Het is kinderboekenweek in de bibliotheek Leidsche Rijn

Het is kinderboekenweek in de bibliotheek Leidsche Rijn

Het is een regenachtige herfstdag en de bibliotheek in Leidsche Rijn heeft zijn deuren weer open staan voor bezoekers. Er wordt piano gespeeld in de bibliotheek en de sfeer voelt huiselijk aan. Bijkomend is het momenteel nog steeds kinderboekenweek en het thema dit jaar is dan ook ‘Bij mij thuis’. Dit wordt feestelijk gevierd met behulp van slingers die in de bibliotheek zijn opgehangen en grote posters die de kinderboekenweek ondersteunen. Dit alles natuurlijk om kinderen te stimuleren om meer te gaan lezen. Wel verandert het leesgedrag onder kinderen en jongeren continu. ‘Ik denk dat er veel wijsheid en schoonheid te vinden is in de digitale aanpak.’ 

Kinderboekenweek

Roos Spelman werkt in de bibliotheek Utrecht en momenteel in de Leidsche Rijn. Ze heeft Engels literatuur gestudeerd en kunst en media. Volgens haar betekent het thema van de kinderboekenweek dat de bibliotheek kan werken als een buurthuis. ‘Er komen een heleboel mensen hier naar toe, niet alleen om boeken te lenen, maar ook om elkaar te ontmoeten, met elkaar te kunnen praten, even een kopje koffie te drinken’, vertelt Spelman. Ze hoopt dat de bibliotheken zo huiselijk als mogelijk aanvoelen. ‘We staan zo gezellig mogelijk aan de balie als mensen met vragen komen’, zegt ze. Spelman hoopt dat lezen genoeg is om de ontwikkeling van kinderen te stimuleren. Ze merkt dan ook dat bijvoorbeeld een kinderboekenweek hier aan bijdraagt. ‘Er was laatst een hele rij aan kinderen die boeken wilden reserveren, super enthousiast als of ze in de rij stonden bij de bios’, vertelt ze. Ook nu zijn er een aantal kinderen in de bibliotheek te vinden en wordt er gespeeld, maar ook zeker gelezen.

Leesgedrag

In de bibliotheek in Leidsche Rijn zijn op het moment niet veel jongeren te bekennen. Veel mensen zouden kunnen zeggen dat dit komt omdat jongeren ook helemaal niet veel meer lezen. Spelman denkt daar anders over. ‘Door de digitalisering lezen jongeren op een andere manier, op hun eigen manier’, zegt ze. Volgens haar zijn er verscheidene manieren waarop jongeren dat kunnen doen. ‘Je hebt nu veel e-books, booktok, social media en ik probeer er voor open te staan dat het leesgedrag gewoon verandert met de digitale tijd. Ze maakt zich dan ook geen zorgen over het leesgedrag onder jongeren. ‘Ik denk dat er veel wijsheid en schoonheid te vinden is in de digitale aanpak.’

Thuis

Melissa(niet haar echte naam) is aan een grote ronde tafel in de bibliotheek  een krant aan het lezen. Thuis leest ze ook vaak en dit vindt ze dan ook erg belangrijk, maar ze merkt ook wel dat haar kinderen hier niet zo erg in meegaan. ‘Mijn dochter leest redelijk vaak, maar mijn zoon absoluut niet’, vertelt Melissa. Ze vindt dit erg zonde en merkt dat bijvoorbeeld haar zoon al sinds kleins af aan geen geduld heeft voor lezen. Wel heeft ze het gevoel dat scholen kinderen toch stimuleren om meer te gaan lezen. Dit is dan ook zo op de school waar haar kinderen naar toe gaan. ‘Net zoals heel veel scholen meedoen aan de kinderboekenweek, boekenmarkten organiseren op school en ze moeten heel veel lezen in de klas’, aldus Melissa.

Audio

Over de auteur

Yasmin van der Burch

Ik ben Yasmin van der Burch, 19 jaar oud en eerstejaars student aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Ik ben erg geïnteresseerd in onderwerpen als de politiek, maatschappelijke problemen en het oplossen daarvan, maar ook in mensen en hun verhalen. Ik hoop dan ook dat ik later, als afgestudeerd journalist, deze onderwerpen kan combineren met mijn werk. Verder vind ik het ook heel erg belangrijk dat mensenrechten wereldwijd gewaarborgd worden en hoop ik dan ook mijn journalistieke carrière voort te zetten bij organisaties als Amnesty International of Unicef. Het lijkt mij interessant om dit te doen door middel van het maken van documentaires of diepgaande interviews. Ik hoop op deze manier mensen te kunnen helpen en belangrijke zaken aan het licht te brengen. Toch zou het ook zomaar zo kunnen zijn dat ik terecht kom bij de televisie, aangezien dit ook een doel voor mij is. Het lijkt mij namelijk ook erg mooi om met behulp van humor belangrijke thema's aan de kaart te brengen. Voor mij zijn de programma's Even tot hier en De Avondshow met Arjen Lubach hier grote voorbeelden in. Waar ik dan ook zal eindigen, ik hoop dat ik via de Journalistiek mensen een stem kan geven en op deze manier de wereld een stukje beter kan maken.