Woerden

Selecteer Pagina

Geen regionaal verschil: Woerden en Utrecht leven even lang.

Geen regionaal verschil: Woerden en Utrecht leven even lang.

Er is geen verschil in levensverwachting tussen gemeente Woerden en gemeente Utrecht. Dit is gebleken uit cijfers van het Centraal Bureau van Statistiek. ‘Het is een bevestiging dat we als gemeente goed bezig zijn en dat we ons blijven inzetten voor het welzijn en de gezondheid van onze inwoners.’, vertelt Eelco Eerenberg, wethouder van Volksgezondheid en Ruimtelijke Ontwikkeling.

Onderzoekscijfers

Uit de statistieken van het CBS valt er te halen dat zowel in Woerden als in Utrecht 74,2% van de inwoners een goede of zeer goede gezondheid ervaren. In Utrecht doet 56,3% aan beweging. In Woerden is dat 52,5%. Langdurige ziekten spelen ook een rol bij de levensduur van een mens. 28,2% in Utrecht lijdt onder een of meerdere langdurige aandoeningen. Het verschilt niet veel van Woerden. Daar ligt het percentage op 32,3%. Het aantal rokers in Utrecht bedraagt 18,4% en in Woerden 12,5%. Dit zijn slechts enkele cijfers van het onderzoek. (CBS, zie figuur 1)

Wethouder Eelco Eerenburg is tevreden met de cijfers. ‘Als wethouder ben ik trots op dit nieuws, omdat het toch wel aantoont dat onze inspanningen op het gebied van gezondheidszorg, welzijn en leefbaarheid vruchten afwerpen. Het biedt ook kansen voor verdere samenwerking tussen Woerden en Utrecht op het gebied van gezondheidsbeleid en preventie. Door ervaringen en kennis uit te wisselen, kunnen we samen streven naar een nog gezondere en veerkrachtige gemeenschap.’, aldus Eerenburg.

Factoren

Fanny Janssen, senior onderzoeker Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut, houdt zich bezig met de levensverwachtingen van inwoners uit diverse regio’s. ‘De levensverwachting is een belangrijke indicator voor de gezondheid en welzijn van een bevolking en wordt beïnvloed door verschillende factoren.’ Factoren die worden benoemd door Janssen zijn: de gezondheidszorg, levensstijl, roken, alcoholgebruik, de sterftecijfers, sociaal economische factoren en omgevingsfactoren zoals arbeidsomstandigheden en onderwijs. ‘Door deze gegevens te analyseren en trends te herkennen, kunnen wij als demografen inzicht krijgen in de levensverwachting van een bevolking en mogelijke veranderingen in de toekomst voorspellen

De toekomst

Eerenburg vertelt wat zijn toekomstplannen zijn met betrekking tot de levensverwachting van Woerden en Utrecht. Ik wil programma’s oprichten die gericht zijn op het bevorderen van een gezonde levensstijl, zoals het stimuleren van regelmatig bewegen, gezonde voeding en stoppen met roken. Daarnaast wil ik de eerstelijnszorg versterken.

Over de auteur