Geweld tegen journalisten blijft: ‘Het is altijd al zo geweest en zal altijd zo blijven’

Geweld tegen journalisten blijft: ‘Het is altijd al zo geweest en zal altijd zo blijven’

Bron: Pexels.com - Redrec

Misdaden, geweld en bedreiging tegen journalisten blijven voorkomen. Hier wordt nog steeds aandacht aan besteed. Op 2 november was het Internationale Dag tegen Strafloosheid van Misdaden tegen Journalisten. Deze dag is ingesteld ter nagedachtenis van twee Franse journalisten die op 2 november 2013 zijn vermoord in Mali. Correspondent Frankrijk NOS, Frank Renout was toen actief als verslaggever en heeft hier meerdere malen over bericht.

‘’Er zou meer aandacht aan deze dag besteed moeten worden, maar geweld tegen journalisten is helaas niet iets nieuws. Het is altijd al zo geweest en zal altijd zo blijven ben ik bang’’, vertelt Renout. De persvrijheid staat onder druk. In veel landen worden journalisten nog steeds geïntimideerd en bedreigd. ‘’Ik heb zelf ook met beveiliging om me heen moeten werken. Het hoort bij ons vak, maar we moeten in elk geval altijd beschermt moeten worden om zo veilig mogelijk ons werk te kunnen doen’’, aldus Renout.

Terugdringen geweld en misdrijven

Journalisten Ghislaine Dupont en Claude Verlon zijn in Kidal ontvoerd na een interview met Touaregrebellen en daarna binnen een paar minuten vermoord. Op 2 november 2013 worden de VN-staten opgeroepen om geweld en misdrijven terug te dringen en de persvrijheid te beschermen. Renout: ‘’Ik denk zelf dat deze dag voornamelijk belangrijk is voor de nabestaanden van overleden journalisten door geweldplegingen. Voor hen is dit een moment om een extra dag te besteden aan het verlies van hun kind, ouder, vriend of familielid.”

Zorgwekkende getallen

Inmiddels hebben 34 journalisten het leven moeten bekopen sinds de aanslag van Hamas op Israël op 7 oktober. De vraag is hoe erg deze dag leeft onder de journalisten en de samenleving, en wat het effect is van deze dag.

Unesco zet zich in

Unesco probeert binnen de Verenigde Naties persvrijheid en uitingsvrijheid te beschermen. Tim de Haan is bij Unseco adviseur informatie en communicatie en was bij ons te gast in de uitzending.

Over de auteur

Vincent Molenaar

Mijn naam is Vincent Molenaar. Als trotse redacteur van Woerden Rondom zie ik het als mijn taak het gehele gras in regio Woerden zorgvuldig te maaien. Uiteraard is dat spreekwoordelijk, maar de waarheid is voor mij de voornaamste reden waarom ik elke keer met volle overtuiging, moed en plezier het nieuws van de straat pluk. Met mijn nieuwsgierige en doortastende instelling probeer ik de beker helemaal leeg te drinken. Items maken tot de laatste broodkruimel. Voor mij bestaat er niet één waarheid. Daarom probeer ik door middel van meerdere verhalen verschillende waarheden bij elkaar te brengen.