Utrecht West

Selecteer Pagina

Utrecht-West scoort beter op gebied van gezondheid dan de rest van Utrecht

Utrecht-West scoort beter op gebied van gezondheid dan de rest van Utrecht

Stock free foto, freepik.com

De mensen met obesitas in Nederland zijn de afgelopen 40 jaar verdrievoudigd, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Waar in de jaren 80 slechts 5% obesitas had, is dat in 2023 gestegen naar 16%. Hoe zit dit in Utrecht west ten opzichte van de rest van Utrecht en Nederland? En hoe zit het met het sporten in onze regio? Data gaan de uitsluiting geven.

In Utrecht-West liggen de overgewicht cijfers lager dan in de rest van het land. Vanaf 2012 tot 2022 is er een flinke daling geweest in het aantal mensen met overgewicht in Utrecht-West. Namelijk van 37% naar 31%. Cijfers die door personal trainer John van Zuilen van de Base Community Gym in Utrecht-West zouden kunnen komen door de grote hoeveelheid sportscholen in de regio. In de rest van Utrecht kan je moeilijk spreken van een daling. Van 38% overgewicht in 2012 naar 37% in 2022.

Maar John van Zuilen ziet ook dat er nog genoeg ruimte voor verbetering is. Ook bij zijn sportschool komen de laatste jaren meer mensen binnen met overgewicht. Dat laat wel zien dat mensen er wat aan willen doen. ‘Wij willen mensen laten zien dat gezond eten niet moeilijk hoeft te zijn’ zo zegt John van Zuilen. Dat mensen wat willen laten doen aan hun overgewicht blijkt ook uit de grote drukte bij diëtisten in Utrecht. Meerdere praktijken laten weten het erg te druk te hebben, en geen tijd te hebben voor een uitgebreide reactie. Namen van deze praktijken zijn bij de redactie bekend.

Overgewicht gaat naast eten natuurlijk hand in hand met sporten. Daar zijn er minder drastische veranderingen. Mensen die lid zijn van een sportvereniging in Utrecht zijn nagenoeg een hetzelfde gebleven, namelijk 37 om 38 procent. In Utrecht-West scoort men ook beter op het gebied van sporten. Waar in de rest van Utrecht slechts 56% voldoet aan de beweegrichtlijn, voldoet in Utrecht West 60% van de mensen aan deze richtlijn. In de Coronaperiode lag dit percentage in Utrecht-West zelfs nog hoger.

Over de auteur

Sytze Veenstra

Mijn naam is Sytze Veenstra, ik ben een 22-jarige student journalistiek woonachtig in Arnhem. Ik studeer aan de Hogeschool van Utrecht waar ik mij wil ontwikkelen tot een goede journalist. Verder ben ik erg nieuwsgierig naar Utrecht West, en hoop ik de komende zes maanden dit stadsdeel te verkennen en haar te ontdekken. In mijn vrije tijd ben ik een sportliefhebber en een fan van live muziek. Sport vind ik zowel erg leuk om naar te kijken als om zelf te doen. Met een een passie voor schrijven, hoop ik als journalist mijn eigen naam te maken. Mijn doel is om inzicht te bieden, vragen te stellen en de samenleving te informeren.