Houten

Selecteer Pagina

Prikkelarme kermis Houten terug met nieuwe editie

Prikkelarme kermis Houten terug met nieuwe editie

Kermis Houten op het Rond, foto door Kiki Schaap

HOUTEN- De jaarlijkse kermis op het Rond in Houten is weer aan de gang. Gillende kinderen, suikerspinnen en veel prijzen die te winnen zijn. Het enige wat ontbreekt zijn de felle lichten en de harde muziek die normaal gezien duidelijk aanwezig zijn op een kermis. Jaarlijks organiseert kermis Houten een prikkelvrij uurtje voor de bezoekers die deze prikkels niet goed aankunnen.  

Gezellig een dagje naar de kermis, voor veel kinderen is dit heel normaal. Voor kinderen met bijvoorbeeld autisme, epilepsie of andere geestelijke/ lichamelijke beperkingen is dit een ander verhaal. De flitsende lichten of harde muziek kunnen erg triggerend zijn waardoor het voor hen niet mogelijk is om de kermis te bezoeken. Kermis Houten heeft een oplossing hiervoor; het prikkelarme uur. Buiten het rumoer van de bezoekers is er geen muziek te horen. Ook de lichten van attracties zijn uitgeschakeld, de attracties zelf zijn aangepast zodat ze minder snel gaan. De kermis is niet exclusief voor bezoekers met een beperking, iedereen is welkom. 

Houten was in 2017 de eerste kermis van regio Utrecht met het prikkelarme uurtje. Dit was aangevraagd door een moeder met een dochtertje van 5 jaar. Haar dochter heeft autisme en het was voor haar daarom lastig om met alle prikkels om te gaan. Sinds 2017 is het prikkelarme uurtje erin gebleven. 

Om 13:00 gaat de kermis van start. Van lege attracties en weinig bezoekers verandert de kermis klokslag 1 uur naar een bruisend plein. Bij de grabbelmachines staat een moeder met haar drie kinderen. Een hiervan bestuurt de grabbelmachine om een knuffel aan de haak te slaan. De moeder vertelt dat ze niet speciaal voor het prikkelarme uurtje is gekomen. Ze vindt het wel een hartstikke goed initiatief van de kermis. 

Op het plein staat een grote attractie, zogenaamd de ‘breakdance’. Deze is gevestigd op een groot platvorm waar karretjes, gemaakt voor twee personen, ronddraaien en de lucht in gaan. Normaal zijn hier ook flitsende lichten bij en een luid muziekje. Nu is alleen het geluid van schreeuwende kinderen te horen. In de rij staan Mara en haar moeder. Mara heeft autisme en kan daardoor niet naar de kermis. Volgens haar moeder ‘Mara heeft hier dagen naar uit gekeken, normaal is de kermis een plek vol met overweldigende geluiden. Het is voor ons daarom lastig om een uitje te plannen, daarom vind ik het super dat er op deze kermis rekening mee wordt gehouden!’ Met een glimlach stappen de twee het karretje in. 

Nog een moeder en een dochter lopen richting de grabbelautomaten, de moeder vertelt ‘we zijn hier vaker geweest. Ik ben speciaal voor dit uurtje hierheen gekomen. Beide kinderen hebben autisme en wat minder goed met de herrie en lichteffecten om kunnen gaan.’  

Met een suikerspin in handen die een zoete geur met zich meebrengt vertelt een jonge bezoeker dat hij niet speciaal voor dit uurtje is gekomen. Sterker nog, hij wist niet dat dit gaande was. ‘Ik vind het wel goed dat het georganiseerd is voor mensen die er niet tegen kunnen maar ik vind de kermis met lichten en muziek persoonlijk toch wat leuker.’ 

Audioreportage door Britt de Ronde:

Over de auteur

Kiki Schaap

De 18-jarige Kiki Schaap is een eerstejaars studente aan de school voor journalistiek. Na het behalen van haar havodiploma heeft ze ervoor gekozen om ook nog een paar vwo-deelcertificaten te halen. Nadat Kiki op jonge leeftijd is verhuisd naar het zuiden, woont ze nu weer terug in Utrecht. In haar vrije tijd vindt ze het leuk om gezellig met vriendinnen bij te kletsen, naar concerten te gaan, te koken en ook gewoon rustig op de bank een boek te lezen. Sinds jongs af aan is Kiki al erg nieuwsgierig, en benieuwd naar alle kanten van een verhaal. Dit is waarom ze uiteindelijk voor de opleiding journalistiek heeft gekozen.