Een hond uit het asiel halen was nog nooit zo moeilijk

Een hond uit het asiel halen was nog nooit zo moeilijk

Kim van den Hout (33) komt uit Hilversum en werkt nu twee jaar als dierenverzorger bij dierenasiel Crailo. Ze ontfermt zich vooral over de honden. In deze coronatijd merkt ze dat er veel meer aanvragen voor de adoptie van honden binnenkomen dan voorheen. “Mensen zijn nu veel thuis en zoeken het gezelschap van een huisdier.” Toch krijg je bij Crailo, juist door corona, maar moeilijk een hond mee naar huis. De dierenverzorgers willen zeker weten of mensen echt een hond willen of dat het vanwege corona is.

Hoe is de afgelopen periode voor jullie geweest?                     

“Het is een hele gekke periode geweest. We hebben er niet veel dieren bij gekregen, wel hebben we meer aanvragen gehad. Daar zijn wij wel voorzichtig mee geweest. Een hond lijkt nu leuk omdat mensen thuis werken, maar als ze straks weer aan het werk gaan moet hij weer veel alleen zijn. Dat werkt gewoon niet. De hond moet nog steeds dezelfde aandacht krijgen.” 

Wat zijn de gevolgen van corona voor het asiel?

“Je kunt nu niet zomaar meer binnenlopen. We werden toch vaak gezien als dierentuin, moeders met kinderen die het als een dagje uit zien. Daar zijn wij niet voor. Je kunt nu dieren online bekijken en dan een afspraak maken. Op het moment dat we dan iemand aan de telefoon krijgen en we denken: het zou misschien wel een match kunnen zijn, nodigen we ze pas uit voor een kennismaking.”

Hoe halen de dierenverzorgers de corona-aanvragen tussen de normale aanvragen uit?

“Dat is echt een kwestie van doorvragen. We proberen er goed doorheen te prikken, om ervoor te zorgen dat we na corona niet alle honden weer terugkrijgen. We stellen vragen over het werk wat de mensen doen en hoe ze het voor zich zien als de pandemie over is. Met deze vragen hopen we erachter te komen hoe serieus mensen zijn. Met dit adoptiebeleid hebben we nog geen dieren teruggekregen, maar de coronatijd is natuurlijk nog niet voorbij. We merken ook bij veel mensen dat ze al wel langere tijd opzoek waren naar een hond en dat ze het nu in coronatijd een mooi moment vinden om die band beter op te bouwen. Deze mensen krijgen wel een kans.”

Hebben jullie wel eens de vraag gekregen of jullie tijdelijk een dier kunnen uitlenen?

“We krijgen wel eens de vraag: kan ik niet tijdelijk oppassen? Dat doen we niet omdat de honden daar echt van in de stress raken. Je haalt de honden weg uit hun vertrouwde situatie. Als ze echt naar een nieuw huis gaan en daar blijven is dat perfect, dan is de gewenningsperiode volledig in zijn of haar nieuwe huis. Als een hond moet worden teruggeplaatst levert dat veel spanning op en duurt het een tijdje voordat de hond weer rust in zijn lijf heeft. Toch verschilt dit per hond. Sommige honden die terugkomen stappen het terrein binnen alsof er niets is gebeurd. “

Hoe zit het met de lang zittende honden, hoe verleidelijk is het om die toch mee te geven?

“Je zou denken van wel, maar dat is absoluut niet zo. Als dierenverzorger zie ik alle asielhonden een beetje als mijn eigen honden en wij zorgen hier natuurlijk goed voor ze. Ik wil wel dat ook deze honden erop vooruitgaan als zij naar een nieuw huis gaan. We hebben honden met een flinke rugzak, veroorzaakt door bijvoorbeeld bijtincidenten. We hebben zelfs honden hier die voor euthanasie aangeboden werden. Maar, omdat de dierenarts dacht misschien kan het asiel er nog iets mee, zitten ze hier. Elke hond verdient bij ons een tweede kans.”

Hebben jullie nieuwe inzichten door corona?

“De aandacht is heel belangrijk, maar mensen mogen niet meer knuffelen. Des te belangrijker wordt het gezelschap van een hond of een kat, dat is de ene kant van het verhaal. Aan de andere kant geeft het de dieren hier in het asiel heel veel rust, er lopen niet voortdurend onbekenden door de gangen, er is daardoor minder onrust in de gangen bij de honden, en de katten hebben veel minder stress. We zitten eraan te denken om dit in de toekomst door te trekken. Dat we ook na corona alleen op afspraak gaan werken. “

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *