Te weinig standplaatsen voor de woonwagen bewoners bijgekomen

Te weinig standplaatsen voor de woonwagen bewoners bijgekomen

Bouw woonwagen joep Higler

49 standplaatsen van woonwagenkampen zijn er in heel Nederland bijgekomen. Dat binnen een tijdsbestek van 2 jaar. In 2018 is er een beleidskader ingevoerd om zo meer plekken voor de bewoners van woonwagen kampen te huisvesten. Maar het is tot nu toe een teleurstellend beleid geweest, zo hebben gemeentes tekort aan personeel. En hebben ze geen woonwagen kampen beschikbaar waar ze deze standplaatsen aan kunnen leveren. Ook vinden de gemeentes zelf dat de exploitatie niet genoeg oplevert.

Dit gebeurt terwijl het ook voor 2018 ook niet te doen was voor de bewoners van deze kampen. Na de afschaffing van de woningwet in 1999 werden de gemeente verantwoordelijk gesteld voor deze kwestie. De gemeente heeft  een uitsterf beleid gehanteerd. Dat houdt in dat Dat werd door het college van de mens beschouwd als racisme, daardoor werd er een nieuw beleidskader gevoerd om dit tegen te gaan. Zo zijn er wel standplaatsen gebouwd voor de mensen in de woonwagen kampen, mede dankzij personeelsproblemen is dit beleid traag verlopen. Maar volgens Hugo de jonge hopen 98 Nederlandse gemeentes er in de toekomst meer toe te voegen aan de woonwagen kampen. Zo is het doel om er in 2030 in totaal 1028 plaatsen te hebben.

Conferentie Comite heeft afgelopen 26 oktober in Amsterdam een debat gehouden over racisme en discriminatie anno 2023. Dit was een algemeen debat met in het achterhoofd de verkiezingen die er aan zitten te komen. Zo waren hier woordvoerders van minderheden en een aantal mensen die zich gediscrimineerd voelen door de overheid aanwezig. Er waren mensen van de overheid en sommige mensen die bij de gemeente werken aanwezig. De uitsluiting van de mensen bij de woonwagen kwam hier ook aan bod. Daar heb ik Sabina Achterberg, woordvoerder van woonwagen belangen Nederland gesproken over wat deze situatie van de standplaatsen nu doet met die bewoners. Ook heb ik Bastiaan Meijers van de SP gesproken over wat zei hier nou doen voor deze bewoners. Ze vinden dan ook beide dat dit probleem serieus genomen moet worden. Bastiaan gaat dan ook langs bij de woonwagen kampen om te kijken hoe ze kunnen helpen.

Over de auteur

Joep Higler

Hey, ik ben Joep een enthousiaste journalist in opleiding! Ik ben nu bezig met mijn tweede jaar Journalistiek op de hogeschool van Utrecht. Ik ben een sportief type soms een beetje te sportief. Mijn hobby's zijn dan ook voetbal, hockey en tennis. Ik heb alle drie de sporten dan ook beoefend en wil daar dan ook iets mee doen in mijn journalistieke carrière. Ik heb geschreven voor dedomstedeling.nl dat is een site waar studenten hun items maken. Mocht u wat willen zien van mij hoor ik het graag! Vriendelijke groetjes, Joep