Bosschenaren leveren bekers in tegen statiegeld

Bosschenaren leveren bekers in tegen statiegeld

Inleverpunt op de Wilhelminabrug in Den Bosch. Foto - Sil Kwaspen

DEN BOSCH – Jarenlang was het in Oeteldonk – carnaval-alias van ’s-Hertogenbosch – gewoon dat de straten bezaaid waren met plastic drinkbekers. Echter werd dit steeds erger en bleef het niet onomstreden. Tijdens d’n elfde van d’n elfde – het startfeest van het carnavalsseizoen op elf november – testte Oeteldonk al met een statiegeldbeker-systeem in 2022. Een werkgroep van horecaondernemers en de gemeente ging in zee met het bedrijf Drink Cup.

Dit bedrijf van Mark Goossens ontwikkelt hardcup-bekers van polypropyleen, dit is hardplastic van oliehoudend materiaal en recyclebaar als grondstof, volgens Drink Cup. Beter voor het milieu en makkelijker schoon te maken.

“Dagelijks openen de inleverpunten om 15:00 uur en op dat moment staan er al mensen voor de hekken te wachten met tassen vol bekers,” laat Mark Goossens weten. De bekers worden niet schoongemaakt op de inleverpunten, dit gebeurt in hun opslag in Liempde. Waar de bekers industrieel worden gewassen. Tijdens carnaval kunnen ondernemers via de mobile app bekers van Drink Cup bijbestellen. Ze hebben de keuze tussen een normale levering, vanuit Liempde, of een spoedlevering vanuit een inleverpunt. Daar hebben ze namelijk altijd wat op voorraad.

Maar dit jaar werkt het statiegeldsysteem net iets anders dan de jaren ervoor.

De werkgroep wil de bekers ook inzetten tijdens andere festivals in de stad, zoals Koningsdag en Jazz in Duketown. “We zitten ongeveer op 90% van de Bossche-horeca wat samenwerkt met Drink Cup tijdens carnaval en 11-11,” laat Ruud Bruins weten. Ruud is eigenaar van P79 en is de statiegeldbeker initiatiefnemer vanuit de horeca.

Samen met Bernard Keunen – eigenaar Café Silva Ducis – hij is ook voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) in regio Den Bosch. Hij vult zijn compagnon Ruud aan: “We merken wel dat het animo voor andere feesten als Koningsdag lager ligt. Een aantal kroegen vinden het te ver gaan om voor drie jaarlijkse evenementen al hun glas in te leveren.” Deze carnaval laat ook weer zien dat het systeem de straten schoon houd van bekers die voorheen de binnenstad volledig bedekte.

Over de auteur

Sil Kwaspen

Hallo, mijn naam is Sil Kwaspen, ik ben 23 jaar en woon in 's-Hertogenbosch. Als startend journalist ben ik tijdens het maken van mijn producties actief bezig om alles zo interessant mogelijk te maken. Ik schrijf graag in verhalende vorm en laat mijn bronnen en het beeld juist het woord doen. Bij kleine gebeurtenissen duik ik graag in de diepte en bij moeilijk te begrijpen onderwerpen probeer ik alles behapbaar te maken. Saai nieuws is ook nieuws en als het belangrijk is dan moet het interessant genoeg zijn om te lezen.