Jeugdzorgtrajecten in Utrecht dalen significant de afgelopen drie jaar, sneller dan in Amsterdam

Jeugdzorgtrajecten in Utrecht dalen significant de afgelopen drie jaar, sneller dan in Amsterdam

Titels over jeugdzorg tekorten en groeiende vraag naar jeugdhulp zijn tegenwoordig vaak te zien in de media. Desondanks rapporteert de stad Utrecht een opmerkelijke trend: een daling in jeugdzorgtrajecten. Terwijl RTV Utrecht in februari 2023 al een artikel plaatste over een waarschuwing vanuit Gemeente Utrecht dat er juist tekorten zouden zijn. In Amsterdam is het aantal jeugdhulpaanbieders geschrapt van 200 naar 40. Maar de daling van jeugdzorgtrajecten is veel kleiner.

CBS brengt in oktober 2023 een artikel uit waarin staat dat in de eerste helft van dat jaar totaal 394.000 kinderen en jongeren tot 23 jaar een vorm van jeugdzorg kregen in Nederland. In zowel Utrecht als Amsterdam zijn deze aantallen juist gedaald ten opzichte van het jaar ervoor. Deze schijnbaar tegenstrijdige ontwikkeling roept tal van vragen op over de daadwerkelijke stand van zaken in de jeugdzorgsector. ‘’Er blijven steeds bezuinigingen komen die de transformatie lastig maken’’, vertelt Angela Driessen, Teamleider communicatie bij Levvel Amsterdam. ‘’Maar wij zien niet perse een toename.’’ 

Door onder andere financiële druk zijn er bij beide gemeenten grote uitdagingen om beschikbare en kwalitatiefste jeugdzorg-diensten te verzorgen. Bijvoorbeeld bij Gemeente Utrecht, daar kregen hulpverleners de taak om voor 2024 een plan van aanpak te maken om binnen het budget te blijven. Ook de lange wachtlijsten hebben effect op het aantal trajecten, wanneer er te weinig jeugdhulpaanbieders zijn kan er ook minder zorg verleend worden. Daardoor worden de maanden op de wachtlijst steeds langer.

Staatssecretaris Van Ooijen benoemt in een NOS artikel dat hij vindt dat minder jongeren professionele hulp moeten krijgen voor psychische problemen, omdat het te duur en lastig te organiseren is om iedereen te helpen. Kort na het artikel is er een hervormingsagenda vastgesteld wat de kwaliteit van het jeugdzorgbeleid zou moeten verbeteren. Tegelijkertijd houdt het stijgende zorgkosten onder controle om het jeugdstelsel op lange termijn betaalbaar te houden. Ondanks de goede initiatieven duren deze veranderingen enige tijd voordat de verbetering zichtbaar is. ‘’De hervormingsagenda daar werken we natuurlijk zelf aan. Dit duurt jaren”, zegt Angela Driessen.

Over de auteur

Fatima Bongers

Fatima Bongers (2001), uit West-Friese Bovenkarspel (tegenwoordig wonend in Amersfoort), is studente op de School van Journalistiek. Eerder heeft zij de opleiding Managementassistent afgerond op het Horizon College (2020-2023). Hier was zij ook enige tijd de voorzitter van de studentenraad. Verhalen van beide kanten bekijken, creatief denken en analyseren is echt haar vak. Met plezier pitcht en schrijft zij nieuwsberichten voor SVJMedia. Verder is muziekliefhebber Fatima werkende als HR-intercedent op kantoor in de meest iconische concertzaal van Nederland, de Ziggo Dome. Maar een drukke planning houdt haar niet tegen van haar ambities en interesses! Altijd streven naar rechtvaardigheid en het ongehoorde verhaal. contact: fatima.bongers@student.hu.nl