Biltse Nieuwe

Selecteer Pagina

De nieuwe corona vaccinatieronde in volle gang

De nieuwe corona vaccinatieronde in volle gang

Corona vaccinatie. Foto: Pexels

DE BILT – Ondanks de grijze lucht en de uitzichtloze regenbuien is het druk op de parkeerplaats van sporthal Het Witte Centrum. De vele bezoekers komen echter niet om te sporten. Deze vrijdag is de locatie weer beschikbaar voor de GGD waar het team van artsen de mensen met een uitnodiging de nieuwe corona vaccinatie geeft.

De nieuwe vaccinatieronde is weer in volle gang. Dit keer is het wel een prikronde waarvoor je uitgenodigd moet worden. Je kan in aanmerking komen als je boven de zestig jaar oud bent, elk jaar de griepprik krijgt of een hoog medisch risico hebt. Vandaar dat de straat waar de sporthal zich bevindt vol staat met zestigers. Hand in hand komen echtparen aanwandelen om zich weer te beveiligen tegen de griepvariant.

Een handje helpen

Voor de ingang staat Ronald. Met zijn opklaprolstoel wacht hij op mensen die zijn hulp nodig hebben. ‘Ik breng ze naar binnen en zorg dat ze daarna weer veilig buiten komen.’ Hij doet dit niet enkel om de voor de hand liggende redenen. Ook is hij blij dat hij zo een stukje angst weg kan nemen. ‘Best veel mensen vinden zo’n prik spannend. Ik kan die angst verhelpen.’ Ook zegt Ronald dat hij blij is met de hoeveelheid mensen die er is. Het zijn volgens hem allemaal mensen die denken aan hun gezondheid.

Een vertrouwde omgeving

Zodra de mensen naar binnen lopen komen ze terecht in een echt sportcafé. Een grote bar aan de rechterzijde en alle muren zijn versierd met sportposters en andere decoratie. Het voelt bijna alsof je je even in een bruin café waant. Volgens de man die achter de bar staat is dat in dit geval alleen maar goed. ‘Het is toch even fijn hé, als ze in een vertrouwde omgeving komen wanneer ze gevaccineerd moeten worden.’

De barman vertelt met zijn handen in zijn zijde dat hij soms wel achthonderd mensen voorbij ziet komen op een vaccinatiedag. Vandaar dat hij zijn bar ook gewoon openhoudt. ‘Het zijn niet onwijs veel mensen die het doen, maar er zijn er toch een paar die zin hebben in een kopje koffie.’ Dat is ook te zien. Achter in het café, aan een grote ronde tafel zit een viertal oudere dames te genieten van hun cappuccino. En allemaal hebben ze éen ding gemeen, een mooie pleister op de bovenarm.

Toch wat stroef

 De meeste mensen die na hun prik naar buiten komen zijn nogal gehaast. Vrijwel allemaal kijken ze moe en willen zij zo snel mogelijk naar huis. Dit komt onder andere omdat het volgens de bezoekers niet allemaal even soepel verliep. Zo zegt een oudere man: ‘Ik ben bijna twee uur binnen geweest. Het duurde onwijs lang en het was echt een chaos.’ Op de vraag waarom dit het geval was had de man eigenlijk geen antwoord. Hij was blij dat het erop zat.

Niet alleen deze meneer vond het niet fijn. Ook Corine, een vrouw op leeftijd vond dat het niet geweldig verliep. ‘Er was een systeemstoring waardoor het een stukje langer duurde. Kan gebeuren natuurlijk, maar fijn is het niet.’ Met de arm ineengeslagen met haar man lopen ze snel weer naar de auto.

GGD

 Op de vraag waarom de vaccinatieronde dusver niet erg soepel verloopt, heeft de GGD geen antwoord. Na een kort telefonisch overleg besloot de aanwezige manager geen antwoord te willen geven.

Over de auteur

Quinten Bol

Quinten Bol (2003) schrijft met een doel. Als beginnend journalist en student aan de School voor Journalistiek geeft hij het lokale verhaal een stem. Met zijn frisse, maar kritische blik op de samenleving vertaalt hij de lastigste onderwerpen en maakt hij het behapbaar voor het publiek.