Woerden

Selecteer Pagina

Vaccinatiegraad Bmr-prik Woerden gedaald onder kritische grens WHO

Vaccinatiegraad Bmr-prik Woerden gedaald onder kritische grens WHO

Uit cijfers van het RIVM blijkt dat de vaccinatiegraad van Woerden onder de 95% zit. Volgens de World Health Organization (WHO) moet minimaal 95% van de baby’s in de gemeente gevaccineerd zijn met de Bmr-prik (Bof, mazelen en rodehond) om zo beschermt te zijn tegen een mazelen uitbraak.

De Bmr-prik is bedoelt om bescherming tegen bof, mazelen en rode hond te bieden. De eerste prik wordt gegeven bij baby’s van 14-maanden, bij het consultatiebureau. Uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt dat afgelopen jaar 92,8% van de Woerdense 2-jarigen hun eerste prik (basis immuum) heeft gehad. Tien jaar terug, bij de vorige mazelenuitbraak, was dat nog 97,8%. De tweede prik wordt op negen- of tienjarige leeftijd gegeven (volledig afgesloten). Onder deze groep was ook een daling aanwezig. Van 95% tien jaar geleden naar 82,3% afgelopen jaar.

Leeftijdsgrens

Sinds 2022 neemt het RIVM ook cijfers mee van mensen die in dat jaar op een latere leeftijd gevaccineerd zijn(mensen ouder dan 2 of 10 jaar). Het RIVM noemt dit: de cijfers zonder leeftijdgrens. De vaccinatiegraad daar is iets hoger maar nog steeds onder de kritische 95%. Namelijk 93% voor basisimmuum en 89,6% volledig afgesloten. Eerst waren alleen deze cijfers vrijgegeven, op 4 april 2024 zijn ook de cijfers met leeftijdsgrens gepubliceerd. (92,8% en 82,3% uit de vorige alinea)

Om goed te kunnen vergelijken met tien jaar terug gebruiken we de cijfers met leeftijdsgrens, omdat 10 jaar geleden nog geen cijfers waren zonder leeftijdsgrens.

Volledige grafiek

Ingezoomde grafiek

Daling

De afgelopen 10 jaar is de vaccinatiegraad geleidelijk gedaald. Het percentage van kinderen die volledig zijn ingeënt met het BMR vaccin is al sinds 2013 onder de kritische WHO grens. Op een kleine stijging in 2021 na blijft het percentage volledig gevaccineerde kinderen alleen maar dalen. Het percentage kinderen dat de eerste prik krijgt is de laatste tien jaar redelijk stabiel gebleven, maar ook die graad is het afgelopen jaar onder de grens beland. Het kan wel zo zijn dat de daling iets minder extreem is. Sinds 2022 is het mogelijk anoniem te vaccineren, daar zijn dus ook geen cijfers van. Het RIVM meldt wel dat tot nu toe dat weinig effect heeft gehad omdat de meeste kinderen die de afgelopen twee jaar gevaccineerd zijn al uitgenodigd waren.

Coby Franken is fractievoorzitter van de politieke partij Progressief Woerden, de afname van de vaccinatiegraad vindt zij een zorgelijke ontwikkeling. “We hebben een goed vaccinatiesysteem waarmee we een uitbraak kunnen voorkomen, maar als de mensen daar geen gebruik van maken werkt het niet meer.” Ook de Woerdense wethouder met volksgezondheid in haar portefeuille, Mariëtte Pennarts, heeft zorgen: “We zien de vaccinatiegraad omlaag gaan, dat is niet alleen schadelijk voor de mensen die niet gevaccineerd zijn maar voor iedereen.”

De fractievoorzitter van Progressief Woerden denkt dat de daling komt door een algemeen verlies van vertrouwen in de politiek en de overheid. “Ik merk dat mensen bang zijn geworden tijdens de coronaperiode. Er heerst een idee bij velen dat er een niet te vertrouwen systeem achter de vaccinaties zit. Ik vindt dat heel jammer. Vertrouwen in de politiek is een belangrijk thema. Daarom doen wij ook als Progressief Woerden ons best om de inwoners van Woerden te vertellen waar wij voor staan.” aldus Franken.

In een onderzoek van het RIVM concluderen zij ook dat de daling komt door “een verlies van vertrouwen in instanties.” Franken zegt het volgende over vertrouwen: “Ik geloof dat mensen het goede voor hebben met elkaar. Ik denkt dat als we dat vertrouwen verliezen, we iets heel essentieels kwijtraken.”

 

Kinderopvang

Niet alleen in Woerden maar ook landelijk (RIVM) speelt er een daling in de vaccinatiegraad. Op 4 april 2024 was er ook in de Tweede Kamer een debat over dit onderwerp. Toen kwam het onderwerp naar boven: mogen kinderdagverblijven ongevaccineerde weigeren? Dit idee speelt al langer, voorstanders zeggen dat hiermee de daling kan worden tegengehouden tegenstanders vinden dit uitsluiting. Franken vindt dit een lastig onderwerp. “Aan de ene kant wil je dat iedereen beschermd is. Als je veel kinderen hebt die niet ingeënt zijn is de kans op een uitbraak groter. Aan de andere kant willen we niet dat mensen buitengesloten worden. Inclusie vindt Progressief Woerden een heel belangrijk thema. Dit onderwerp is daarom ook een groot dilemma voor onze partij, en ik kan daar nu niet zo snel een keuze in maken.”

Draaiboeken

Een woordvoerder van de GGD regio Utrecht laat weten dat ze het momenteel erg druk hebben bij de GGD en dat de draaiboeken klaarliggen in het geval van een mazelen uitbraak in de regio. Ze verwijst naar een artikel van het AD waarin de GGD wat vertelt over het virus. “Mazelen is een besmettelijke vlekjesziekte die wordt veroorzaakt door een virus. Het virus zit in de keel van iemand die besmet is. Door hoesten en niezen komen er kleine druppels met het mazelenvirus in de lucht. Als mensen die druppeltjes inademen, kunnen ze besmet raken.”

Verslaggever Peer Ripmeester gaat langs bij het gemeentehuis van Woerden. Hij spreekt daar met wethouder Mariette Pennarts, zij heeft onder andere volksgezondheid in haar portefeuille. Ook VVD-raadslid Florian Bos komt aan het woord, naast de gemeenteraad zit hij ook in het oudercomité van een kinderopvang in Woerden.

Over de auteur

Lucas Kamminga

Lucas Kamminga (21) is een beginnend journalist die verslag uitbrengt voor de regio Utrecht-Noord. Hij is geboren en getogen in Ede in Gelderland. Een paar weken geleden is hij begonnen aan de opleiding journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Hij is creatief, nieuwsgierig en houdt van interessante verhalen. Vorig jaar heeft hij zijn mbo-diploma gehaald voor de opleiding mediavormgeven – webdesign aan het Grafisch Lyceum in Utrecht. Het centrum en een deel van het zuiden van Utrecht kent hij dus al aardig goed, maar het noorden van Utrecht is voor hem nog onbekend terrein. Daar gaat de komende tijd verandering in komen! Het veelzijdige Utrecht-Noord spreekt hem aan. De verschillende soorten wijken vormen volgens hem een regio waar van alles te beleven is, maar wat bij buitenstaanders nog weinig bekend is. Hij ziet het als zijn taak om de inwoners en ondernemers van de wijk te informeren over het laatste nieuws in Utrecht-Noord. Wat hij nog belangrijker vindt, is dat iedereen in Utrecht-Noord zijn eigen verhaal kan vertellen.