Utrecht West

Selecteer Pagina

Minder overgewicht in Utrecht West dan landelijk gemiddelde

Minder overgewicht in Utrecht West dan landelijk gemiddelde

Vorige week verschenen er nieuwe statistieken van het CBS omtrent overgewicht en obesitas. Obesitas is de afgelopen drie jaar verdrievoudigd in Nederland. In Utrecht west gaat het beter dan het landelijk en het Utrechtse gemiddelde, maar er is ruimte voor verbetering.

Het CBS meldde op 4 maart 2024 dat het aantal mensen met obesitas de afgelopen 40 jaar is verdrievoudigd, schokkende cijfers zo beaamt ook John van Zuilen, personal trainer in de Base community gym in Utrecht West. Utrecht West scoort wel beter ten opzichte van de rest van het land en de stad. Volgens John van Zuilen zou dit kunnen komen door de grote aanwezigheid van sportscholen in Utrecht West. Maar ook laat hij weten dat er de afgelopen jaren ook veel mensen binnenkomen die te zwaar zijn.

Vanaf 2012 tot 2022 is wel een flinke daling te te zien in het percentage van mensen met overgewicht in Utrecht West, van 37% in 2012 naar 31% in 2016 volgens de cijfers van Utrecht in CijfersIn de overige delen van Utrecht kan je nauwelijks spreken van een daling, van 38% in 2012 naar 37% in 2022. John van Zuilen geeft aan dat de Base community gym mensen probeert te helpen af te vallen door lessen over voeding te geven en mensen in te laten zien dat het niet moeilijk is om gezond te eten en veel te bewegen. ‘we proberen mensen te leren om makkelijk te denken’ zo vertelt hij. Ook is het belangrijk om bij iedereen naar het persoonlijke plaatje te kijken geeft van Zuilen aan. ‘Bij ons werken we met meerdere personal trainers, met ieder een eigen specialiteit, zo kunnen wij de cliënt het best bedienen’. Om mensen te bereiken en te motiveren om hun overgewicht aan te pakken vertelt John van Zuilen dat bij de Base community sinds kort zijn begonnen met het gebruik van sociale media. Hier heeft iedere gespecialiseerde trainer een eigen account om zo goed en gedetailleerd mogelijk hulp te kunnen bieden.

De twee belangrijkste factoren bij het afvallen zijn beweging en voeding, maar laatstgenoemde is het allerbelangrijkst zo meldt het Voedingscentrum. Dat Utrechters dit ook beseffen blijkt uit de drukte bij de diëtisten in Utrecht en daarmee ook in Utrecht West. Twee Diëtisten uit Utrecht West laten in een korte reactie weten helemaal vol te zitten. Dit heeft deels te maken met de ramadan: ‘Mensen willen meedoen met de ramadan maar toch een gezond voedingspatroon aanhouden’ laat een diëtist weten.

Dit neemt niet weg dat er ook bewogen moet worden, en juist op dat vlak zijn de bewoners van Utrecht West in de coronatijd goed begonnen. Want waar in 2018 nog maar 61% van de mensen voldeed aan de beweegrichtlijn voldeed in 2020 66% aan deze richtlijn. Echter is deze gewoonte er na de coronatijd weer uitgegaan bij het gros van de bewoners van Utrecht West, nu voldoet nog maar 60% aan deze richtlijn.

Over de auteur

Sytze Veenstra

Mijn naam is Sytze Veenstra, ik ben een 22-jarige student journalistiek woonachtig in Arnhem. Ik studeer aan de Hogeschool van Utrecht waar ik mij wil ontwikkelen tot een goede journalist. Verder ben ik erg nieuwsgierig naar Utrecht West, en hoop ik de komende zes maanden dit stadsdeel te verkennen en haar te ontdekken. In mijn vrije tijd ben ik een sportliefhebber en een fan van live muziek. Sport vind ik zowel erg leuk om naar te kijken als om zelf te doen. Met een een passie voor schrijven, hoop ik als journalist mijn eigen naam te maken. Mijn doel is om inzicht te bieden, vragen te stellen en de samenleving te informeren.