Factcheck: Klimaatverandering is geen leugen. De mens is verantwoordelijker dan je denkt

Factcheck: Klimaatverandering is geen leugen. De mens is verantwoordelijker dan je denkt

Vrijdag 27 oktober plaatste Tweede Kamerlid Wybren van Haga een statement op Twitter (X). In dit statement meldt van Haga dat het klimaat er niet slecht aantoe is en dat de mens hier niet aan bijdraagt. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat dit echter niet het geval is. 

Bewering: De lucht bestaat voor 0,04% uit Co2 en de mens is verantwoordelijk voor 3% van de Co2-uitstoot.

Oordeel: Gedeeltelijk onjuist

Bron van de claim: 

Op 27 oktober 2023 tweet Tweede Kamerlid Wybren van Haga een statement op Twitter (X). Zo luidt dit statement:

‘De lucht bestaat voor 0,04% uit Co2. De mens is verantwoordelijk voor 3%. Geen enkel probleem dus, maar deze klimaatleugen kost u duizenden euro’s belastinggeld aan maatregelen die de natuur om zeep helpen. Zet ook de knop om. Stem #BVNL op 22 november’

De Co2 in de lucht

Co2, ook wel koolstofdioxide, staat bekend als een van de belangrijkste componenten van de atmosfeer. Zo zorgt deze stof voor een leefbare planeet en fotosynthese. Echter is het probleem dat teveel van deze stof de planeet opwarmt. Dit heet klimaatverandering als gevolg. Om dit te voorkomen moeten wij als bevolking ervoor zorgen dat de Co2-uitstoot flink gereduceerd wordt.

Maar waar komt deze koolstofdioxide vandaan? Volgens onderzoek van Energiebeheer Nederland zijn er verschillende manieren waarop deze stof vrijkomt. Koolstof is te vinden in fossiele brandstoffen. Door deze brandstoffen te verbranden komt deze koolstof vrij in de vorm van gas. Deze gas stijgt op en nestelt zich in de lucht. Deze stof kan ook ontstaan bij bosbranden of vulkaanuitbarstingen. Echter is deze stof ook al van nature te vinden in de atmosfeer. Hier is dan ook niks aan te doen.

Van Haga stelt in zijn statement dat er zo’n 0,04% van de lucht uit Co2 bestaat. Dit is grotendeels correct. Zo kan dit aantal variëren afhankelijk van het gebied en tijdstip van de meting. Hoewel deze stelling op dit moment juist is, neemt het Co2-gehalte snel toe. Dit heeft zware gevolgen voor de toekomst. Zo warmt de aarde sneller op waardoor poolkappen smelten.

De mens verantwoordelijk stellen 

Ondanks dat Co2 al van nature te vinden is in de atmosfeer, speelt de mens ook een grote rol. Zo zijn mensen de oorzaak van de grootste uitstoot van Co2. Volgens van Haga zou de mens 3% bijdragen aan de totale uitstoot. Dit is echter onwaar. ‘De 3% klopt niet: sinds de industriële revolutie is de Co2 concentratie toegenomen van 0.028% tot 0.042%, dus met 50%. We kunnen dus te stellen dat 1/3 of 33% van de huidige hoeveelheid Co2 in de lucht daar door de mens is gebracht’, aldus hoogleraar klimaatverandering aan de Universiteit Utrecht, Michiel van den Broeke.

Het percentage door de mens uitgestoten Co2 is dus te hoog. ‘We moeten alles op alles zetten om de uitstoot van broeikasgassen naar nul te brengen. daar zijn investeringen voor nodig, maar niets doen zal straks nog veel duurder blijken te zijn’, aldus van den Broeke. Volgens onderzoek van de Europese Unie, zijn er verschillende manieren waarop het Co2 gehalte kan worden gereduceerd zoals kort douchen en de verwarming een graadje lager zetten.

Conclusie 

Uit verschillende onderzoeken kunnen wij concluderen dat de stelling van meneer van Haga gedeeltelijk onjuist is. Zo zou volgens van Haga de lucht voor 0,04% uit Co2 bestaan, dit is juist. Echter groeit dit percentage razendsnel door de uitstoot waar mensen verantwoordelijk voor zijn. Zo meldt van Haga dat de mens maar verantwoordelijk zou zijn voor 3% van de totale uitstoot. Dit is echter volledig onjuist. Zo zou uit verschillende onderzoeken blijken dat de mens voor ongeveer 33% verantwoordelijk is. Hoewel er sprake is van natuurlijke bronnen die Co2 afleveren, kunnen we niet ontkennen dat de mens een grote rol speelt in het laten vrijkomen van deze stof.

Over de auteur

Mila Ehlert

Mijn naam is Mila Ehlert (2005) en ik ben student aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Ik ben een journalist die alles tot op de bodem uitzoekt. Of het nou gaat over de kleinste gebeurtenissen of grote verhalen, ik sta als eerste in de rij om mensen te informeren.