In Amsterdam oost, aan de drukke Linnaeusstraat zit een kleine bakkerij. Op het eerste gezicht lijkt het niet meer dan een zaak voor een snelle snack. Naast het verkopen van allerlei soorten brood gaat er bij dit initiatief veel aandacht naar de productie op circulaire wijze. Zelf verspilt Baking Lab Amsterdam tijdens het bak proces zo weinig mogelijk en daarnaast geven ze ook bak cursussen waar mensen leren om hun eigen brood te bakken.
Bakkende manager Ferdinand Doumic vertelt waarom hij vindt dat dit soort kleine initiatieven toch heel belangrijk zijn: ‘Ik denk dat het belangrijk is dat mensen weer in contact komen met hun eten, door er creatief mee om te gaan kunnen we dat bereiken.’ Hij legt uit dat ze bij Baking Lab verder gaan dan het hergebruiken van enkel broodresten. ‘We experimenteren nu bijvoorbeeld ook met het gebruik van overgebleven vruchtvlees in onze producten’ vertelt hij trots. Volgens de bakker is het belangrijk dat mensen dit restafval als kans gaan zien, zodat de mogelijke resultaten gemaximaliseerd kunnen worden. ‘Ik denk dat creatviteit uiteindelijk de sleutel kan zijn tot het vernauwen van de afstand tussen maaltijd en mens, wij nemen daar een voortouw in en hopen dat anderen zullen volgen’ constateert hij.