“Er zijn hele generaties opgegroeid met Asterix, het is echt een categorie apart”

“Er zijn hele generaties opgegroeid met Asterix, het is echt een categorie apart”

Liefhebbers van Asterix, Obelix en het Romeinse Rijk opgelet. Het nieuwste verhaal van het bekende Gallische duo is weer uitgekomen. Asterix en de Witte Iris zal vanaf donderdag 26 oktober in de winkels liggen. Sinds 1961 zijn er 39 Asterix-verhalen uitgekomen en dit zal de 40ste zijn. Een lustrumjaar dus, hoewel dat volgens Striptip-redacteur Jeroen Van Esch niet per sé gevierd wordt.

Het begon in 1961 allemaal met het verhaal van Asterix en de Galliër, waar de lezers werden geïntroduceerd in de wereld van het Gallische dorp, dat dapper weerstand bood tegen de Romeinse overheersing. Negendertig verhalen verder strijden zij nog steeds tegen diezelfde overheersing van veldheer Julius Caesar. En met succes, want oude en nieuwe fans blijven de boeken kopen.

Zo ook Jeroen van Esch: “Asterix is eigenlijk een categorie apart. Omdat ze al veertig albums meegaan zijn hele generaties er mee opgegroeid. De verhalen van Asterix staan garant voor een uitstekend script en onovertroffen tekenwerk, met hilarische, terugkerende grappen en situaties. Denk bijvoorbeeld aan de eeuwige gevechten met de Romeinen en piraten. Woordgrappen staan centraal, dubbele bodems, tot in de namen van de hoofdpersonen aan toe.” Een voorbeeldje: “Een van de bekendste is natuurlijk Kakofonix, de gehate bard van het dorp. Er komen in ieder album bekende personen of gebeurtenissen uit de actualiteit voor, die steevast op de hak worden genomen. Je moet vaak even verder nadenken. Dat vind ik prachtig.”

Voor dit nieuwe verhaal liggen de hoog. Zeker nu er een nieuwe scenarioschrijver is, Fabcaro. Liefhebbers zoals van Esch hopen dat hij de kenmerkende schrijfstijl doorzet. “Er zijn zuurpruimen die alleen maar zweren bij de albums van de oorspronkelijke makers, Uderzo en Goscinny. Die vinden het latere werk maar niks. Dat vind ik niet. Ik kan ook de recente titels waarderen. Het is een heerlijke manier om relativerend naar de actualiteit te kijken. En zoals ik nu om me heen hoor, lijkt De Witte Iris er goed uit te zien. Ik hoop vooral dat de goede grappen blijven en dat het een goed leesbaar verhaal wordt. Toevallig heb ik recent nog een boek van hem gelezen, Zeropedia, en dat ging hem goed af.”

Ondanks dat het nieuwe boek al wel is uitgekomen, heeft Van Esch hem nog niet kunnen bemachtigen. “Toen ik gister bij ‘mijn’ boekwinkel stond, was hij nog niet binnen. Dus ga ik hem vrijdag snel halen, dat is dan maar zo. Dan ga ik hem zo snel mogelijk lezen uiteraard, ergens dezelfde dag. Ik kan echt niet wachten.”

Afgelopen woensdag, nog voordat De Witte Iris uit was, is redacteur Emma de stemming gaan peilen bij Striplezer Jeroen Ooms en in de Leidse Stripshop bij Menno Barkema. Luister deze reportage in onderstaande speler:

Over de auteur

Emma Odijk

Emma Odijk (2003), is een vrolijke meid die vanuit het altijd bruisende Wassenaar verslag doet van het nieuws. Emma’s interesses liggen heel breed, van muziek, tot politiek en van sport tot natuur. Van alle dingen weet ze iets en wil ze meer leren. Dit komt terug in haar vrije tijd, waarin ze graag sport bekijkt, natuur fotografeert en soms iets te veel muziek luistert. Deze veelzijdigheid is ook zichtbaar in haar diverse journalistieke werk.