De pompoen als ultiem herfstproduct

De pompoen als ultiem herfstproduct

Eli en Joop bij de pompoenen (foto: Rick de Ruijgt)

Bunnik – De pompoen als de herkenning met de herfst. Oktober wordt ook wel de pompoenmaand genoemd. Het snijden, uithollen en decoreren ervan richting Halloween gebeurt in steeds grotere mate. Daarnaast is het een klassiek product waar je in de keuken van alles mee kunt maken. 

In aanloop naar de pompoensnijdagen van komend weekend vertelde Eli Bosboom over de toenemende populariteit van de pompoen. ‘Wij verkopen verschillende soorten pompoenen, zowel voor de sier als eetbare soorten. Daarnaast is de Halloween pompoen ook een aparte categorie om het zo maar te noemen’. De impact hiervan is duidelijk te merken. De afgelopen jaren is deze dag steeds populairder aan het worden in Nederland. De toenemende vraag naar de Halloween pompoenen toont dit aan benadrukt Eli.

Pompoen snijdagen

Komend weekend organiseert de pompoenboerderij namelijk de pompoen snijdagen. Samen een pompoen uitzoeken, zelf uithollen en versieren, daar draait het om. Uiteraard allemaal gericht op Halloween. Opa Joop benadrukt te toenemende populariteit rondom deze dag. ‘Het is de afgelopen weken drukker dan ooit. Steeds meer mensen met jonge kinderen weten de boerderij te vinden om een snij pompoen te kopen’, aldus Joop. Vragend naar het type mensen wat op de boerderij langskomt en of dit is veranderd door de jaren heen antwoorden beide heren soortgelijk hetzelfde. ‘Het is echt een betrouwbaar type mensen. Er wordt hier nooit iets gestolen, terwijl alles in een open tent ligt en zo mee te nemen is. Fooien ontvangen we ook meermaals, dat zegt toch echt iets over de mensen die hier komen’, aldus Joop.

Voedselverspilling

De pompoenen uitkerven is de bekendste Halloweentraditie. Een leuk concept, maar het leidt tot tonnen voedselverspilling. Je kunt van alles met de pompoen, er hoeft dus niet onnodig pompoen weggegooid te worden. Van vruchtvlees tot schil, zelfs de pitten kan je opeten en verwerken. Rondom Halloween is het steeds meer relevant bewust na te denken hoe ga ik om met de resten die je overhoud bij het uithollen. Op jaarbasis gooit de Nederlander gemiddeld zo’n 33 kilo aan voedsel weg per persoon. Alle Nederlandse huishoudens samen verspillen daarmee 590 miljoen kilo goed voedsel, valt te lezen op Milieu centraal. Daarom is het van belang bij jezelf na te gaan hoe ga ik om met de hoeveelheden pompoen rondom Halloween. Je kan namelijk van alles doen met de pompoen. ‘Zelfs als de uitgeholde pompoen een aantal dagen buiten heeft gestaan kan je er nog prima een soep van maken’, aldus Eli.

Luister hieronder naar de reportage gemaakt op pompoenboerderij Puur van ‘t Land. Eli en zijn opa Joop vertelde over hun gemeenschappelijke passie, de pompoen.

Over de auteur

Rick de Ruijgt

Rick de Ruijgt (2001) is student aan de Hogeschool van Utrecht. Hier studeert hij bedrijfskunde, nu in combinatie met de opleiding journalistiek. In zijn vrije tijd is Rick een fervent sporter (schaatsen, wielrennen).