Woerden

Selecteer Pagina

Laaggeletterdheid onder meer aandacht

Laaggeletterdheid onder meer aandacht

In bibliotheek Het Groene Hart in Woerden wordt er meer aandacht besteed aan mensen die laaggeletterd zijn. De bibliotheek vindt het belangrijk dat iedereen hulp kan krijgen in de Nederlandse taal en daar hoeft geen schaamte aan te zitten.

Tijdens het bezoek aan Het Groene Hart hadden mijn collega en ik een afspraak met taaldocent Els van Steenbeek. Els is consulent in taal en rekenen en helpt mensen die moeite hebben met schrijven, praten, lezen en nog meer. Zo legt Els uit wat laaggeletterdheid nou eigenlijk inhoud: “mensen die laaggeletterd zijn, zijn mensen die niet alleen moeite met de taal hebben. Maar zo kan het ook zijn dat ze brieven niet goed begrijpen. Zo heb je ook mensen die moeite hebben om een boek voor te lezen aan hun kinderen bijvoorbeeld. Daarnaast is het horen van het nieuws ook iets waar men moeite mee kan hebben. Het formulieren van een bepaalde informatie kan een uitdaging zijn.”

Als achtergrond heeft Els les gegeven op het ROC onder meer voor het vak “taal”.  Daarnaast werd ze gevraagd om als maatschappelijk werker te gaan werken. Met name mensen te begeleiden die de Nederlandse taal minderen beheersen. Daar kan je aan mensen denken die anderstalig zijn, laag opgeleiden, analfabeten. Daar komt veel taal bij kijken. Uiteindelijk is Els door bibliotheek Het Groene Hart gevraagd om taal- en rekenles te geven. Samen met een klein team van vrijwillers doen ze dit met alle plezier.

Het is volgens Els zo dat mensen vaak aarzelen om naar de taal lessen te komen. “Als men eenmaal bij het spreekuur is langsgekomen, komen ze vaak niet meer terug. Dit kan komen omdat ze het bij een vrijwilliger niet zo lekker vonden gaan. Of omdat het voor de cliënt niet uitkwam. Het kan ook zijn dat men pas na zes maanden terug komt doordat een vriend of familielid hen aanstuurde te gaan.”

De grote vraag is nu of er mensen over 10 jaar nog laaggeletterd zijn. “Hulp in de Nederlandse taal voor mensen met een lage opleiding of analfabeten zal er altijd blijven zijn. Mensen weten tegen die tijd niet allemaal een brief te lezen en begrijpen wat er staat. Daarnaast blijft het voor sommigen lastig om met geld om te gaan. Het is zelfs zo dat de overheid wilt beginnen met maken van makkelijk lezende brieven.

Els vond het zelfs leuk om een oefening aan ons uit te leggen en voor te doen hoe zo een les echt aan toe gaat. We kregen een boek te lezen genaamd “Arda moet kiezen”. Dit boek is op A1 niveau een soort van maan-roos-vis boek, maar dan voor volwassenen. De bedoeling van deze oefeningen is alleen lezen, maar voornamelijk begrijpend lezen. Els las een paar zinnen uit het boek voor en wij moesten herhaaldelijk vertellen wat we konden onthouden van het vorige hoofdstuk en wat we op de plaatsjes in het boek zagen. Het was een boeiende oefening en leuk om mee te maken hoe het in het echt gaat.

“Het leukste aan dit beroep is de vooruitgang van de mensen zien en dat leren ook leuk is” aldus Els.

Luister hieronder het audiofragment van mijn collega Vester Schippers. 

Over de auteur

Jada Rotsburg

Enthousiaste, vrolijke en gedreven beginnende journalist Jada Rotsburg aan de Hogeschool van Utrecht is de naam achter de geschreven verhalen voor jong en oud. Haar interesse in de mensheid is terug te lezen in haar verhalen die ze opdoet in Woerden. Deze publiceert ze voor SvJ Woerden.nl. Wil jij dat jouw verhaal wordt ontdekt en gepubliceerd? Stuur een berichtje and let’s make the unknown known!