Verkiezingsreces van start, kamerleden richten zich volledig op verkiezingen

Verkiezingsreces van start, kamerleden richten zich volledig op verkiezingen

Vandaag is het verkiezingsreces van start gegaan en kunnen de kamerleden zich volledig richten op de campagneperiode. Nadat Kabinet-Rutte IV in juli is gevallen, vinden op 22 november de verkiezingen voor de Tweede Kamer plaats. 

Om zich te verzekeren van zoveel mogelijk stemmen richten de verschillende politieke partijen zich de aankomende weken volledig op de campagneperiode. Er liggen geen vergaderingen van de Tweede Kamer meer in het verschiet. De huidige kamer komt enkel op 5 december nog bij elkaar om afscheid te nemen van vertrekkende kamerleden. 

Volgens de laatste peilingen is het spannend. GroenLinks-PvdA, de VVD en Nieuw Sociaal Contract maken volgens de peilingen kans om de grootste partij te worden. Nieuw Sociaal Contract, dat 22 november voor het eerst met de verkiezingen mee zal doen, gaat aan kop in de peilingen met 16% tot 18% van de stemmen. 

Deze nieuwkomer, onder leiding van voormalig CDA-kamerlid Pieter Omtzigt, zet in haar verkiezingsprogramma vol in op het herstel van het bestuur in Nederland. Omtzigt pleit onder andere voor een nieuw kiesstelsel met provinciale kieskringen en een constitutioneel hof dat wetten aan de Grondwet kan toetsen. 

Naast het vertrouwen in de overheid speelt bestaanszekerheid deze verkiezingen een belangrijke rol. Ook migratie, het onderwerp waarover het huidige demissionaire kabinet is gevallen, is voor veel partijen een belangrijk thema. Daarnaast speelt het recent opgelaaide conflict in de Gazastrook en Israël een grote rol. 

De PvdA en GroenLinks gaan met een gezamenlijke lijst de verkiezingen in en werken samen aan een groene en sociale koers voor Nederland. De lijst wordt aangevoerd door oudgediende Frans Timmermans, die in het kabinet–Rutte II minister van Buitenlandse Zaken was en tot voorkort in Brussel werkte als vicevoorzitter van de Europese Commissie. 

Veel bekende gezichten op het politieke toneel zwaaien na de verkiezingen af. Demissionair Rutte houdt het na dertien jaar dienst te hebben gedaan als premier voor gezien. Ook Sigrid Kaag en Kamervoorzitter Bergkamp zullen Den Haag verlaten. Vicepremier Hoekstra verlaat de nationale politiek en is inmiddels geïnstalleerd als lid van de Europese Commissie. In totaal hebben 52 kamerleden en bewindslieden zich niet opnieuw verkiesbaar gesteld. 

26 partijen nemen dit jaar deel aan de Tweede Kamerverkiezing, 11 minder dan bij de verkiezingen in 2021. Deze partijen dingen mee naar 150 zetels in de Tweede Kamer. Om een meerderheid te behalen, is een coalitie van 76 zetels nodig. 

Famke Seine loopt stage op de politieke redactie van de Volkskrant en volgt de verkiezingen op de voet. Vrijdag 27 oktober was ze te gast in onze talkshow van Studio Vrijdag om de campagneperiode en de verkiezingen toe te lichten. 

Over de auteur

Paul Edelman

Paul (2000) woont in Utrecht. Voordat hij journalistiek is gaan studeren heeft hij een aantal jaar Filosofie aan de Universiteit Utrecht gestudeerd. Hij bevraagt graag het leven en staat kritisch tegenover de wereld zoals die aan ons voorkomt.