Braziliaanse savanne in gevaar door ontbossing

Braziliaanse savanne in gevaar door ontbossing

Bron: Pexels

In het Braziliaanse Amazonegebied, oftewel de groene longen van de aarde, halveerde vorig jaar de ontbossing. Terwijl de Amazone hierdoor langzaam wat adem kan nemen, neemt de ontbossing in het savannegebied de Cerrado juist sterk toe. Dit brengt grote gevolgen met zich mee voor het land. 

Inmiddels is al zo ongeveer de helft van het Cerrado gebied verwoest en wordt er elke dag 2000 hectare extra vrijgemaakt voor kilometers aan onder andere sojaboonplantages. Dat blijkt uit de nieuwe ontbossingcijfers van het World Resources Institute. Ook is een grote boosdoener van deze ontbossing de huidige klimaatverandering. Door stijgende temperaturen, minder regenval, langdurige droogtes en heftigere bosbranden worden gemeenschappen en dieren van hun land verdreven.

Territorium problemen

De Cerrado is overigens het thuis voor 5 procent van alle bekende planten en diersoorten. De inheemse volkeren daar leven met allerlei obscure en bedreigde diersoorten, zoals de reuzenmiereneter, de jaguar, de gordeldier en de manenwolf. Volgens ecoloog Hans ter Steege is ontbossing vrij radicaal. ‘Het is heel simpel, bij ontbossing moet alles wat in het bos voorkomt ergens anders naartoe. Door het kale gebied en de verdroging die daar plaatsvindt, zullen alle dieren weg moeten en zich verder trekken in het bos wat er nog staat. Hierdoor zal de populatiedruk in het bos te hoog worden en dat levert territoriumproblemen op’, vertelt ter Steege.

Grote uitdaging

De Braziliaanse president Lula heeft gezegd dat er per 2030 geen ontbossing meer plaats zal vinden, zowel in de Amazone als in de Cerrado. Ter Steege denkt dat dit haalbaar is, maar daar moeten volgens hem wel twee dingen aan gedaan worden. ‘Er moeten geen vergunningen meer worden gegeven aan landbouwbedrijven voor ontbossing en er moeten voldoende mensen gecontroleerd worden’, aldus ter Steege. De Cerrado heeft een oppervlakte van 2 miljoen vierkante kilometer en beslaat een kwart van heel Brazilië. ‘Vanwege dit zal het plan van president Lula nog een grote uitdaging worden’, vertelt ter Steege. Maar hoe wordt dit gehandhaafd? Ter Steege vertelt dat Brazilië veel gebruikmaakt van INPE. ‘Dat is het Space Instituut van Brazilië waar heel veel satellietbeelden binnenkomen. ‘Hiermee wordt heel nauwkeurig in de gaten gehouden waar en op welke manier er ontbost wordt’, aldus ter Steege. 

Bekijk hieronder een fragment uit onze talkshow waarmee we met universitair docent René Verburg over deze ontbossing verder in gesprek gaan:

Over de auteur

Marit in 't Veen

Dit is Marit in ‘t Veen en ze is 19 jaar. Ze studeert Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Marit is erg geïnteresseerd in andermans verhalen en ze houdt ervan om creatief bezig te zijn. Pakkende verhalen maken en presenteren vind ze het leukste om te doen. Als we het hebben over kunst en cultuur dan zit Marit vooraan in de klas. Waar ze later in het vak van Journalistiek terecht wil komen? Dat moet ze nog ontdekken. Het voordeel hiervan is dat ze voor alles open staat en graag een uitdaging aangaat.