Zeist

Selecteer Pagina

Presentatie ‘papieren monument’ voor Joodse onderduikers Zeist succesvol verlopen

Presentatie ‘papieren monument’ voor Joodse onderduikers Zeist succesvol verlopen

Foto door: Nadine op den Kelder. V.L.N.R Hans Nijman, Gerrit van der Vorst en Heleen van 't Vuur

Austerlitz – Het ‘papieren monument’ voor de Joodse onderduikers in en om Zeist, weegt rond de 2,5 kilo en is 629 pagina’s dik. Naar schatting van schrijvers Gerrit Van der Vorst en Heleen van ’t Vuur zaten er meer dan 800 Joodse onderduikers ondergedoken in en om de gemeente Zeist. Afgelopen vrijdag presenteerde de schrijvers opnieuw hun boek, met enkele aanvullingen, waarin zij de namen en verhalen van de bekendgemaakte slachtoffers vertellen.

Foto door: Nadine op den Kelder

Foto door: Nadine op den Kelder

Het echtpaar begon in 2008 met het verzamelen van informatie en het schrijven van het boek ‘Dan komen angst en wanhoop aangeslopen’ dat in 2020 werd uitgebracht. Waar zij eerst dachten een kort boekje uit te geven met zo’n honderd namen, liep dit aantal met onderzoek al snel hoger op. Het boek is van groot belang volgens de schrijvers, zo stelde Van der Vorst: ‘Het kan best zijn dat sommige mensen er via het boek achter komen dat familieleden in Zeist opgepakt zijn en vervolgens zijn gedeporteerd en vermoord.’ Het is volgens het echtpaar een manier voor velen om duidelijkheid te krijgen en afscheid te kunnen nemen.

Toch blijven de volle zalen hen verbazen, hoeveel mensen er na 13 eerdere presentaties, nog steeds op afkomen. De volle zaal is voornamelijk gevuld met inwoners van Austerlitz en zij die benieuwd zijn naar het verhaal van de onderduikers die in hun huis hebben gewoond.

Foto door: Nadine op den Kelder

Foto door: Nadine op den Kelder

Stijging antisemitisme

Dat er een toename is in antisemitisme, maakt Van der Vorst zich niet druk om: ‘Die leeft alweer op sinds 1946.’ het is volgens hem geen kwestie van complottheorieën maar een tekort aan educatie. ‘Het is niet dat de jeugd er nu minder van weet, de waarheid is dat alle Nederlanders dat nooit hebben gedaan.’

De avond werd georganiseerd door Lokaal Austerlitz en bijgewoond door medeoprichter Hans Nijman. Lokaal Austerlitz is een organisatie die zich bezighoudt met het behouden van historie en archief van Austerlitz.

Hieronder vertelt Gerrit van der Vorst, een van de schrijvers van het boek, hoe dit project tot stand is gekomen. Interview door: Sam van den Broek

Over de auteur

Nadine op den Kelder

Mijn naam is Nadine op den Kelder en ik ben een beginnende journalist. Mijn hart ligt bij het brengen van verhalen die ertoe doen, oplossing gericht werken met daarin een focus op klimaat en maatschappelijke problemen. Binnen een paar jaar zie je mij hopelijk werken bij programma’s als ‘Green Renaissance’ of als redacteur bij een tijdschrift waar mens en natuur centraal staan.