Utrecht West

Selecteer Pagina

Iftar-maaltijden om de culturele kloof te doorbreken

Iftar-maaltijden om de culturele kloof te doorbreken

Stichting Educatief Centrum Utrecht, de plek waar 120 mensen een Iftar-maaltijd kunnen bijwonen

Utrecht-west – Bij Stichting Kunst van het Samenleven Utrecht worden er tijdens de gehele Ramadan Iftar-maaltijden gehouden voor mensen die daar geïnteresseerd in zijn. Bij het gebouw van Stichting Educatief Centrum Utrecht (SECU) kunnen mensen aanschuiven bij de maaltijd om het vasten te verbreken. Ook kunnen mensen zich opgeven om bij een gezin een Iftar mee te maken. Het doel van beide Iftars, zowel bij Kunst van het Samenleven als bij SECU, is de culturele kloof doorbreken. Iedereen is daarom welkom; gelovig of niet-gelovig.  

De Iftar  

De Iftar is de naam die Moslims hebben voor de maaltijd na het verbreken van het vasten. Tijdens de Ramadan wordt 30 dagen lang tussen zonsopgang en zonsondergang niet gegeten of gedronken, ook wel vasten genoemd. De Ramadan duurt dit jaar van 11 maart t/m 9 april. Volgens (mede)organisator van de Iftars Deniz (naam bekend bij redactie) wordt de Ramadan gehouden als een soort detox. “De Ramadan is bedoeld om je lichaam te zuiveren”, vertelt Deniz. De Iftar-maaltijd wordt elke avond gehouden, 30 dagen lang. Zo ook bij SECU. De Iftar-maaltijd wordt daar ook elke avond van de Ramadan gehouden. Door vrijwillige bijdragers en subsidies van de gemeente Utrecht wordt het geld dat wordt uitgegeven aan de maaltijden verzameld.  

De Iftar bij het gebouw van SECU 

Stichting Educatief Centrum Utrecht, SECU, is de organisatie die samenwerkt met de Kunst van het Samenleven om de Iftars te kunnen organiseren. Kunst van het Samenleven is een organisatie die in heel Nederland zit, ook in Utrecht. SECU is het buurthuis in Utrecht-west waarmee Kunst van het Samenleven samenwerkt. Samen hebben deze twee organisaties het waar kunnen maken om 120 personen samen te kunnen laten dineren. In het gebouw van de Stichting Educatief Centrum Utrecht, wat is gelegen in de wijk Kanaleneiland, is een zaal met daarin plek voor ruim 120 mensen om samen het vasten te verbreken. De 120 mensen die komen zijn erg verschillend. “We hebben al contact met verschillende AZC’s om mensen die daarin zitten mee te laten dineren met ons, maar ook studentenverenigingen in Utrecht hebben zich opgegeven met een aantal studenten”.  

Tijdens het diner worden er 3 dillema’s/thema’s op tafel gegooid om mensen met elkaar het gesprek aan te gaan. Doordat er heel veel verschillende mensen aan tafel zitten, komen er erg interessante gesprekken naar voren. Een voorbeeld van zo’n dilemma/thema is de vraag: waar ben je gepassioneerd over? “Doordat er zoveel verschillende mensen komen met verschillende achtergronden en ideeën, krijg je erg interessante gesprekken”, vertelt Deniz. De diners die worden geserveerd zijn gratis en worden volledig klaargemaakt door vrijwilligers. Er wordt gekookt door een echte kok, die het ook vrijwillig doet. Het dekken van de tafels en het versieren van de zaal wordt ook gedaan door vrijwilligers.  

Doordat er verschillende mensen van verschillende afkomsten aanwezig zijn, wordt er voor een groot deel Engels gesproken. De dillema’s/thema’s zijn wel in het Nederlands, maar de vrijwilligers die de hele avond in de zaal rondlopen vertalen met liefde de teksten. Ook voor mensen die niet beide talen niet beheersen worden geholpen met het communiceren met hun tafelgenoten.  

De Iftar bij een gezin thuis 

De organisatie die de Iftars bij mensen thuis organiseert en regelt heet Iftarmee.nl. Dat is een vrijwilligersinitiatief van Kunst van het Samenleven en SECU. Op de website van de vrijwilligersorganisatie (ifarmee.nl) kun je jezelf opgeven om bij een gezin een Iftar mee te kunnen maken. Maar je kan je ook opgeven als een zogenoemd ‘gastgezin’. Dan kunnen mensen bij jou aan tafel aanschuiven. Door je op te geven op de website word je gekoppeld aan een gezin die in jouw buurt woont. Het doel van mensen koppelen in jouw buurt is het maken van (langdurige) relaties bij de mensen in de buurt. Zuhre akcay cinar is van Stichting SECU en zij organiseert de Iftars bij mensen thuis. Ook plaatst zij op sociale media reclames om meer mensen te laten weten dat er dit soort activiteiten zijn rondom Utrecht en zeker met de Ramadan. “Met het meedoen van een Iftar bij een gezin thuis krijg je een unieke kans om de spirituele rijkdom en de diepe vreugde te ontdekken die de Ramadan voor moslims met zich meebrengt”, vertelt Zuhre. Net zoals bij de Iftar in het buurthuis van SECU is deze variant van de Iftar-maaltijd gratis en wordt dit ook gesubsidieerd door de gemeente en door vrijwilligers.  

Door samen te eten en te praten met mensen van verschillende culturen met verschillende afkomsten wordt de culturele kloof doorbroken. “Uiteindelijk zijn wij allemaal gelijk aan elkaar en kunnen wij ook leren van elkaar”, vertelt Deniz.  

Over de auteur

Jet Kramer

hii, ik ben Jet Kramer en ik ben 18 jaar! Ik zit nu in mijn eerste jaar van de opleiding journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Op dit moment werk ik samen met mijn klas als redactie voor SVJ-media. Mij lijkt het geweldig om later als journalist mooie en pakkende verhalen te kunnen schrijven.