Salvador Dalí, het onderbewustzijn en creatieve therapie

Salvador Dalí, het onderbewustzijn en creatieve therapie

Bron: WikiImages via Pixabay

Salvador Dalí was een van de meest invloedrijke surrealistische kunstenaars van de 20e eeuw. Komende maand is het precies 120 jaar geleden dat hij is geboren, op 11 mei 1904 om precies te zijn. Dalí staat bekend om het schilderen van droombeelden, hij verbeelde zijn onderbewustzijn op het doek.

Een van Dalí’s bekendste werken is “De Volharding der Herinnering”, geschilderd in 1931. Dit kunstwerk toont smeltende klokken in een surrealistische omgeving. Volgens het Salvador Dalí museum in Brugge, België, is de “weke klok” ook het bekendste voorwerp uit Dalí’s werken. Het museum verteld op hun website: “Met behulp van deze zachte klokken bewees Dalí dat de tijd niet onveranderlijk en statisch is, maar dat het een flexibele en grenzeloze waarde heeft.”

Naast zijn schilderijen was Dalí ook bekend om zijn excentrieke persoonlijkheid en flamboyante stijl. Zijn snor met omhoog gedraaide punten, opvallende kleding en theatrale optredens maakten hem tot een iconische figuur in de kunstwereld. Hij was ook een veelzijdige kunstenaar, actief in verschillende media zoals film, fotografie en beeldhouwkunst.

Een van de grondleggers van het surrealisme is André Breton. Hij beschreef de stroming in zijn surrealistisch manifest als een: ‘Automatische spontaneïteit in zijn meest pure vorm, waarin men probeert (…) de manier van denken te laten zien, geleid door fantasie, zonder enige gecontroleerde ratio en los van morele waarden.’

André Breton is volgens het Salvador Dalí Museum uit Florida, Amerika, dé persoon die Dalí aan het surrealisme heeft geïntroduceerd. Dalí had al wel een voorliefde voor realisme en een oog voor detail, maar na de ontmoeting is hij pas echt surrealistisch gaan schilderen.

Dalí’s nalatenschap blijft voortleven in musea over de hele wereld, zo ook in het Depot Boijmans van Beuningen in Rotterdam. Lieselot Pol ging langs bij dit depot om te praten over de rol van het onderbewustzijn in de surrealistische werken van Dalí. Ook ging zij langs bij Petra Bienissen-Verwoert, psychosociaal therapeut, voor een uitleg over hoe zij haar cliënten helpt aan de hand van schilderkunst. Luister hieronder de reportage.

Over de auteur

Lieselot Pol

In mijn artikelen kan je creativiteit terug vinden, zo ben ik vindingrijk met onderwerpen en invalshoeken. Ik hou ervan om te spelen met oprolbaarheid en tekstopmaak. Mensen en hun drijfveren ontdekken vindt ik heel interessant. Iets schrijven wat iemand mee trekt in het verhaal is mijn doel. Ik kan ook overweg met audio en video.