Fact Check: Of rozemarijn olie goed is voor je haar? Dat is zeker waar!

Fact Check: Of rozemarijn olie goed is voor je haar? Dat is zeker waar!

Rozemarijn olie en gember.

Rozemarijn olie, het komt op elk sociaal media platform voorbij. Van TikTok creators die er filmpjes over maken tot Instagram influencers die erbij zweren. Rozemarijn olie zou namelijk wonderen doen voor je haar. Zo zou het de haargroei bevorderen en de gezondheid van je hoofdhuid verbeteren. Veel mensen lijken het een kans te geven en dat blijkt terecht. Rozemarijn olie heeft zeker een aantal voordelen voor het haar. 

‘’Een vriendin vroeg aan mij: ‘’zie je ook steeds dat rozemarijn olie voorbijkomen op TikTok?’’ Vanaf toen kwam ik het inderdaad overal tegen, filmpjes van mensen die rozemarijn olie in hun haar deden,’’ vertelt Eveline van Lopik (19). Vanaf dat moment is Eveline ook rozemarijn olie gaan gebruiken voor haar haar. Ze gebruikt het inmiddels al 9 maanden. ‘’De eerste 2, 3 maanden dacht ik echt, wauw mijn haar wordt langer en dikker. Maar na een tijdje merkte ik dat mijn haar weer wat dunner werd. Ik gebruik de olie niet heel consistent meer, dus dat kan een reden zijn dat ik niet veel effect meer merk.’’ Aldus Eveline.  

Rozemarijn is een houtachtige plant die al eeuwenlang wordt gekweekt in het Middellandse zeegebied. Het staat bekend om zijn culinaire en medicinale eigenschappen. Er zijn meerdere wetenschappelijke onderzoeken naar de werking van rozemarijn olie op de haargroei gedaan.  

Een wetenschappelijk onderzoek uit 2015, onderzocht de effectiviteit van rozemarijn olie in de behandeling van de ziekte alopecia, waarbij mensen hun haar verliezen. Ze vergeleken het met minoxidil 2%, een bewezen middel dat de haargroei stimuleert. De patiënten kregen willekeurig rozemarijn olie toegewezen of minoxidil 2% voor een periode van zes maanden. Na de eerste drie maanden waren er geen duidelijke verschillen te zien in de haargroei van de patiënten, zowel niet bij de rozemarijn olie als bij de minoxidil. Echter was er na zes maanden wel een duidelijke groei te zien bij de patiënten. Zowel voor de patiënten die rozemarijn olie gebruikte als voor degene die minoxidil gebruikten.  

Een recenter onderzoek uit 2022, gebruikte ratten om de haargroei door rozemarijn olie te testen. Ook hier stelde de resultaten niet teleur. Eerst kregen de ratten een ‘hair removal’ crème. Vervolgens maakten de wetenschappers oleogel, een gel die een jeukende, rode hoofdhuid voorkomt, waarin ze rozemarijn olie toevoegde. Deze gel werd getest op de albino ratten voor een periode van zes weken. Na die zes weken kwam uit de evaluatie dat de oleogel met rozemarijn olie, dezelfde positieve effecten had als minoxidil. De conclusie uit dit onderzoek was dan ook dat oleogels gemaakt van rozemarijn olie, de haargroei bevorderd.  

Haarcoach Soraya werkt voor de haargroeispecialist en bevestigt deze onderzoeken. ‘’Rozemarijn olie heeft een ontstekingsremmende werking. Ook is bewezen dat het de bloedcirculatie kan versterken. Hierin liggen de claims van de haargroeistimulerende werking van rozemarijn,’’ vertelt Soraya. Ook verwijst ze naar de hetzelfde wetenschappelijk onderzoek uit 2015 met alopecia patiënten:‘’In een onderzoek uit 2015 van 100 patiënten met erfelijk haarverlies werd rozemarijnolie vergeleken met minoxidil 2%. Beide hadden vergelijkbare positieve resultaten in toename van haargroei. De mensen die rozemarijnolie gebruikten, rapporteerden ook nog minder jeuk en irritatie dan de mensen die minoxidil gebruikten.’’ Aldus Soraya. Toch hebben die influencers het niet altijd bij het correcte eind. ‘’De Tiktok-trend suggereert ook vaak dat je dit gemakkelijk zelf kan maken door rozemarijn in water te koken. Waarna je het afgekoeld in je haar spuit. Dit raden wij af. Je weet niet wat de uiteindelijke dosering ervan is. Het zou zelfs schadelijk kunnen zijn omdat dit de huid kan irriteren. Rozemarijn is geen wondermiddel dat op zichzelf je haargroei zal stimuleren, maar verwerkt in haargroeistimulerende producten kan het goed helpen.’’ Aldus haarcoach Soraya.  

Conclusie 

Rozemarijn olie kan dus zeker positieve effecten hebben voor haargroei. Het werkt ontstekingsremmend en het kan de bloedcirculatie versterken. Het wordt alleen niet aangeraden om het zelf te maken en los op je haar te gebruiken, wat de TikTok-trend wel suggereert. Je kan het dan namelijk moeilijk doseren en dat kan huidirritatie opleveren. Ook in het wetenschappelijk onderzoek uit 2022 hebben de wetenschappers rozemarijn olie gebruikt in combinatie met een ander product. Namelijk oleogel, een gel die huidirritatie en roodheid verminderd. Het beste is om haargroeistimulerende producten te proberen waar rozemarijn olie inzit.   

 

Bronnen: 

 

(Panahi Y, 2015) 

 

(Emmanuel Uronnachi 1, 2022) 

 

(geneesmiddeleninformatiebank) 

 

(stichtingaromatherapie) 

Over de auteur

Pepper Jochem

Pepper Jochem is een enthousiaste journalist in opleiding die met veel passie en plezier verhalen maakt. Ze kan slecht tegen onrecht en wil de verhalen van mensen over de hele wereld laten horen.