Houten

Selecteer Pagina

Politie Houten waarschuwt voor internetoplichting tijdens de feestmaand december

Politie Houten waarschuwt voor internetoplichting tijdens de feestmaand december

Wim Hoonhout, coördinator van team woordvoering in de eenheid Midden-Nederland. Foto gemaakt door Anne Marit Mulder

HOUTEN – Politie Houten waarschuwt inwoners over cyberoplichting rondom de feestdagen. Afgelopen week plaatste politie Houten een bericht op sociale media om meer bekendheid te geven over oplichtingen op internet bij het bestellen van producten voor de aankomende feestdagen.

December is de maand van de cadeaus, maar om die in huis te halen is er zorgvuldigheid nodig. Op internet zitten er malafide partijen die proberen een graantje mee te pikken in de koopdrukte van de klant. ‘Mensen denken via internet een koopvoordeeltje te hebben, maar zijn bij onzorgvuldigheid vaak twee keer zo duur uit’, zegt Wim Hoonhout namens de politie. Met deze onzorgvuldigheid bedoelt Hoonhout het niet van tevoren controleren van webwinkels bij aankopen van uw producten. Dit kan leiden tot een betaling zonder dat het product daadwerkelijk geleverd wordt.

Hoonhout geeft aan dat de politie reëel moet zijn. ‘We zien dit fenomeen door het hele gebied heen, ik denk dat het een internationaal probleem is. Het stopt niet bij de gemeentegrens, het stopt niet bij de landsgrens, het stopt ook niet in Europa.’ Preventie is volgens Wim Hoonhout dé oplossing om cyberoplichting tegen te gaan. Mensen moeten bewust worden gemaakt van de risico’s die ze lopen als ze niet goed nadenken bij het bestellen van producten bij bepaalde webwinkels.

Cyberoplichting is een stijgend probleem rond deze tijd van het jaar. Vanwege de feestdagen is de kans dat cybercriminelen iemand binnenhalen die erin trapt is nu vele male groter dan in bijvoorbeeld februari. Toch geeft Hoonhout aan dat mensen het hele jaar door alert moeten zijn, zeker als consument. ‘Zulk soort oplichtingen hebben een enorme vlucht genomen in de afgelopen jaren, zeker toen corona speelde en veel winkels gesloten waren.’ Wanneer mensen de dupe zijn van zo’n malafide organisatie vraagt de politie dan ook om hier altijd melding van te maken, dit kan op politie.nl.

Geschreven door Anne Marit Mulder

Luister hieronder naar het aanvullende audiofragment van Thijmen Verkuijl met Wim Hoonhout, politiecoördinator van team woordvoering in de eenheid Midden-Nederland.

Over de auteur

Anne Marit Mulder

Anne Marit Mulder (2005) is eerstejaars student aan de school voor journalistiek in Utrecht. Geboren in Deventer, maar opgegroeid in een klein dorpje aan de kust in de buurt van Rotterdam. Een dorpeling is zij absoluut niet dus na het behalen van haar HAVO diploma in 2022 is zij het jaar daarop 5 maanden op reis geweest in Azië, Afrika en Europa. Met haar vernieuwde wereldbeeld, heeft zij een brede kijk op de actualiteit en is zij erg leergierig om het journalistieke vak onder de knie te krijgen. Ook heeft Anne Marit een goed aantal jaar ervaring in de horeca en geniet daarnaast van een sportief leven. Anne Marit is een positieve, hardwerkende en enthousiaste jonge vrouw die graag haar mouwen opstroopt om iets te behalen. Voor tips en andere suggesties is zij bereikbaar via annemarit.mulder@student.hu.nl