Biltse Nieuwe

Selecteer Pagina

Eindelijk weer schaatsen op Het Biltsche Meertje

Eindelijk weer schaatsen op Het Biltsche Meertje

Schaatser op Het Biltsche Meertje. Foto: Bram van der Vegt

DE BILT – Het is acht graden onder nul wanneer de zon opkomt en de eerste schaatser het ijs betreedt. Het natuurijs van Het Biltsche Meertje is nu een paar centimeter dik en net genoeg om er wat rondjes op te kunnen schaatsen. 

Ondanks dat de natuurijsbaan van de schaatsclub Het Biltsche Meertje gesloten is, zijn er vandaag veel mensen naar de ijsbaan gekomen om te kijken hoe het ijs erbij ligt en of het dik genoeg is om overheen te kunnen schaatsen. 

Eerder deze week, toen het Biltsche Meertje nog maar half bedekt was met ijs, liet één van de bestuursleden, Nico Borreman, weten dat de schaatsbaan niet open kan gaan deze week. Nico kwam tijdens het rondje fietsen even poolshoogte nemen bij het meertje. ‘Het ijs is nu één centimeter dik en dat moet minimaal naar de tien’, zo liet hij weten. De veegwagen moet namelijk over het ijs kunnen. Ook moet het ijs zo rond de duizend mensen aankunnen en dat kan alleen veilig bij een ijsdikte van tien centimeter of meer’, vertelt Nico. Wel verwacht Nico dat er donderdag veel mensen op het ijs te vinden zijn. 

In de loop van donderdagmiddag wordt het steeds drukker op het meertje. Het gekraak van de schaatsen die over het dunne laagje ijs heen glijden is goed te horen. Er is inmiddels al een spoor ontstaan van de vele rondjes die over het meer geschaatst zijn en dat lokt andere mensen ook om hun schaatsen uit de schuur te halen en het ijs te betreden. De mensen zien er gelukkig uit en lijken blij te zijn dat ze eindelijk weer op natuurijs kunnen schaatsen. 

Toch gaat dit niet zonder gevaar. Het heeft namelijk maar drie nachten matig gevroren en er is maar één vorstdag geweest. Ook de harde wind in het begin van de week heeft ervoor gezorgd dat het meer maar moeilijk dicht kon vriezen. Vooral aan de zijkanten van het meer lijkt het ijs te dun te zijn om veilig op te kunnen staan. Je ziet de mensen die het meertje betreden zo snel mogelijk naar het midden van het meertje gaan. Daar lijkt het ijs wat stabieler te zijn. Ook wordt er geschaatst vlak langs een wak, waar een groep eenden rustig aan het zwemmen is. 

Marjolijn die na heel wat rondjes schaatsen het ijs af komt en zittend aan de rand van het meertje haar schaatsen uitdoet, ziet er gelukkig uit. ‘Het was best wel magisch. Ik was ook één van de eerste op het ijs, wat het ook wel speciaal maakte. Ook onze hond rende een paar rondjes mee over het ijs. Het is een mooie dag’.   

Er gebeurt veel op het ijs. Er zijn mensen die goed kunnen schaatsen, ouders die hun kinderen laten ervaren hoe het is om op natuurijs te schaatsen, kinderen die op een slee het ijs over glijden en mensen die met hun honden het ijs op gaan. Zo ook Manon Ros die een rondje met haar hond rond het meer loopt. Haar gezin is lekker op het ijs aan het schaatsen. Manon probeert haar hond op het ijs te krijgen. ‘Het is de eerste keer dat ie het ijs op gaat’, vertelt ze. De hond is nog nooit op bevroren water geweest en lijkt een beetje verbijsterd te kijken hoe iedereen opeens op een plas water kan staan. De hond lijkt wat te twijfelen of hij wel het ijs op durft te gaan, maar nadat Manon wat snoepjes in de richting van haar kind het ijs op gooit, rent de hond achter de snoepjes aan het ijs op. Hij lijkt eerst wat onwennig, maar raakt al snel gewend aan het idee dat hij op het water kan lopen en loopt zo zonder problemen het meer over.  

Luister hier naar verslaggeefster Noor Prummel die verslag doet vanaf Het Biltsche Meertje.

Over de auteur

Bram van der Vegt

Bram van der Vegt (2003) is een beginnend journalist uit Heiloo en studeert Journalistiek aan de Hogeschool van Utrecht. Deze net uit de startblokken gesprongen journalist heeft een brede interesse en is erg nieuwsgierig. Hij maakt graag nieuws over actuele onderwerpen die spelen in de samenleving, sport, vrijetijdsbesteding en het weer. Voor vragen en contact is Bram bereikbaar via: bram.vandervegt@student.hu.nl