Zeist

Selecteer Pagina

De Russische poëzie lezing is alsnog goed bezocht ondanks de het conflict in Oost-Europa.

De Russische poëzie lezing is alsnog goed bezocht ondanks de het conflict in Oost-Europa.

In het Torentheater in Zeist gaf Willibrord Ruigrok een klassieke Russische lezing. Ondanks de conflicten in Oekraïne en Rusland, blijven de Russische poëzielezingen populair; de zaal zat tot aan de nok toe vol.

Tijdens de lezing werd je meegevoerd op een reis door de geschiedenis van Russische dichters, een reis die aanving in de late 18e eeuw met de opkomst van dichter Aleksandr Poesjkin. Hij was een van de pioniers in het schrijven van Russische poëzie, een tijd waarin de adel voornamelijk Frans sprak en het Russisch als minderwaardig beschouwden hij was een echte romanticus en schreef vooral liefhebbende gedichten.

Tijdens de Russische revoluties werden er vooral verdrietige en meeslepende gedichten geschreven, veel dichters leden onder het regime van Lenin en Stalin omdat ze zich niet konden uiten in hun werk en werden onderdrukt. Een aantal dichters werden zelfs opgepakt, ze hadden geen vrijheid van meningsuiting.

Een gebeurtenis die zich herhaalt in de geschiedenis, nu met Poetin aan de macht en in conflict met Oekraïne. Verslaggever Annemijn van den Brink spreekt lezinggever Willibrord Ruigrok daarover:

Over de auteur

Annemijn van den Brink

Hallo, ik ben Annemijn van den brink, 18 jaar en kom uit Utrecht. Ik ben eerstejaarsstudent journalistiek en schrijf wekelijks voor svj media. In de toekomst zou ik graag geschiedenis willen studeren, en daarna het liefst te werk gaan als correspondent of schrijven voor het NRC.