Woerden

Selecteer Pagina

Statushouders kunnen weer naar de huisarts

Statushouders kunnen weer naar de huisarts

Foto door Vester Schippers, in het kantoor van: Vluchtelingen Steunpunt het Groene Hart.

Statushouders die zich niet kunnen inschrijven bij een huisartspraktijk: een jaar geleden werd dit veroorzaakt door overvolle huisartspraktijken, ook in Woerden waren alle huisartspraktijken vol. Nu, een jaar later, is er een oplossing die begin de maand december in werking is gegaan. Gepensioneerde huisartsen zijn ingeschakeld om statushouders te ontvangen tijdens een spreekuur.

Sinds vorig jaar konden statushouders zich niet meer inschrijven bij huisartspraktijken in Woerden. Die zaten allemaal vol met patiënten. Normaal gesproken blijf je dan bij je oude huisarts, maar voor statushouders is dit lastig, aangezien zij geen voorgaande huisarts in Nederland hebben. De huisartsengroep van Woerden ondervond dit probleem en wilde graag de coördinerende rol op zich nemen om statushouders te koppelen aan huisartspraktijken.

Het probleem is ontstaan doordat de praktijken vol zitten. Daarnaast is er weinig bekend over de statushouder als patiënt, waardoor het tijd kost om een beeld te schetsen van de patiënt, tijd die er niet is. ‘Dit geeft extra werkdruk, omdat afspraken langer duren dan normaal door communicatieproblemen. Ook doordat men het Nederlandse zorgsysteem niet kent zoals; dat vaak meerdere klachten in één afspraak worden besproken, het eerst naar de huisarts gaan voor een doorverwijzing naar een medisch specialist en het minder snel voorschrijven van zware medicatie zoals antibiotica. Het nieuwe systeem is opgezet door gepensioneerde huisartsen om de huisartsen in de praktijken te ontlasten,’ zegt Angela Manneh, werknemer Vluchtelingen Steunpunt het Groene Hart.

‘Het fijne aan de spreekuren van de gepensioneerde huisartsen is dat zij extra tijd inplannen voor het gesprek met de statushouder’. Ze hebben ook een doktersassistente, die verschillende talen spreekt, ernaast zitten zodat de taalbarrière geen probleem vormt. ‘Er is echt ruimte om het zorgsysteem uit te leggen. Als de patiënt alsnog naar de huisarts moet, heeft de huisarts al een beeld van wat er allemaal speelt,’ aldus Angela Manneh.

Sem in gesprek met Angela Manneh, werknemer Vluchtelingen Steunpunt het Groene Hart.

Over de auteur

Vester Schippers

Vester Schippers is als journalist voor SvJ Media actief. Vester probeert de wereld van zoveel mogelijke kanten te belichten en vanuit verschillende perspectieven te beschrijven. Van jongs af aan heeft hij interesse in de mensen om zich heen en bestookt hij deze met soms directe en verassende vragen om tot de kern van de boodschap te komen. Hij wil op een luchtige manier nieuws onder de aandacht brengen en dit het zo begrijpelijk maken voor iedereen. Bijzondere interesse heeft Vester in de volgende onderwerpen: -Politiek -Actualiteit -Kunst en Cultuur -Mooie verhalen.