Utrecht Zuid

Selecteer Pagina

Happietaria Utrecht-Zuid: Een smakelijk initiatief voor het goede doel

Happietaria Utrecht-Zuid: Een smakelijk initiatief voor het goede doel

Het management team van Happietaria in Utrecht-Zuid, Foto: @LIEFDEINBEELD

TOLSTEEG – Aan de Saffierlaan in Utrecht-Zuid heeft zich sinds vier weken een restaurant gevestigd. Het restaurant genaamd Happietaria, zal er nog maar kort blijven want de tijd van het pop-up restaurant zit er bijna op. Het restaurant wordt volledig gerund door vrijwilligers en de opbrengst gaat naar een goed doel. Loïs Snoek (tweede van rechts op de foto) is tweedejaars psychologiestudent en werkt bij Happietaria als Medewerkers en Planning manager. Zij is verantwoordelijk voor het werven van vrijwilligers. Snoek vertelt over het verhaal achter dit initiatief en blikt terug op hoe ze de afgelopen weken als vrijwilliger heeft ervaren.

Wat is Happietaria en wat maakt dit restaurant zo bijzonder?

‘Restaurant Happietaria is een tijdelijk pop-up restaurant gevestigd in Utrecht-Zuid. Dit bestaat niet alleen in Utrecht, maar in heel veel steden in Nederland. Voornamelijk studentensteden worden aangetrokken tot dit concept. Happietaria is anders dan andere restaurants omdat het team volledig uit vrijwilligers bestaat en de opbrengst van het eten naar een goed doel gaat wat mensen in Oeganda helpt.’

Op welke manier kan Happietaria mensen aan de andere kant van de wereld helpen?

‘Het pop-up restaurant is een initiatief vanuit Tearfund, een goed doel wat zich inzet voor schoon en veilig drinkwater in Oeganda. Dit is vooral relevant voor de vrouwen in dat land. Zij moeten elke dag ver de berg op om schoon drinkwater te halen. Doordat ze dat telkens moeten doen, krijgen ze lichamelijke klachten en kunnen ze geen onderwijs meer volgen. Tearfund zorgt ervoor dat veilig drinkwater toegankelijker wordt in Oeganda.’

Hoe zie de menukaart eruit?

‘We hebben een uitgebreid menu met allerlei lekkere gerechten waar de gasten uit kunnen kiezen. Gerechten zoals garnaaltartaar, onze welbekende Happieburger en nagerechten zoals een brownie en kaneelcheesecake. De ingrediënten hiervan moeten natuurlijk ook betaald worden, daarom sluiten we bij Tearfund leningen af waarvan we de benodigdheden kunnen betalen. Voor de rest gaat al het geld, behalve dat van de huur en de ingrediënten, naar het goede doel.’

Kun je vertellen over hoe het proces van het opzetten van dit pop-up restaurant is verlopen?

‘Het team van Happietaria is samen met de pandmanager op zoek gegaan naar een locatie voor het pop-up restaurant. Budget en beschikbaarheid speelden een grote rol. De huur van het pand moest in ons budget passen en we moesten er wel vijf weken lang ons restaurant kunnen runnen. Het huidige onderkomen van Happietaria in Utrecht-Zuid bleek de beste plek. Overdag is het een koffiebar en ’s avonds ontvangen wij hier onze gasten voor een diner.’

Hoe is het team van Happietaria erin geslaagd om genoeg vrijwilligers te werven?

‘Omdat Happietaria een initiatief is vanuit studentenverenigingen, hebben we bij verschillende verenigingen een praatje gehouden over Happietaria. Hierdoor raakten veel studenten enthousiast. Daarnaast hebben we e-mails gestuurd naar kerken en vrijwilligersinitiatieven in heel Utrecht. Iedereen die wil komen helpen, mag helpen. Dat is het leuke aan Happietaria: iedereen komt bij elkaar, of je een student bent of niet.’

De laatste week van het pop-up restaurant is ingegaan, hoe hebben jij en het team de afgelopen tijd ervaren?

