Bijna-dood ervaring: ‘Ik zag het witte licht’ 

Bijna-dood ervaring: ‘Ik zag het witte licht’ 

bron:pexels

Een moment wanneer je voor een paar seconden uit het leven stapt, en moment waarop het hart stopt met kloppen, de ademhaling stopt en het bloed niet meer circuleert, beter bekend als klinisch dood. Maar sommige mensen hebben een verbazingwekkend moment meegemaakt, waarbij ze bijna dood waren maar daarna weer tot leven kwamen. 

Onderzoek
Wetenschappelijke studies hebben tot op de dag van vandaag nog steeds niet kunnen aantonen of een bijna-doodervaring echt mogelijk is, maar door ervaringen en verhalen kunnen we het wel verklaren. Uit talloze verhalen, zie je vergelijkbare thema’s en verhaallijnen. Veel mensen beschrijven het als een buitengewoon, maar fijn en vredig moment. Een bijna-doodervaring (BDE)  kan omvattend van typische herinneringen, zoals het zien van een tunnel, helder licht of ontmoetingen van overleden dierbaren. In het algemeen komt deze bewustzijnstoestand zich voor bij levensbedreigende situaties, zoals een hartstilstand. Joyce Roken, had last van hartproblemen en herkende gelijk de dood. 

Symptomen 
Joyce had al jaren last van haar hart, maar sinds 2019 werd het steeds erger. ‘Ik werd toen heel erg ziek, ik was misselijk en begon te braken, ik was zo ziek dat ik niet meer kon functioneren. Ik ben gaan slapen, en toen ik wakker werd, heb ik aan mijn partner destijds gevraagd om 112 te bellen, ik voelde dat ik aan het doodgaan was.’ In de wereld zijn vele duizenden mensen bekend met een BDE, maar de schatting is dat er ruim 20 miljoen mensen in Europa een BDE moeten hebben gehad, en in Nederland zijn er waarschijnlijk ruim 600.000 mensen met een BDE. ‘Ik was vroeger heel erg bang voor de dood, maar nu helemaal niet meer, het was heel erg mooi, ik was helemaal alleen en had verder ook niemand nodig.Ik gaf mezelf helemaal over’ voegde Joyce er nog aan toe. 

Het witte licht 
Veel mensen omschrijven het als een heel fijn gevoel, ook Joyce ervaarde dit: ‘Als ik dan weg was, wilde ik stiekem ook daar blijven, het was zo intens, en ik was fijn aan het dromen.’ Waar het witte licht centraal voor staat, kan nog niet onderbouwd worden, het is een reis door het witte licht. Alleen wat er echt gebeurd na de dood blijft nog een groot mysterie. 

Over de auteur

Madee de Snoo

Madée de Snoo(18) is student Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Zij probeert zich meer te verdiepen in de meerdere werkvelden van het vak. Zij schrijft vooral over de onderwerpen als samenleving en cultuur in Amersfoort