Jongeren zijn dol op bitter bier.

Jongeren zijn dol op bitter bier.

Tegenwoordig is speciaal-bier niet meer weg te denken uit de Horeca. Stout, IPA, Dubbel, Trippel en nog veel meer soorten bier zijn razend populair. Toch is zit er een groot verschil in welke soorten bier populair zijn bij verschillende leeftijdsgroepen. De opkomst van speciaal-bier heeft geeft veel kleine brouwerijen of particulieren de kans om hun unieke brouwsels aan te bieden via cafés of bierspeciaalzaken. Dit bier wordt soms zelfs gebrouwen in hun schuur.

Roel van der Palm brouwt al een aantal jaar zijn eigen bier in zijn schuur. Hij had eigenlijk al veel eerder hiermee willen starten, maar pas toen een andere brouwer op zijn pad kwam, durfde hij de stap te nemen. ‘Mijn vrouw houdt heel erg van retro meubels. Deze zoekt ze vaak op marktplaats. Dus toen we een keer een kastje gingen ophalen ergens, bleek het dat de man des huizes bier brouwde in zijn schuur’, aldus Roel.

Toen Roel dit zag wist hij gelijk dat hij dit ook wilde doen. ‘Ik heb daar eigenlijk mijn eerste introductie gehad op het brouwen van bier. Dus we hebben het kastje opgehaald en thuis heb ik gelijk een plan gemaakt om te gaan beginnen, dus gelijk spullen en ingrediënten gekocht en begonnen met experimenteren.’

Roel zijn eerste brouwsel was een IPA, dit is een biersoort die gekenmerkt wordt door zijn bittere smaak en het wordt vaak aangeboden in kleurrijke blikjes met opvallende etiketten.

Marcel Langeslag van speciaal-biercafé Barbier in Gouda ziet dat dit een populaire biersoort is bij jongeren. ‘De oudere gasten drinken over het algemeen meer speciaal-bier dan de jongeren, maar de IPA’s zijn hier een uitzondering op. Ik denk dat het ook wel te maken heeft met de hippe marketing van de IPA biermerken. Bijvoorbeeld brouwerij Uiltje heeft vaak hele stripverhalen op de blikjes.’

Organisatie De Nederlandse Brouwers brengt ieder jaar een verslag uit van de bierconsumptie cijfers in Nederland. In deze cijfers is, na een dipje door de coronajaren, al enige tijd een groei te zien in de verkoop van speciaal-bier. Met name biersoorten met een laag alcoholpercentage zijn erg populair.

Hoe maak je eigenlijk bier? In deze reportage laat Roel van der Palm zien hoe hij te werk gaat en Marcel Langeslag vertelt over de populariteit van speciaal-bier.

Over de auteur

Joris Sirre

Ik Joris Sirre (2001) studeer Journalistiek en ben zeer geïnteresseerd in diverse meningen en opvattingen. Graag wil ik ieder verhaal van meerdere kanten bekijken. Het is belangrijk dat mensen met elkaar praten. Met mijn brede interesses en ervaring, als o.a. kok en muzikant, hoop ik mij breed te kunnen oriënteren.