‘Deze tijd heb ik als superleuk en gezellig ervaren. Als team zijn we dichter naar elkaar toe gegroeid omdat we gezamenlijk iets kunnen betekenen voor anderen. Het was een groot project waar ik maanden naartoe heb gewerkt en dan vind ik het mooi om te zien dat wij dit met elkaar hebben neergezet in de afgelopen weken.’

Wat zijn de reacties van de gasten op het initiatief van Happietaria?

‘Gisteravond kregen we hele enthousiaste reacties. De gasten zeiden dat ze het ontzettend knap vonden wat wij als vrijwilligers doen. Ze waren verbaasd dat dit zo kon. Ik vind het fijn om zulke reacties te ontvangen. Mensen hebben soms wat lagere verwachtingen van ons omdat het een vrijwilligersrestaurant is, maar die lage verwachtingen zijn altijd gauw weer verdwenen. Ze vinden het eten lekker, de bediening goed en de sfeer fijn. Dat is leuk om te horen.’

Zijn jullie uitdagingen tegen het lijf gelopen?

‘We zijn zeker uitdagingen tegengekomen. De eerste uitdaging was het pand. Gaan we een pand vinden? Daarna kwam de uitdaging om vrijwilligers te zoeken. Kunnen we genoeg vrijwilligers werven? Je kunt niet aan ze trekken want ze moeten toch zelf willen komen werken. Het pand is uiteindelijk gevonden en Happietaria in Utrecht-Zuid bestaat nu uit een groot team van vrijwilligers. Het zijn zeker uitdagingen, maar ook overwonnen uitdagingen.’

Wat was voor jou een memorabel moment in jouw tijd als vrijwilliger?

‘Een memorabel moment in de afgelopen tijd was de openingsborrel. Daar was Mirjam Bikker, partijleider van de ChristenUnie, bij aanwezig. Het was bijzonder om haar te ontmoeten. Een ander moment dat me is bijgebleven was toen mijn ouders kwamen eten in het restaurant. Het was leuk om aan anderen te laten zien waar ik met het team hard voor heb gewerkt. Terugkijkend vond ik eigenlijk alle avonden memorabel. Elke avond was wel hetzelfde, maar toch heel mooi op een eigen manier. Ik ga het zeker missen wanneer deze laatste week voorbij is.’

Wat zijn de toekomstplannen voor Happietaria in Utrecht-Zuid?

‘Het is het plan dat Happietaria in Utrecht volgend jaar weer doorgezet wordt zodat dit in elk jaar weer een prachtig initiatief kan worden. Het voelt fijn om samen met het team op deze manier een positieve impact te maken. Niet alleen op de gasten die komen eten in het restaurant, maar ook op mensen aan de andere kant van de wereld in Oeganda.’

Verslaggeefster Eline Tijmensen maakte een reportage van de voorbereidingen die getroffen worden in restaurant Happietaria tijdens de laatste week. Bekijk hier de reportage:

Over de auteur

Jil Galjé

Jil Galjé (2006) is journalist in opleiding aan de Hogeschool Utrecht. Vanuit omgeving Zaanstad reist Jil als beginnend journalist naar Utrecht, waar ze graag te vinden is om nieuws te maken en enerverende verhalen te zoeken. Met interesses op het gebied van geschiedenis, cultuur en maatschappij, wil ze actuele onderwerpen toegankelijk maken voor de inwoners van omgeving Utrecht. Jil Galjé heeft journalistieke ervaring als hoofdredactrice bij redactie Prometheus, de schoolkrant van het Zaanlands Lyceum, waar ze jarenlang lief en leed in heeft gestoken om een krant te ontwikkelen voor de honderden lezers. Ze zou deze passie voor journalistiek graag willen doorzetten in haar verdere carrière als journalist met ambities in de krant- en mediawereld. Jil Galjé is te bereiken voor contact, nieuws- en journalistieke tips via jil.galje@student.hu.nl