Renteprotest: ‘ik sta met mijn rug tegen de muur’

Renteprotest: ‘ik sta met mijn rug tegen de muur’

Een grote opkomst was er woensdag tijdens het rente protest georganiseerd door de Landelijke Studentenvakbond en het FNV Y&U. Voor het Tweede Kamergebouw protesteerde studenten tegen de vervijfvoudiging van de rente op hun studieschuld. Het veld werd gevuld door veel studenten, ouders, media en politici.

Twee weken geleden kwam de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) met het nieuws dat per 1 januari 2024 de rente over de studieschuld zal stijgen van 0,46 procent naar 2,56 procent. Dat betekent dat veel studenten honderden euro’s meer rente op hun lening zullen moeten betalen. Velen voelen zich in de steek gelaten door de overheid aangezien zij in de veronderstelling waren dat de rente 0 procent zou blijven.

Ook voorzitter van het FNV Y&U, Yasmin Ait Abderrahman, merkt dat studenten zich zorgen maken na dit nieuws. Ze vertelt: ‘Het regent keihard, het is tentamenweek en toch zijn er zoveel studenten die de straat op gaan om te protesteren, dat vind ik veelzeggend’.

De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) en het FNV Y&U maken zich hard om studeren aan het hoger onderwijs financieel toegankelijk te maken. Voorzitter Elisa Weehuizen vertelt: ‘De prioriteit is dat studenten zich niet door te studeren in een moeilijke financiële positie werken’.

Veel studenten wisten niet dat de rente zomaar verhoogd zou kunnen worden. Toch staat er in de wet dat dit kan kan gebeuren. Demissionair minister Dijkgraaf liet weten dat dit nodig is, vanwege de staatobligaties van de overheid. Als de rente weer op 0 procent blijft, moet er ergens anders geld vandaan komen om het gat te dichten.

Gisteren heeft Omtzigt een voorstel ingediend om de rente op de studieleningen van de studenten die noodgedwongen gebruik moesten maken van het leenstelsel te verlagen. Verschillende partijen, zoals GroenLinks-PVDA, Volt en ChristenUnie, steunen dit plan.

Bekijk hier de reportage over de demonstratie van afgelopen woensdag waarin redacteur Merle een demonstrant sprak, de voorzitter van het FNV Y&U en de persvoorlichter van het NIBUD Karin Radstaak.

Over de auteur

Merle Anema

Merle Anema (2003) is student journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Met veel enthousiasme en nieuwsgierigheid gaat ze op pad. Haar passie is het delen van inspirerende verhalen. Ze is constant op zoek naar nieuwe uitdagingen in haar studie om zichzelf optimaal te ontwikkelen.