Hilversum

Selecteer Pagina

“Laten wij dan juist komen met een boodschap van vertrouwen: Ik geloof in jou!”

“Laten wij dan juist komen met een boodschap van vertrouwen: Ik geloof in jou!”

Een foto van de Passion 2024 Foto gemaakt door Minke van Hoef

Witte Donderdag, de belangrijkste dag van het jaar voor Reinder van Dijk. Hij is werkzaam als producent van levensbeschouwelijke programma’s bij KRO-NCRV en tevens eindredacteur van The Passion. The Passion wordt jaarlijks op ‘Witte Donderdag’ uitgezonden om 20:30 door televisiezender KRO-NCRV. Dit jaar zal The Passion plaatsvinden in Zeist. 

 Als producent levensbeschouwing zet je, je in voor producties die te maken hebben met religie. Reinder maakt zeer diverse producties voor de KRO-NCRV op levensbeschouwelijk gebied, zoals ‘Kerst met de Zandtovenaar’, ‘De verwondering’, ‘Petrus in het land’ en natuurlijk The Passion. The Passion is een Nederlands muzikaal-Bijbel evenement over het lijden en sterven van Jezus Christus. Sinds 2011 is de Passion te bewonderen in Nederland. The Passion is een brits format van de BBC dat door producent Mediawater naar Nederland is gehaald. 

Naast zijn rol als producent van levensbeschouwing heeft Reinder nog een andere verantwoordelijkheid: “Ik werk als eindredacteur namens KRO-NCRV voor The Passion. Dat betekent dat ik de eindverantwoordelijkheid draag voor het tv-programma, zowel qua inhoud (thema, liedjes en artiesten) als voor het evenement zelf.” Door de aparte rollen in dezelfde productie is het goed te doen om ze te combineren. The Passion is een moderne interpretatie van het paasverhaal met hedendaagse liedjes, wat een specifieke smaak vereist. Voor degenen die liever klassieke muziek luisteren, is er een Mattheüs Passion georganiseerd.  

In Nederland weten veel jongeren het paasverhaal niet goed. Dit jaar is echter anders dan voorheen, aldus Reinder: “We maken een van de meest toegankelijke en inclusieve Passion ooit! Met gebarentaal door discipel Robin Frings in The Passion, maar ook een meer toegankelijke processie waar mensen die blind of slechtziend zijn kunnen deelnemen!” 

Ieder jaar wordt er een ander thema gekozen bij de The Passion: “Wij zijn een heel jaar bezig met de voorbereidingen voor The Passion. Wij moeten een stad vinden waar The Passion gehouden kan worden, wij zullen artiesten moeten benaderen en er moeten liedjes uitgekozen worden. Dit is één van de grootste televisieproducties van het land, dus dit vergt veel tijd. Wij kiezen ieder jaar voor een mooi thema dat ook relevant is voor de actualiteit van de samenleving waarin wij leven. Op dit moment zijn er veel groepen in de samenleving die tegenover elkaar staan, er heerst wantrouwen. Laten wij dan juist komen met een boodschap van vertrouwen: Ik geloof in jou!” vertelt Reinder. 

 

 Voor Reinder is geloof al sinds zijn kindertijd een belangrijk onderdeel van zijn leven. Hij is protestants opgevoed en gaat naar de kerk. “Voor mij vormt het geloof de basis van mijn leven en de grond waarop ik sta. Het geeft mij balans en ik weet dat ik altijd opgevangen word als ik het moeilijk heb. Dat maakt het verhaal van The Passion ook zo krachtig voor mij: zelfs in het diepste duister is er licht te ontdekken. Ik vind het belangrijk dat de betekenis en boodschap van het paasverhaal goed worden overgebracht. Die boodschap is: je kunt altijd opnieuw beginnen. Zelf geloof ik dat God dat tegen mensen zegt. Ik ben gelovig, maar ook mensen die niet geloven kunnen dat natuurlijk zeggen tegen elkaar,” vertelt Reinder. 

Ondanks de uitdagingen die het jaarlijkse creatieve proces met zich meebrengt, blijft het neerzetten van een nieuwe Passion een indrukwekkende prestatie. Reinder koestert dan ook een bijzondere trots dit jaar: “Dat we het ieder jaar weer voor elkaar krijgen deze mooie productie uit de grond te stampen is geweldig.” 

Over de auteur

Minke van Hoef

Hallo, Mijn naam is Minke van Hoef. Ik ben eerstejaars student journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Al sinds ik mij kan herinneren heb ik ervan gedroomd om de mooiste artikels en interviews te maken. Ook wist ik al vrij snel dat het mij geweldig lijkt om te gaan werken in de sport branche. Verslag doen over een voetbalwedstrijd of een artikel schrijven over een opkomend talent is helemaal mijn ding. Ook TV en radio lijkt me super leuk om meer ervaring in op te doen. Als er iets interessant gebeurd in de stad, wil ik daar dan ook het snelste bij zijn om een mooi verhaal te maken zodat iedereen weet wat er gaande is. Mensen kunnen altijd naar me toekomen met nieuws, en dan zal ik alles er aan doen om er iets moois van te maken.