Definitieve sluiting Groningerveld is een voorzichtige mijlpaal voor Groningers

Definitieve sluiting Groningerveld is een voorzichtige mijlpaal voor Groningers

Een van de gaswinningslocaties van de NAM in Scheemda

Het Groningerveld wordt dit jaar definitief gesloten, mogelijk zelfs eerder dan gepland. Een overgrote Kamermeerderheid steunde woensdag het voorstel van demissionair staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw, D66) om het gasveld per 1 oktober te sluiten. Mogelijk gaat het per 1 mei al dicht. Daarmee komt er een einde aan de onzekerheid waarin veel Groningers lange tijd hebben verkeerd, al is de regio niet gelijk van de problematiek af. 

Het voornemen om te stoppen met de boringen was er al langer. Echter lieten de omstandigheden het eerder niet toe om de gaswinning te beëindigen, verklaart Emiel Hakkenes, auteur van het boek ‘En het brandde als een fakkel’ over de geschiedenis van het Groningse gas. ‘’De export naar het buitenland moest worden afgebouwd. Daarnaast viel een deel van de import weg toen Rusland Oekraïne binnenviel. Daar komt bij dat buitenlands gas een andere samenstelling heeft, waardoor het niet geschikt is voor onze cv-ketels. Er is een stikstoffabriek voor nodig om het in de juiste vorm te gieten, maar de bouw daarvan liep vertraging op.’’

Vanwege de complicaties hield Vijlbrief nog een slag om de arm. Sinds vorig jaar oktober wordt er in principe geen gas meer gewonnen, tenzij het heel koud is. Dat was in januari nog het geval, waardoor er tot ongenoegen van veel Groningers toch weer een kleine hoeveelheid gas werd opgepompt. ‘’We zaten toen pas aan het begin van de winter, dus men vroeg zich af wat er de rest van het seizoen nog op ons af zou komen’’, verklaart Ina Blink, voorzitter van bewonerssteunpunt Stut en Steun.

Met dit besluit komt er na zestig jaar een definitief einde aan de gaswinning in Groningen. Alle gasputten worden met een dikke laag cement afgesloten, zodat opnieuw opstarten niet langer mogelijk is. Vanaf dat moment is het winnen van gas in het gebied zelfs verboden. Een mijlpaal volgens Blink, al is de regio daarmee niet gelijk van de problematiek af. ‘’Het effect op de bodem moeten we afwachten.’’

 

Over de auteur

Fleur Heldens

Fleur Heldens (2003), heeft haar studie Internationale Ontwikkelingsstudies verruild voor een opleiding journalistiek. Het rechtvaardigheidsgevoel is echter niet verdwenen, ze ziet het als haar taak om naar de ongehoorde stem te luisteren. Daarnaast belicht ze graag initiatieven die staan voor verbinding in een samenleving die schreeuwt om gemeenschapszin.