Studenten presenteren zich als experts in de nieuwe SvJ-Talk bij de Projectspecialisatie
Dit schooljaar is de Projectspecialisatie gestart met daarin het nieuwe en spannende onderdeel: de SvJ-Talk. Vijftien studenten met én zonder knikkende knieën staan klaar op het Mediaplein voor hun strakke talk van tien minuten over een zelfgekozen onderwerp. Onder wie Anthony van Sligtenhorst die ‘er echt heel veel zin in heeft’.
SvJ-Talk van Anthony van Sligtenhorst Foto: Pepijn van der Putten
Inderdaad is de SvJ-Talk een zusje van de wereldberoemde TED TALK waarin beroemde experts op diverse terreinen hun kennis delen in een hele korte tijd. In dit geval zijn studenten journalistiek de experts. Cursus coördinator Linda Huijsmans: ‘Op basis van de kennis die ze verzamelden in hun researchdossier vertellen ze in zo’n tien minuten aan een breed publiek alles over het onderwerp dat ze na aan het hart ligt. Supereng, maar ook super leerzaam.’ De onderwerpen lopen uiteen van designerdrugs (Vincent Molenaar) tot de 4e aanvliegroute naar Schiphol (Stijn Zwaan). Van de echte betekenis van het woord ‘woke’ (Milou Idink) tot sport; best veel sport. Het is duidelijk dat deze specialisatie het goed doet bij sportliefhebbers. Thomas Hofman bijt het spits af met een Vitesse stropdas aan en een Vitesse shirt op de kleerhanger als attribuut. Met humor gebracht concludeert docent Sara Plat na afloop: ‘Je stond er stevig met een ingewikkeld verhaal voor een leek als ik zelf.’
Naast de specialisaties Burger, Politiek en Maatschappij (BPM), Kunst, Cultuur en Lifestyle (KCL) en Cross Boarder Journalism (CBJ) is er de qua onderwerp wat vrijere Projectspecialisatie. Hier lees je wat de Projectspecialisatie inhoudt. Behalve een grote multimediale productie over hun zelfgekozen onderwerp, geven studenten daar dus ook als expert een presentatie over tijdens de SvJ-Talk.
Daaraan voorafgaand leren ze in drie workshops hoe je van een minuut pitch naar een tien minuten SvJ-Talk kunt groeien. Bijvoorbeeld door een langere spanningsboog in hun verhaal te bouwen en hoe die vast te houden. Ze oefenen welke onderdelen werken in een Talk. Journalistiek docent Hella van der Wijst, die zelf een TED Talk heeft gehouden, begeleidt de studenten. Er wordt gewerkt aan de inhoud van de talk maar ook aan de houding/handen, stem, rust/pauzes, humor, interactie en het psychologisch aspect van presenteren voor publiek.
Een aantal studenten lukt het om de hele talk uit het hoofd te doen, waaronder Freek Verelzen. ‘Wat ik heb geleerd met het maken van de SvJ-Talk is: Wees jezelf, vertel een verhaal dat dichtbij jezelf ligt, maak het persoonlijk. Zo heb ik geprobeerd om mijn plezier in sport proberen over te brengen.’ Voor Lars Vercammen is het een eyeopener hoe goed creativiteit en interactiviteit werkt in een presentatie. ‘Ik vind het echt knap wat klasgenoten hebben verzonnen om er een leuke talk van te maken. Ook opvallend is het aanstekelijke enthousiasme waarmee iedereen begint, precies zoals we hebben geoefend.’
Een goed voorbeeld van interactie past Josse Luiken toe. Zijn thema ‘geluk buiten het telefoonscherm door verbinding’ maakt hij concreet met het doorgeven van een touwtje en knijpers in de zaal. Daar worden gezamenlijk letters aan opgehangen die samen het woord ‘oxytocine’ vormen: Het stofje dat vrijkomt door een gezamenlijke leuke actie als deze.
Om ‘Innovatie in de sport’ te laten voelen, gooit Anthony een WK-bal de zaal in met daarin een chip als onderdeel van de buitenspel technologie bij voetbal op hoog niveau.
