Zeist

Selecteer Pagina

Kerstmarkt vol met prullaria

Kerstmarkt vol met prullaria

Zeist — Het is weer bijna kerst en dat betekent dat er allerlei activiteiten zijn om de kerststemming erin te brengen. Ook de kerstmarkt bij het Winter Wonderland hoort daarbij. Met ongeveer vijftig kramen kan deze markt zich de grootste uit midden-Nederland noemen. Al ligt het volgens bezoekers toch wel vol met prullaria.

Al voor aankomst komen de geuren van verse stroopwafels, oliebollen en braadworsten je tegemoet. Wanneer het marktterrein dan bereikt is, oogt het als een normale markt. Weinig kerstversiering en louter witte kraampjes. Verder zijn de marktverkopers allemaal enthousiast en staan ze met een lach hun spullen te verkopen. In de verte hoor je de welbekende klassiekers van Mariah Carey en Queen en hier en daar fluit een bezoeker de deuntjes mee.

Er zijn vijftig kramen met allerlei soorten verkoopwaar. Zo zijn er kaarsenmaker, brouwers en verschillende creatievelingen die hun spullen willen verkopen. Waaronder Marleen Prins, een kaarsenmaker uit Driebergen die door haarzelf gemaakte kaarsen verkoopt. Als je vraagt welke kaarsen het beste verkopen komt er volmondig uit: ‘’De piemelkaars! Ook wel de kerstbomen en engeltjes maar de piemelkaarsen zijn niet aan slepen haha.’’ De verkoop loopt voorspoedig want in de tijd dat er een praatje gemaakt wordt, pakt haar zoon vele kaarsen in. Dit is overigens niet de enige markt die Marleen aan doet. Aankomende week staat zij weer op een kerstmarkt maar dan in Soest bij tuincentrum ’t Vaderhoogt en het kost een hoop tijd om aan de vraag te voldoen: ‘’Dag en nacht ben ik die kaarsen aan het maken,’’ zegt ze: ‘’echt niet aan te slepen maar ja die kaarsen gaan zo ontzettend hard.’’

Marleen Prins samen met haar zoon en de piemelkaarsen

Verder staat er ook een metaalbewerker op de markt die vermaakte brandblussers verkoopt. Op deze manier kan je deze gebruiken om bijvoorbeeld een modelauto te laten zien. De grotere modellen kunnen als asbak of als kleine haard worden gebruikt. Uiteraard kan het ook als decoratie dienen. Overigens worden ook verschillende dingen verkocht die gemaakt zijn van lege flessen whisky. Bijvoorbeeld lampen en zeeppompjes. ”Vooral de zeeppompjes gaan hard”! zegt een van de verkopers, die tevens de vrouw is van de metaalbewerker.

Ondanks deze afwisseling is het volgens de bezoekers toch wat eentonig. ‘’Het is eigenlijk allemaal rotzooi,’’ hoor je een man zeggen; ‘’weinig kerst zo’’. Dat wekt nieuwsgierigheid en bij een extra ronde over de markt valt inderdaad op dat er veel dingen hetzelfde zijn. Veelal worden kleine poppetjes verkocht, verkleed als kerstfiguur. Daarnaast zijn makkelijk in te kopen producten veel te vinden. Zo liggen er veelal armbandjes die voor een zeer kleine prijs, meestal onder één euro, ingekocht worden en door minstens vijf kramen doorverkocht worden. Bij de vraag hoe men hun spullen vergaard wordt onwetend geantwoord.

De kerstmarkt is al jaren een succes en vond dit jaar drie keer plaats. Het was te voren nog de vraag of de markt door zou gaan. Dit is vanwege het feit dat er enkele financiële problemen bestonden omtrent Winter Wonderland.

Deze editie is de laatste van dit jaar en daarom wordt er ook extra uitgepakt en is het dringen geblazen tussen de kramen door. Naast alle kramen is er nog een podium met verschillende lokale koren en zijn er kinderen die hun kunsten tonen op de blokfluit. Vele bezoekers stoppen even om te genieten van de melodieën die voortvloeien uit de instrumenten. Vooral de blokfluiten vallen in de smaak. ‘’Geeft toch sfeer zo.’’ Zegt een man met een lach op zijn gezicht.

De kerstmarkt is en blijft een begrip volgens de Zeistenaren en zal volgend jaar naar verwachting weer terugkeren.

Verslaggeefster Nadine op den Kelder gaat in gesprek met verkopers en bezoekers op de kerstmarkt van Zeist over hun ervaring

Tekst: Sam van den Broek

Verslag: Nadine op den Kelder

Over de auteur

Sam van den Broek

Ik ben Sam van den Broek, geboren Soester, beginnend journalist en student aan de Hogeschool van Utrecht. Van nature ben ik tamelijk extravert en ben dan ook graag overal bij en ben van alles op de hoogte. Vandaar dat journalistiek mij op mijn lijf geschreven is.