere gemeenschapsband. Dit sluit nauw aan bij het streven van Sharing Stories naar meer community-gerichte evenementen in de toekomst. Hierbij ligt de focus op het leren kennen van elkaar in kleinere groepen, wat resulteert in een diepere verbinding, terwijl het delen van verhalen op een meer persoonlijke schaal plaatsvindt.

Verslaggever Lucas Meyland spreekt met Max Ciaglo. Hij deelde tijdens een Sharing Stories evenement zijn verhaal over vriendschap waarin sinaasappels een belangrijke rol hadden.

Over de auteur

Eva Britt Goossens

Mijn naam is Eva Britt Goossens en ik ben 17 jaar oud. Ik ben altijd al nieuwsgierig geweest en voel me graag betrokken bij de samenleving. Met de behoefte om creatief te schrijven ben ik als studente op de Hogeschool Utrecht momenteel actief op Svj media. Met Utrecht West als hyperlocal ben ik enthousiast om diverse producties neer te zetten. Ik hoop dit jaar stappen te zetten binnen het vakgebied en verschillende thema’s aan te pakken.