Met zelfvertrouwen een verhaal presenteren en weten hoe je de aandacht krijgt van je publiek komt van pas voor een journalist. Denk aan een mediadirecteur van een omroep of eindredacteur overtuigen dat jouw documentaire echt gemaakt moet worden. De SvJ-Talk is daar een voorbereiding op. Na afloop concludeert Linda: ‘Als de plankenkoorts overwonnen is en het applaus verstomd, draaien de trotse studenten voortaan hun hand niet meer om voor een presentatie voor een groot publiek.’
SvJ-Talkkit Foto: Pepijn van der Putten
De stand in opinieland
Deze cursus is dé plek waar je iets met je opinie kunt! Je leert in zes weken tijd een goed opiniestuk schrijven. ‘Opinie schrijven is een kunst, het moet met de juiste argumenten en een goede onderbouwing. Het is een belangrijk onderdeel van de journalistiek, maar ook belangrijk voor de democratie waarin wij als journalisten functioneren,’ vertelt cursusleider Gerrit-Jan KleinJan. Volgens KleinJan is het belangrijk om het onderwijs met de praktijk te verbinden, daarom worden studenten begeleidt door opinieredacteuren van de Volkskrant, Peter Wierenga en Mirjam Schöttelndreier. Tijdens deze lessen gaat het niet alleen over het schrijven van een goed opiniestuk, maar ook over het belang ervan in de journalistiek. Het is dus een uitgelezen kans voor studenten die hun opinie graag aan de wereld laten horen.
Migratiemythen
Tijdens deze honourscursus duik je dieper in het thema migratie en ontdek je hoe wetenschappers, politici en journalisten hiermee omgaan. Het debat over migratie is al jarenlang een heet hangijzer in de politiek en de samenleving. Terwijl sommige politici beloven de instroom van migranten en asielzoekers te willen beperken, beweren anderen dat immigranten cruciaal zijn voor de groei en innovatie van Nederland. Maar wat zijn de feiten achter de krantenkoppen en de beweringen van politici? Voor journalisten en studenten die geïnteresseerd zijn in de migratie en media is het essentieel om de belangrijkste migratiemythen en waarheden te leren kennen. Dit onderwerp beïnvloedt niet alleen de maatschappij, maar ook de manier waarop journalisten erover berichten.
Met deze cursus leer je over tijdens lessen over migratiewetenschap, migratiepolitiek en migratiejournalistiek. Daarnaast ga je met elkaar naar het Movies that Matter Festival. Hier kijk je naar een film die gerelateerd is aan migratie en ga je in gesprek met de filmmakers. Als afsluiting organiseer je een talkshow waarin nieuwe inzichten worden gedeeld waarmee je impact kunt maken op zowel de media als de samenleving.
Presenteren & Explainen Next Level
Toekomstige presentatoren, talkshowhosts en explainers voelen zich helemaal thuis in deze cursus! Je leert de psychologie en techniek van goed en overtuigend presenteren en ontdekt hoe je complexe verhalen op een creatieve manier kunt vertalen naar beeld. Of je nu wilt focussen op presenteren, het maken van explainers, of beide - er is ruimte voor iedereen.
Eén van de cursusleiders, Tom Verstraten, legt uit waarom het zo leuk is om explainers te maken: ‘Explainers maken is meer dan alleen iets vertellen op beeld, het is echt een vak apart. Met een explainer doe je eigenlijk een korte deepdive in een ingewikkeld onderwerp. We kijken echt naar de vraag: hoe doe je dat nu precies?’ In deze cursus leer je niet alleen hoe je inhoudelijk sterke verhalen creëert, maar ook hoe je deze visueel aantrekkelijk en overtuigend kunt overbrengen naar je publiek. Het draait om de kunst van het prikkelen van je publiek, zodat jouw verhaal echt impact heeft.
Wil je meer weten over de honourscursussen op de SvJ? Op de honourspagina, die te vinden is op Canvas, vind je alle informatie die je nodig hebt over de cursussen. Hier kun je uitgebreid lezen wat elke cursus te bieden heeft en je vindt er de inschrijfdata. Dit is de plek om te ontdekken welke honourscursus het beste bij jou past.