Stichtse Vecht

Selecteer Pagina

Van derdehands bakfiets tot duurzame innovatie, De Recyclebar

Van derdehands bakfiets tot duurzame innovatie, De Recyclebar

De Recyclebar

De Recyclebar, gemaakt uit een derdehands bakfiets, hout en zinken emmers, biedt een plek waar overbodige materialen ingeleverd kunnen worden die buiten het reguliere afvalscheidingstraject vallen. Caroline Hakkert, adviseur Natuur- en Duurzaamheidscommunicatie bij MEC Maarssen, heeft nauw meegewerkt aan dit project. Na de feestelijke opening afgelopen week, vertelt Caroline met trots over de recyclebar en het traject eromheen.

Het idee voor de Recyclebar ontstond uit een combinatie van verschillende factoren, zoals Hakkert uitlegt. Door een subsidie voor duurzaamheid en een groeiende betrokkenheid bij workshops en lezingen over duurzaamheid, werd het zaadje geplant voor dit project. Een bezoek aan een vergelijkbaar initiatief in Woerden bracht de organisatie op het juiste spoor; dit idee konden ze niet laten liggen.

‘Iedereen kent wel zo’n box voor batterijen of textiel, maar hier hebben we twaalf verschillende inzamelingspunten bij elkaar. Dit maakt het voor iedereen een stuk makkelijker en toegankelijker om andere materialen te scheiden en deze niet weg te gooien. Het is duurzaam gemaakt en staat voor meer duurzaamheid’, legt Hakkert uit.

Volgens haar ligt de kracht van de Recyclebar niet alleen bij de toegankelijkheid en bijdrage aan een circulaire economie, maar ook bij de diverse en bijzondere samenwerkingen die ontstaan zijn.

‘We koppelen verschillende partijen aan het initiatief. Zo worden kapotte paraplu’s vermaakt tot slingers door een lokale partij en brengen we bijvoorbeeld de knopen weer naar een andere partij. Zo verbinden we mensen en projecten met elkaar’, spreekt Hakkert glimlachend uit. Het lokale karakter maakt het project volgens haar des te interessanter en versterkt de persoonlijke band die mensen voelen met het initiatief.

Hoewel de Recyclebar nog maar net geopend is, zijn de reacties overweldigend positief geweest. Hakkert geeft voorzichtig toe: ‘Het was spannend omdat de opening precies samenviel met de voltooiing van het project. Eén dag voor de opening was hij pas echt af. We konden zelfs nog geen enkele foto delen, mensen hadden er nog helemaal geen beeld bij. Maar de reacties waren al erg bemoedigend en nu op de opening ook.’

Het is duidelijk dat de Recyclebar niet alleen een plek is om materialen in te leveren, maar ook een ontmoetingspunt kan vormen voor de gemeente, waar ideeën worden uitgewisseld en samenwerking wordt gestimuleerd. De toekomst ziet er rooskleurig uit voor dit duurzame initiatief met een visie op een groen vooruitzicht. De feestelijke opening van de Recyclebar was een waar succes, waarbij er veel bewoners uit alle hoeken van de wijk samenkwamen om de onthulling bij te wonen. Jong en oud testen na de onthulling gelijk alle emmers, de materialen vliegen je om de oren. Caroline en haar collega’s stralen terwijl ze opgelucht zijn dat het hen allemaal is gelukt.

Op de vraag naar de toekomstplannen van de Recyclebar, blijft Caroline optimistisch. Bij de opening heeft ze hier en daar al wat discussies en plannen gehoord die de bezoekers hadden over de Recyclebar. Zij zagen veel mogelijkheden voor uitbreiding en groei, Hakkert en haar collega’s zien dit ook wel voor zich.

‘We willen natuurlijk alleen maar dat zoveel mogelijk mensen hieraan meedoen, dus als er meerdere van dit soort initiatieven opgezet zouden worden, ja dat is natuurlijk ideaal. We kunnen zelf rondfietsen, langs de deuren gaan op afspraak of ze op meerdere locaties zetten. We hebben genoeg opties voor de toekomst,’ vertelt Hakkert trots terwijl ze nog een laatste blik werpt naar de drukte die zich verzamelt rondom de Recyclebar.

Verslaggeefster Fenne van der Woude was ook aanwezig op de locatie en heeft de feestelijke opening vastgelegd

Over de auteur

Femke Vogels

Mijn naam is Femke Vogels en ik ben al een tijdje bezig binnen de journalistiek en de media! In 2023 heb ik de mbo-opleiding media en communicatie afgerond aan het Nimeto in Utrecht. In deze jaren heb ik veel ervaring op mogen doen in de media. Ik heb mijn kennis en ervaringen kunnen verbreden in het schrijven van teksten, het schrijven van onderzoeken en merkanalyses. Ook heb ik veel in de praktijkgerichte onderdelen gedaan m.b.t. het maken van video's en de verschillende kanten van fotografie. Ik heb door de jaren heen met stages en school maar ook hierbuiten vele mooie opdrachten mogen maken. Hiervan zijn er ook opdrachten gepubliceerd door de opdrachtgever(s). Sommige onderdelen zijn intern gedeeld of in de plaatselijke krant en andere op bekendere websites zoals het Brabants dagblad en Funda. Door de jaren heen heb ik dan ook mijn journalistieke eigenschappen flink ontwikkeld. Zo merk ik dat ik een creatief en gedreven persoon ben die graag voor een opdracht gaat en het dan ook tot het laatste goed wil doen en wil afmaken. Communicatief ben ik ook sterk en werk ik graag samen met mede studenten of collega's. Kortom; ik heb al veel ervaring maar er is altijd ruimte voor meer kennis en praktijk waarin ik nog meer kom te weten, kan doen en durf te doen. Ik hoop dit allen te kunnen bereiken in mijn eerste jaren als beginnend journalist aan de Hogeschool Utrecht en jullie zo met mijn artikelen kan informeren en amuseren.