Hilversum

Selecteer Pagina

Lego atelier zorgt voor creatieve ontwikkeling

Lego atelier zorgt voor creatieve ontwikkeling

Met het geluid van kletterende legoblokjes wordt er tijdens het Lego Atelier in de bibliotheek in Hilversum gewerkt aan eigen bedachte bouwwerken. Jaap Bijl (27) geeft de workshop, hij was finalist geworden bij Lego Masters. Een kleine groep werkt tijdens het eerste Lego Atelier voor volwassenen aan de verbeelding door een andere manier van bouwen. 

Het evenement speelt zich af in de bibliotheek, in het leescafé. In totaal zijn er acht mensen op af gekomen. Het is met opzet een kleine groep, want zo kan Jaap Bijl iedereen aandacht geven. Wanneer de deelnemers zijn binnengekomen, gooien de organisatoren twee bakken lego op de leestafel neer. Bijl geeft dan gelijk de eerste opdracht en vervolgens wordt er druk heen en weer gelopen om steentjes te pakken en deze naar de tafels te brengen. Op de tafels ontstaan verschillende hoopjes, sommige kiezen alles echt op kleur terwijl anderen van alles wat pakken. Als iedereen de gewenste steentjes te pakken heeft, moeten ze nog minimaal twee oogjes kiezen, waarna Bijl de echte eerste bouwopdracht introduceert. Zo kan het bouwen eindelijk van start gaan.

Jaap Bijl begon zelf al vroeg met lego, het was zijn lievelingsspeelgoed. Later, toen hij op internet andere bouwwerken van mensen zag, wilde hij dat soort dingen ook maken. Hij linkt het aan het feit dat hij een kunstenaar is. ‘Ik houd enorm van de beperkingen, lego is ergens gewoon erg gelimiteerd, maar om juist binnen die beperkingen te zoeken naar andere vormen en dit voor elkaar te krijgen met lego vind ik gewoon heel tof’, vertelt Bijl terwijl hij een foto laat zien van een bouwwerk waarbij hij in een gebouw een ronde, omhooglopende muur had gebouwd. ‘Het denken in mogelijkheden is denk ik wel de sleutel binnen de hobby.’

Je zou een blokje kunnen horen vallen als iedereen druk bezig is met het maken van hun bouwwerk. Bijl vertelt dat bij de kinderen, die de workshop al eerder op de dag hadden, er bij het bouwen juist een drukte van jewelste ontstaat, hier valt dat dus wel mee. Na ongeveer een kwartiertje heeft iedereen zijn creatie af en doen ze een voorstelrondje, voor de bouwwerken én hun maker. 

Hierna begint opdracht nummer twee. Voor de achtergrond heeft Bijl platen waar eventueel ook op kan worden gebouwd. Ook nu loopt iedereen weer druk heen en weer, terwijl gesprekken tussen deelnemers langzaam op gang komen. Deelnemers kiezen blokjes uit en nemen die mee naar hun tafel zodat ze daar onderdeel kunnen worden van het eindwerk. 

Silas Koot (21) doet ook mee aan de workshop, hij vertelt dat hij het leuk vind om mee te doen. ‘Het is fijn om stukjes te hebben die je normaal niet hebt.’ Verder vindt hij het fijn om er echt eens de tijd voor te nemen, te gaan zitten en echt iets te bouwen. 

Tijdens de tweede ronde klinkt er op de achtergrond steeds het geluid van ritselende Lego, waar mensen aan het zoeken zijn naar geschikte stukjes. En ook al zijn alle deelnemers druk bezig, er wordt toch gekletst en gelachen. De creaties lopen erg uiteen en als iedereen klaar is, stallen ze de werken uit op een tafel zodat ze door iedereen bewonderd kunnen worden. Alle stukken zijn erg verschillend. Er is een hamster met een kwaadaardige onderzoeker, een mummie en diens vogel, een vis met een duiker en zo nog een aantal. Sommige met in het echt bestaande dieren en andere met zelfbedachte creaties. 

Jacqueline Boerebach (64), programmamaker bij de Bibliotheek in Hilversum, vertelt waarom deze workshop in de bibliotheek gehouden wordt. ‘Er zijn een paar grote taken van de bibliotheek: dit is natuurlijk het bevorderen van leesvaardigheid, een leven lang lezen, maar ook een leven lang leren en ontwikkelen, en bij dat leren en ontwikkelen hanteren we allerlei technieken,’ daarbij voegt ze toe, ‘lego is natuurlijk een heel simpel iets, het is een blokje, maar daar kan je natuurlijk enorm je fantasie mee prikkelen.’

In de audioreportage hieronder neemt Chimène de Jonge u mee tijdens het Lego Atelier. Hierin verteld Jaap Bijl (27) over wat de kandidaten gaan maken tijdens de workshop. Ook spreekt ze met Patrick van Hamersveld (45) en Danielle Frensch (43), twee kandidaten van het Lego Atelier.

Over de auteur

Heleen van Leeuwen

Heleen van Leeuwen is een achttienjarige student journalistiek aan de Hogeschool van Utrecht, opgegroeid en wonende in Cothen. Hiervoor heeft ze haar vwo afgerond. Ze heeft veel interesses, vooral op het gebied van wetenschap en cultuur. Onderwerpen zoals de ruimte en techniek, maar ook geschiedenis, fascineren haar en ze vindt het dan ook leuk om te lezen over de ontwikkelingen en ontdekkingen in die vakgebieden. Ze houdt ervan om verhalen van mensen te horen, en volgt grote gebeurtenissen graag op de voet via nieuwssites. Ze is erg geïnteresseerd in wat er speelt in de wereld. Een van Heleens hobby's is creatief schrijven, waaruit ook de interesse voor deze opleiding is ontstaan. Ook is ze creatief en tekent ze en schildert ze. Maar na de school voor journalistiek weet ze ondanks deze interesses nog niet welke kant ze op wil, documentaires maken lijkt haar interessant, maar ook podcasts en stukken schrijven liggen haar wel. Ze houdt haar opties nog open en kijkt rond, aangezien dit allemaal nog nieuw voor haar is.