Nieuwegein & IJsselstein

Selecteer Pagina

In IJsselstein wordt minder gerookt vergeleken met Nieuwegein en gemeente Utrecht

In IJsselstein wordt minder gerookt vergeleken met Nieuwegein en gemeente Utrecht

Sigaret roken

IJsselstein/Nieuwegein – Vergeleken met gemeente Utrecht en Nieuwegein wordt er in IJsselstein een stuk minder gerookt. Dit blijkt uit cijfers van het RIVM. Het percentage rokers van 18-65 jarige is gemeten in 2012, 2016, 2020 en 2022. Het percentage is in de drie gemeentes in de afgelopen 10 jaar wel afgenomen.

In de grafiek hieronder zie je duidelijk het verschil tussen het aantal rokers in IJsselstein vergeleken met Nieuwegein en gemeente Utrecht. Het verschil van IJsselstein met Nieuwegein en Gemeente Utrecht ligt bij alle jaren tussen de twee en drie procent, dit is wel een opvallende afname. In het jaar 2022 is er nauwelijks een afname bij de drie gemeentes vergeleken met het voorgaande jaar.

De reden voor minder rokers in IJsselstein komt door een hogere sociaaleconomische status in IJsselstein. Op basis van welvaart, opleidingsniveau en arbeidsverleden, vermoedt Gerda Hinke, leefstijlcoach en stoppen met roken coach IJsselstein. ‘IJsselstein is wat duurder bij huizen in huur en koopprijzen en in Utrecht heb je natuurlijk veel studenten. Ik vermoed dat veel mensen vanuit Utrecht richting Nieuwegein trekken, dus dat trekt jongere mensen. En dat in IJsselstein juist meer eengezinswoningen zijn, dus meer gezinnen wonen, die meer geld hebben. Er zijn dus ook meer 40 plussers in IJsselstein, dan jongeren of senioren ten op zichtte van Nieuwegein en gemeente Utrecht. Dat zal dan ook een bevolkingsgroep zijn die wat meer verdient.’

De afkomst toont niet heel veel verschillende dingen. ‘Bij mij in de praktijk komen heel verschillende soorten mensen. Ik heb allochtonen, polen, Engelsen, Nederlandse, Marokkanen en turken, dus wel vrij divers’, legt Hinke uit.

Deze grafiek toont een groot verschil in de sociaaleconomische status. IJsselstein scoort alle jaren zeer hoog, terwijl Nieuwegein en gemeente Utrecht een lage score aanhouden. Bij een hogere score zijn de inwoners welvarender en/of hoger opgeleid en/of langduriger aan het werk. ‘Mensen met een lagere economische status, die op bepaalde vlakken problemen, een minder goeie gezondheid en meer zorgen hebben, ervaren dus ook meer stress. Deze mensen gaan roken om die stress te verlagen, maar dat werkt alleen op korte termijn’, vertelt Hinke.

In Nederland komt roken vaker voor onder mensen met een lage sociaaleconomische status dan onder mensen met een hoge sociaal economische status, legt het Trimbos instituut uit.

Hinke denkt wel dat de term ‘sociaaleconomische status wat beladen kan klinken voor mensen. ‘Als je bijvoorbeeld zegt dat de sociaal economische status in Nieuwegein lager is dan in IJsselstein, Kan het zijn dat mensen in Nieuwegein of IJsselstein het hier niet zo mee eens zijn en anders ervaren’, legt Hinke uit.

IJsselstein gezondere leefstijl

In IJsselstein kan je ook veel vrijwilligers werk doen, om die afleiding meer op te zoeken. ‘Je hebt fit IJsselstein, dat is een combinatie van de GGD, de gemeente en buurt sport coaches, waarbij we dus kijken hoe we IJsselstein gezonder kunnen maken. Nu zijn we aan het kijken of stop roken meer op de kaart kan komen. Ik weet ook dat een aantal huisartsen praktijken fanatiek zijn in stoppen met roken’, vertelt Hinke.

‘Ik weet niet of dit in Nieuwegein ook zo is. Ik heb vanuit Nieuwegein van een praktijkondersteuner iemand doorgestuurd gekregen, dus blijkbaar zit er bij die praktijk geen stop met roken praktijk ondersteuner denk ik’, zegt Hinke.

Praten over stoppen met roken

Het kan best een drempel zijn voor mensen om naar een stop met roken coach te gaan. Hinke maakt gebruik van een werkboek waar informatie instaat en opdrachten, dus vooral voor kennis uitbreiding. ‘Met name ook motiverende gespreksvoering, dus kijken naar wat er wel goed gaat. De slagingskans om te stoppen met hulp, is vele male groter. Ook meer accepteren dat die rot situatie zo is helpt’, vertelt Hinke.

Anita de Nijs over stoppen met roken

Stoppen met roken kan een grote uitdaging zijn voor mensen, sommige mensen lukt het niet. Anita de Nijs is nu 61 jaar en stopte elf jaar geleden gemakkelijk met roken. ‘Ik was twaalf toen ik begon met roken, en dat was bij ons thuis heel gewoon als je rookte. Bij ons waren er altijd sigaretten thuis of sjek, mijn moeder kocht dat gewoon voor iedereen en dat kon je makkelijk pakken. Er werd vroeger niet gezegd dat het slecht was, het was gewoon gezellig met elkaar. Op een gegeven moment werd meer bekend dat het slecht voor je was, mijn man rookt ook niet en zei wel je moet stoppen. Ik zei altijd ik kan niet stoppen hoor, ik weet niet hoe ik dat moet doen.’

Elf jaar geleden ging bij de Nijs toch de knop om. ‘Ik  heb elf jaar terug een trombose been gekregen, en toen zeiden ze in het ziekenhuis gelijk dat het heel goed zou zijn als ik zou gaan stoppen met roken, toen dacht ik nu moet ik echt wel. Dus op dat moment heb ik eigenlijk mijn laatste pakje sjek opgerookt. Een week later was mijn pakje sjek op en toen stopte ik.’

Hinke vertelde eerder al dat afleiding zoeken goed is om de verleiding van roken tegen te gaan. De Nijs deed dit ook. ‘Het zijn allemaal momenten dat je rookt, dus elke keer na het eten, maar juist op dat soort momenten ging ik iets doen. Ik ging bijvoorbeeld de was opvouwen, zodat me gedachtes anders werden en uiteindelijk de verleiding ging weg.’

De Nijs heeft uiteindelijk nooit meer de verleiding gehad om weer te gaan roken en heeft geen terugval gehad. ‘Ik werd uiteindelijk rustiger  toen ik stopte. Ik was altijd bezig met mijn sjek, als ik van huis ging was ik de hele tijd bezig of ik mijn sjek en aansteker wel meehad. Mijn conditie ging ook vooruit.  Achteraf viel het me mee, ik had niet verwacht dat het stoppen zo makkelijk zou gaan. Ik heb helemaal niks gebruikt om te stoppen.’

Over de auteur

Elin Pronk

Ik ben Elin Pronk en ben 17 jaar. Ik kom uit Warmenhuizen in Noord-Holland. Vorig jaar ben ik voor havo geslaagd en nu studeer ik journalistiek op de hoge school Utrecht. Samen met onze klas publiceren wij elke week verschillende artikels over wat er gebeurd in de wijk Utrecht-Oost. Naast school vind ik reizen super leuk en gaaf. Ik ben erg nieuwsgierig en vind het leuk om nieuwe dingen te zien en ontdekken. Later hoop ik journalist te worden en mij te kunnen verdiepen in bepaalde onderwerpen die mij interesseren.