Woerden

Selecteer Pagina

Koeiemart zonder koeien: ‘’Het doet wel een beetje pijn bij Woerdenaren’’

Koeiemart zonder koeien: ‘’Het doet wel een beetje pijn bij Woerdenaren’’

Geschminkte kinderen als koe samen met burgemeester op de Koeiemart

Op het kerkplein staan dit jaar geen echte koeien. In plaats daarvan is er een boerenerf nagebootst en worden er kinderen als koe geschminkt. Het uitbreken van het blauwtongvirus heeft de organisatie doen besluiten dat er dit jaar geen koeien aanwezig zijn op de Koeiemart. Ondanks de teleurstelling is er zeker begrip voor.  

Het regent en overal zijn mensen met paraplus en poncho’s. Het is druk in de straten van Woerden en op het kerkplein zijn vooral veel rondrennende kinderen. “Papa, nog een tractor“, roept een kind enthousiast. Het is een grappig gezicht al die koetjes op de gezichten van de kinderen. Ook de nepkoeien midden op het kerkplein trekken de aandacht. ‘’Voor Woerdenaren is het ontbreken van de koeien wel een dingetje’’, aldus de burgemeester van Woerden, Victor Molkenboer. Hij vertelt dat de Koeiemart voor de inwoners van Woerden bijna even belangrijk is als de Woerdense vakantieweek. ‘’Woerdenaren nemen er echt vrij voor’’, voegt Molkenboer eraan toe. ‘’Ondanks de regen en ondanks dat er geen koeien zijn, zien we toch ontzettend veel Woerdenaren aanwezig’’, vertelt de burgemeester met een glimlach. Burgemeester Molkenboer zegt wel dat het helaas niet anders is. ‘’Bij een mart horen natuurlijk koeien, maar we kunnen er niets aan doen dat op dit moment blauwtong heerst.’’ Het kerkplein is voorzien van een boerse sfeer door de hooibalen, nepkoeien en boeren. ‘’We hebben nu om verbondenheid met de agrarische sector te tonen, het kerkplein tot erf gebombardeerd, om alle activiteiten die er onder de boeren zijn te laten zien’’, vervolgt Molkenboer. Hij kijkt hoopvol naar de toekomst. ‘’We hopen dat we dit toch nog tientallen jaren kunnen blijven doen, want ja koeien zullen er altijd zijn’’, aldus de burgemeester.

Op de Koeiemart verkoopt boer Stef met handjeklap, een traditionele veiling, zijn koe aan de burgemeester. Na een aantal keer bieden en onderhandelen, komen ze tot een deal. Op het kerkplein klinkt luid applaus en gejuich. Boer Stef en burgemeester Molkenboer schudden de hand en de koe is nu van de burgemeester. ‘’Wat we hier hebben gedaan is handjeklap, zoals vroeger, zo kwam de handel tot stand’’, vertelt Gerold Bosboom, woordvoerder van het Agrarisch Centrum Woerden (ACW). Hij organiseert samen met verschillende organisaties uit Woerden de Koeiemart en hij zegt dat er verschillende manieren zijn voor het vormgeven van de Koeiemart in de toekomst. ‘’Maar de koeien komen terug, dat heeft de burgemeester net beloofd, de koeien komen terug’’, benadrukt hij lachend. Op de Koeiemart horen koeien vindt Bosboom. Toch staat hij nog steeds volledig achter hun besluit. ‘’Als je nu kijkt hoe ernstig blauwtong nu is bij boeren dan hebben we het goeie besluit genomen om het niet te doen.’’ Tijdens de volgens Bosboom emotionele vergadering hebben de boeren zelfstandig besloten om dit jaar een Koeiemart te houden zonder koeien. ‘’Het hoeft niet van de volksgezondheid en het hoeft niet voor het dierenwelzijn’’, aldus Bosboom. ‘’Boeren die toen nog geen besmette beesten hadden, zeiden we willen doorgaan. Andere boeren die wel al besmette beesten hadden, zeiden we moeten stoppen, want we hebben genoeg zorgen aan ons hoofd.’’ Bosboom benadrukt dat deze editie van de Koeiemart een compleet andere markt is dan normaal gesproken. ‘’Het is jammer van het weer, maar je ziet gewoon wel de ontmoeting. De ontmoeting tussen het platteland en de stad. Dat is wat we met de Koeiemart willen bereiken’’, legt Bosboom uit.

Jeannette schminkt al de hele ochtend koetjes op de gezichten van de kinderen. ‘’Er zijn geen koeien dit jaar, maar wij maken ze dus wel’’, vertelt Jeannette enthousiast. ‘’Het is echt een alternatief, want een Koeiemart zonder koeien, dat is natuurlijk niet mogelijk.’’ Ze lacht als ze vertelt dat ze de geschminkte koetjes hilarisch vindt. ‘’Ik denk dat ze het schminken moeten houden, ook al zijn de koeien er weer. De kinderen vinden dit superleuk.’’ Onder de Woerdenaren leeft het ontbreken van de dieren heel erg volgens Jeannette. ‘’Ik hoor ook wel van iedereen dat ze er begrip voor hebben, want ja zieke dieren, niks is erger dan dat.’’ Ook Woerdenaar Remco zegt dat je dat niet moet willen om al die koeien bij elkaar te zetten. ‘’Het doet wel een beetje pijn bij Woerdenaren, bij de Koeiemart horen koeien’’, vertelt Remco wachtend op zijn dochter die wordt geschminkt. ‘’Leuk dat ze toch iets proberen om er iets van te maken.’’ Toch is het volgens hem niet echt Koeiemart, want daar horen koeien bij. ‘’Als het niet kan dan kan het niet, maar volgend jaar dan moet het wel weer.’’

Hieronder kunt u luisteren naar de audioreportage van Jochem Verhoeven over het ontbreken van koeien op de Koeiemart. 

Over de auteur

Lieke Queens

Nieuwsgierig, enthousiast en flexibel. Sinds september studeer ik aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Door mijn nieuwsgierigheid, enthousiasme en flexibiliteit kan ik niet wachten om dit werkveld te gaan verkennen. Ook ben ik benieuwd naar de verhalen die te ontdekken zijn in Woerden. Naast beginnend journalist ben ik werkzaam als content marketing creator bij het bedrijf Etrias. Hier ben ik in mijn tussenjaar dagelijks bezig geweest met de Nederlandse taal en het bereiken van mensen. Het goed contact leggen met mensen kwam afgelopen jaar ook naar boven tijdens mijn reis naar Australië. Tijdens het backpacken heb ik kennis gemaakt met verschillende culturen, contact gelegd met veel mensen en mooie ervaringen opgedaan. Nu kijk ik uit naar het werk als journalist.