Zeist

Selecteer Pagina

Verbetering nodig voor Menstruatieproducten Uitgiftepunten

Verbetering nodig voor Menstruatieproducten Uitgiftepunten

Menstruatieproduct Uitgiftepunt in het voorportaal van de toiletten van Wijkcentrum 't Volle Hof. Foto: Isa van Gils

Zeist- Marloes van Haaren, projectmanager van Stadslab Zeist is samen met collega’s uit het team bezig met een onderzoek onder de gebruikers van de Menstruatieproducten Uitgiftepunten (MUP’s). 1 op de 10 vrouwen leeft namelijk met menstruatie armoede en deze uitgiftepunten zijn bedoeld om dit te verminderen. Heel ontevreden is Marloes niet over het project, maar er zijn wel een aantal dingen waar aan gewerkt moet worden duidt de conclusie.

Het onderzoek dat de gemeente als opdracht gaf naar aanleiding van het raadsvoorstel dat eerder dit jaar is aangenomen is in volle gang. Om de effectiviteit van het project te vergroten zijn er veel interviews geweest met experts en organisaties. Tevens hebben ze zelf elk punt in de gemeente bezocht en vond er een toetsing plaats voor het aantal gescoorde punten waar een goed MUP aan moest voldoen. Daarnaast deed Stadslab Zeist het niet alleen, maar hebben ze samengewerkt met Ellen van Roij, een gedragsdeskundige.

De laatste fase gaat nog niet zo soepel als verwacht. Het doel is met bewoners te spreken die de MUP’s gebruiken, echter is het ingewikkeld om deze mensen daadwerkelijk te vinden. Het maken van een vragenlijst werkte al iets efficiënter, er zijn nu acht bewoners die gebruik maken van een MUP die de vragen hebben beantwoord. Ondanks dat deze stap nog niet is afgerond zijn er al wel resultaten waar aan gewerkt kan worden. “Het aanbod van de punten is eigenlijk best aardig”, vertelt Marloes van Haaren. “Maar er is zeker verbetering nodig”.

De bekendheid van de MUP is een groot verbeter punt, zo ook de locatie. Meer informatie over het bestaan van de punten zal de bekendheid groter maken en ze moeten op betere publieke plekken staan. Begin oktober levert Stadslab Zeist het eindresultaat in van het onderzoek en dan wordt ook de eindbeslissing van de strategie bepaalt. 

Interview

1 op de 10 vrouwen leeft met menstruatie armoede. In Zeist hebben ze meerdere plekken waar vrouwen gratis menstruatie producten kunnen ophalen. In dit audio interview spreek ik met een vrouw die doneert aan deze kastjes.

Interview: Olga Fleerakkers

Over de auteur

Isa van Gils

Mijn naam is Isa van Gils, toekomstig journalist. Als een sociaal en enthousiast persoon heb ik een positieve kijk op het leven en zo op het journalistieke werk. Nieuws maak ik graag interessant op verschillende vlakken en heb ik kritieke kijk op de actuele informatie. Daarnaast schijf ik graag over cultuur en amusement. Met mijn nieuwsgierige instelling zie je mij over een aantal jaar misschien wel voorbij komen als correspondent, radiomaker of te werk bij de NOS of RTL. Momenteel ben ik verslaggever voor SVJ media en schrijf ik nieuwsartikelen over hartje Utrecht.