Biltse Nieuwe

Selecteer Pagina

inloopspreekuur voor ouderen over openbaar vervoer

inloopspreekuur voor ouderen over openbaar vervoer

BILTHOVEN – De verwarring van ouderen ten opzichte van het openbaar vervoer neemt toe. Er zijn snelle veranderingen die vaak alleen bij te houden zijn op een smartphone, iets wat een hobbel kan zijn voor de senioren. Daarom was er op 28 november de eerste van een reeks maandelijkse inloopspreekuren waar vrijwilligers de 65 plussers konden helpen.

Veel van de ouderen zijn boven de zeventig en zijn bijvoorbeeld recentelijk gestopt met autorijden. Om dan zonder informatie het ov te gaan gebruiken vinden ze eng. Joost Donkersloot, een van die vrijwilligers, vind het zeker nodig dat deze bijeenkomsten worden georganiseerd. ‘Er kunnen nog wel eens veranderingen plaats vinden bij de spoorwegen en dat kan moeilijk bij te houden zijn zonder mobiel, daarom leggen wij het uit’, vertelt Donkersloot. 

De vrijwilligers geven niet alleen advies maar gaan ook mee op een proefreis. ‘Een klein ritje met de trein, de bus en even laten zien hoe de borden werken’, aldus de OV adviseur. Dat blijkt goed voor het zelfvertrouwen van de ouderen te zijn omdat ze dan al beter snappen hoe het er in de praktijk van af gaat. 

Joost heeft hiervoor een kleine opleiding gevolgd bij het Institute of Management, Consultants, and Advisers, oftewel het IMCA. Deze organisatie neemt contact op met gemeentes en peilt waar behoefte aan is. Vervolgens leiden ze via hun website vrijwilligers op om het betreffende spreekuur te geven. Zo ontstaat de helpende hand voor een zelfverzekerde omgang met het OV voor de oudere generatie.

Luister hieronder naar een interview van verslaggeefster Emma Rosendaal

Over de auteur

Loulou Hintzen

Loulou Hintzen (2003) studeert Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Als beginnend journalist schrijft zij nieuwsberichten over actueel nieuws in Utrecht Zuid. Voor vragen of suggesties kunt u mailen naar loulou.hintzen@student.hu.nl