‘Ik zie het vorige kabinet als een mislukt huwelijk, misschien zelfs een gedwongen huwelijk’

‘Ik zie het vorige kabinet als een mislukt huwelijk, misschien zelfs een gedwongen huwelijk’

Foto van de Hofvijver

De stembussen gaan 22 november weer open. Omdat het kabinet afgelopen juli is gevallen zijn de verkiezingen namelijk vervroegd. Veel mensen hadden de bui al een beetje zien hangen. Zo ook Sem Grootscholten, politiek actief bij Groen Links en docent bestuurskunde op de Universiteit Leiden.

‘Ja ik had de val van het kabinet wel zien aankomen. Dat het dit moment was niet precies. Het ging ergens op vallen, we wisten alleen nog niet waarop.’ Ook Maarten Philipsen, bestuurslid politiek bij de JOVD Utrecht snapt dat mensen de val aan zagen komen. ‘De VVD heeft vanuit de regio duidelijk gezegd dat ze alleen maar een spreidingswet willen op het moment dat er echt wat gedaan wordt aan de instroom van de asielzoekers. D66 en de ChristenUnie gingen daar niet in mee, dus dan kon de VVD eigenlijk niet anders dan de stekker eruit trekken’. Marcelo Verbeek hoort net zoals Maarten bij de JOVD Utrecht. Hier is hij vicevoorzitter. Hij kijkt positief naar de val. ‘Het zat er ergens wel aan te komen. Ik zie het vorige kabinet echt als een mislukt huwelijk, of misschien zelfs een gedwongen huwelijk. De val van het kabinet heeft mij daarom wel goed gedaan. Puur omdat we in een coalitie land leven en op een gegeven moment ben je het gewoon niet meer met elkaar eens. Dan moet je niet verplicht doorgaan, maar gewoon zeggen dat je de grens hebt bereikt.’

De meningen verschillen over wat precies de pijnpunten bij de val waren. ‘De VVD probeert het natuurlijk te framen alsof het over migratie gaat, maar ik denk dat ze dat alleen doen omdat ze daar winst uit halen bij de komende verkiezingen. Er zijn heel veel moeilijke problemen waar de partijen van de coalitie het niet met elkaar eens waren,’ aldus Sem.

In de onderstaande video-reportage is te zien hoe Sem, Maarten en Marcelo denken over de invloed van de val van het kabinet op het stemgedrag.

Over de auteur

Elise Roelofs

Elise Roelofs (2004) is student journalistiek op de Hogeschool Utrecht. Hiervoor deed ze havo op het Segbroek college. Ze woont in Den Haag en maakt video- en audioreportages voor Studio Vrijdag. Verder is ze geïnteresseerd in kunst en tijdschriften.