Utrecht Zuid

Selecteer Pagina

Warme overdracht weggeefwinkel Lunetten

Warme overdracht weggeefwinkel Lunetten

De weggeefwinkel van binnen

Utrecht-Zuid – Met een luid applaus van alle betrokkenen wordt de nieuwe ruimte voor de weggeefwinkel in gebruik genomen. Stichting Limoenz, de oprichter van de weggeefwinkel, draagt de verantwoordelijkheid van de winkel over aan Wij 3.0. De weggeefwinkel in Lunetten is een begrip geworden voor veel bewoners uit Utrecht-Zuid. Het concept is duidelijk: Hergebruik van spullen en kleding voor wie dat wil. Wat betekent de weggeefwinkel voor hun bezoekers?

Al voor de opening om tien uur ‘s ochtends is het gezellig druk in de weggeefwinkel. Het is een komen en gaan van Utrechters. Bezoekers worden ontvangen in een oude kinderopvang. Het enige wat daarvan overgebleven is, is een glijbaan buiten aan de voorzijde van de winkel. Onder de aanwezigen zijn mensen van Wij 3.0, Stichting Limoenz en een aantal buurtbewoners. Veel van deze mensen staan in de rij voor een stuk zelfgemaakte kersentaart waarvan de geur zich samen met de geur van koffie door de hele ruimte heeft gevuld.

Het contact maken met de nieuwe organisatie die verantwoordelijk wordt voor de weggeefwinkel gaat soepel door de aanwezigheid van de stichting. Klant en organisatie lopen door elkaar heen. “Het is soms net een kippenhok. Je kan het bijna een wijkcentrum noemen”, aldus Anna van Amerongen van de stichting. Van Amerongen vervolgt: “Er komen ongeveer 50 mensen per dag, voor hen is dit bezoek ook echt een belangrijk deel van hun week. In de oude ruimte zijn ook zoveel mooie vriendschappen ontstaan en dat wordt nu voortgezet”.

Oorsprong van de weggeefwinkel

Het ontstaan van stichting Limoenz begon met drie personen. Marieke Veenhof en de zussen Anna en Maria van Amerongen. Laatstgenoemden worden door bekenden ook liefkozend het duo Anna-Maria Koekoek genoemd vanwege hun onvoorwaardelijke inzet en energie. Stichting Limoenz gaat actief op zoek naar bijzondere mensen en groepen. Maria van Amerongen duidt: “Denk hierbij dan bijvoorbeeld aan een verkleedpartij bij een kinderfeestje voor gehandicapte kinderen”. Na afloop van deze activiteiten bleven vaak spullen of kleding over. Van Amerongen vervolgt: “Deze spullen zijn vaak bruikbaar voor anderen. We vonden het ook belangrijk om een binding met de buurt te creëren, daarom zijn wij begonnen met de weggeefwinkel”.

De gemeente vroeg het drietal op een gegeven moment zelfs hoe het komt dat de weggeefwinkel zo goed aanslaat in de buurt. De zusjes van Amerongen duidden: “Wij proberen vanuit gelijkwaardigheid met onze bezoekers om te gaan. Wij hebben ook onze zorgen en dan is het fijn om die ook te kunnen delen. Dat zorgde voor een veilige sfeer en een mooie opkomst. We hebben alle drie een achtergrond in de zorg en dat helpt ons ook een hoop”. De weggeefwinkel werd op een gegeven moment te populair in combinatie met een te drukke agenda. Daarom is Wij 3.0 benaderd om dit initiatief over te nemen. “We hebben eigenlijk onze ruimte al vol staan met onder andere verkleedspullen. Daarnaast waren wij van zes uur ‘s ochtends tot twee uur ‘s nachts bezig met de stichting. Het wordt eigenlijk wel tijd voor een ander project”, aldus Maria van Amerongen.

De overdracht

Abdullah loopt samen met zijn vader door de winkel. Hij kijkt nieuwsgierig om zich heen. “Helaas zit er voor mij tot nu toe niks tussen, maar de omgeving ziet er goed uit en het is gezellig, dus we hebben het goed naar ons zin.” De vader van Abdullah heeft een laken gevonden en kijkt of het laken lang genoeg is om thuis te gebruiken. Meteen komt er iemand anders met een meetlint bij om te helpen en inderdaad: het laken is precies lang genoeg. Met een brede grijns lopen Abdullah en zijn vader even later uit de winkel.

Aan de andere kant van de winkel is Lenny Claasen, activiteitenbegeleider van Wij 3.0, met buurtbewoner Tabea aan het kijken naar kleding. “Ik vind het echt leuk hoe jullie het nu overnemen en heel magisch hoe goed en snel dat allemaal is gegaan, maar ik ga de andere dames van Limoenz wel missen”. Claasen lacht en pleit om in dezelfde lijn door te kunnen gaan met de weggeefwinkel. “We zijn van plan om naar de behoeftes van de mensen te kijken. We kijken nu of we workshops toe kunnen voegen in deze ruimte. Hopelijk kunnen we voor lange tijd iets betekenen voor iedereen die daar behoefte aan heeft”.

Duurzaamheid kent geen tijd

De hoeveelheid spullen op aarde wordt steeds groter. Nederland werkt toe naar een circulaire economie in 2050. De rijksoverheid is een landelijk programma gestart om iets te doen tegen de afvalstromen. Het doel is om in 2050 volledig circulair te zijn, dat wil zeggen dat alle afvalstoffen op een manier hergebruikt worden. Om een steentje bij te dragen zijn er lokale initiatieven zoals de weggeefwinkel in Lunetten die hetzelfde doel op kleine schaal proberen te bereiken.

De weggeefwinkel is niet alleen voor mensen met een kleine portemonnee, maar juist ook voor mensen met geld, zo probeert de buurt elkaar te helpen. Maria van Amerongen geeft aan dat hergebruik van spullen heel belangrijk is: “Ik word soms verdrietig van hoeveel nieuwe producten soms ingeleverd worden, er zit zelfs soms nog een kaartje aan. Ik koop zelf door dit initiatief ook zo min mogelijk spullen, laatst was er bijvoorbeeld een hardloopband waar ik naar op zoek was, die heb ik nu dus in gebruik”. De Weggeefwinkel is elke dinsdag en donderdag geopend tussen 09.00 en 13.00 uur.

“Hier volgt een reportage door Max Hondelink. Hij is aanwezig bij de heropening van de weggeefwinkel in Lunetten”

Over de auteur

Luuk Wolsink

Luuk Wolsink (1999) maakt al enkele jaren multimediale producties namens de Hogeschool Utrecht. Dit jaar maakt hij audio en tekstproducties over de regio Utrecht-Zuid. Luuk heeft een grote affiniteit met actualiteit, sport en cultuur. In zijn vrije tijd zit hij regelmatig op de racefiets, maar hij zal eerder over Mathieu van der Poel schrijven dan hem worden. Mocht u een mooi nieuwswaardig verhaal hebben over Utrecht-Zuid dan kunt u Luuk altijd bereiken per e-mail: Luuk@wolsinkmail.nl