Utrecht West

Selecteer Pagina

Vrijwilligers: de onmisbare kracht achter de verslavingszorg

Vrijwilligers: de onmisbare kracht achter de verslavingszorg

Nederland verwelkomt met harten vol waardering de Week van de Vrijwilliger. Van 7 tot 13 maart erkent en viert het land de onschatbare bijdragen van miljoenen vrijwilligers. Toch reikt de ware kracht van vrijwilligerswerk verder dan slechts deze week. Dat weten ze ook in verslavingskliniek De Stek in Lombok: ‘Zonder vrijwilligers kunnen wij niet bestaan.’ 

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek zette in 2022 41% van de Nederlandse bevolking zich in als vrijwilliger. In de zorg is dit vrijwilligerswerk van onschatbare waarde. Van deze 41% zette 6,8% zich in op het gebied van verzorging, variërend van ouderenzorg en ziekenhulp tot verslavingszorg. Achter elk cijfer schuilt echter een verhaal van impact en toewijding.

Afhankelijkheid 

Jimmy Bosman, coördinator van de vrijwilligers bij verslavingskliniek De Stek in Lombok, weet alles van impact en toewijding. Hij zorgt ervoor dat vrijwilligers binnen de gehele organisatie op de juiste opvanglocaties worden ingezet, waar zij hun talenten optimaal kunnen benutten. “Zonder vrijwilligers zou deze organisatie absoluut niet draaien. Wij zijn afhankelijk van hen die de handen gratis uit de mouwen steken.”

De Stek, onderdeel van De Tussenvoorziening, helpt zij die geen dak boven hun hoofd hebben, mensen met oplopende schulden of degenen die een extra steuntje in de rug nodig hebben. Met bijna evenveel betaalde medewerkers als vrijwilligers, heeft De Tussenvoorziening verschillende opvanglocaties in Utrecht. De Stek is gespecialiseerd in verslavingszorg en biedt onderdak, psychische hulp, helpt bij doktersbezoeken en zorgt voor vermaak in de vrije tijd van de gasten.

“De vrijwilligers hebben een enorme invloed op de gasten die we hier ontvangen. Die invloed heb ik zelf zo’n veertien jaar geleden ook mogen ervaren, toen ik hier als gast binnenkwam,” vertelt Jimmy. Hij benadrukt de waarde van vrijwilligers: “Het grootste voordeel van vrijwilligers is dat zij een compleet andere blik hebben op de gasten dan de professionals. Ze hebben een andere kijk. Vrijwilligers verbeteren de hulp in de verslavingszorg.”

Het doel van deze week is om de bijdragen van de vrijwilligers te erkennen en te vieren, maar ook om bewustwording te creëren over het belang van vrijwilligerswerk en anderen te inspireren om zich ook vrijwillig in te zetten.

Belang

Het belang van vrijwilligers wordt niet alleen gezien door de mensen die direct met hen samenwerken, maar ook door psychologen. Onderzoek van het Psychologen magazine toont aan dat vrijwilligers langer gelukkig zijn dan zij die geen vrijwilligerswerk doen. Het Nederlands Instituut van Psychologen beaamt dit: “Vrijwilligers zijn een waardevolle aanvulling op professionele zorgverleners. Ze bieden extra ondersteuning aan patiënten en cliënten, met emotionele steun, gezelschap en praktische hulp bij dagelijkse taken, wat een positief effect heeft op hun gezondheid en welzijn.”

Ook vrijwilliger Alex Yung bij Jellinek, onderdeel van stichting Arkin, ziet de invloed van vrijwilligerswerk: “Ik groeide op in een omgeving waar verslaving geen vreemd onderwerp voor mij was. Voor mijn kinderen wilde ik dat ze het onderwerp kenden, maar dan vanuit de helpende kant. Nu loop ik al een aantal jaar mee als vrijwilliger.” Jellinek, een expert op het gebied van verslaving, helpt jaarlijks duizenden cliënten verspreid over Nederland, ook in Utrecht. “Als vrijwilliger sta ik verder van de cliënt af, wat ervoor zorgt dat ik hen niet behandel op basis van hun dossier. Dat zou een psycholoog bijvoorbeeld sneller doen. Als vrijwilliger merk ik dat onze invloed enorm is. De cliënten waarderen de tijd die wij in hen steken en hoe wij hen behandelen.”

De invloed van vrijwilligers in de verslavingszorg is aanzienlijk, met een diepgaand effect op de cliënten die zij helpen. Hun unieke perspectieven dragen bij aan het welzijn van degenen die hulp zoeken. De bijdrage van vrijwilligers gaat verder dan alleen de Week van de Vrijwilliger en benadrukt de onschatbare waarde van hun inzet in de vrijwilligerszorg.

Op een woensdagavond aan de Malakkastraat 6, wordt er in buurtcentrum Rosa hard gewerkt aan de wekelijkse gratis driegangenmaaltijd. Lokale vrijwilligers van Buurtbuik zetten zich wekelijks in om een maaltijd te bereiden voor alle behoeftige buurtbewoners.
In de Week van de Vrijwilliger werpt Wessel In den Bosch een blik op de diverse groep vrijwilligers van Buurtbuik Utrecht West. Hij spreekt onder andere met Abdirahman Hadow, een vluchteling uit Somalië, die zich nu actief inzet als vrijwilliger voor de buurt.

Over de auteur

Joëlla de Koning

Ik ben Joëlla, 19 jaar en momenteel eerstejaars Journalistiek student. Naast mijn studie heb ik mijn eigen onderneming, Uniek in Beeld. Een creatief bureau dat zich bezig houdt met schrijven en fotografie. Ik vind het namelijk ontzettend leuk om naast mijn studie me ook al bezig te houden in mijn toekomstige werkveld! De verhalen van mensen is iets dat mij ontzettend enthousiast maakt, door beeld of door tekst en dat hoop ik nog lang te gaan doen!