De verminking van meisjes in Somalië

De verminking van meisjes in Somalië

Meisjesbesnijdenissen, ook wel vrouwelijke genitale verminking (VGV) genoemd, zijn een praktijk waarbij de uitwendige geslachtsorganen van een meisje of vrouw geheel of gedeeltelijk worden verwijderd. Meisjesbesnijdenissen worden in veel landen in Afrika en Azië uitgevoerd, met de hoogste prevalentie in Somalië. “Ik hoop dat dit snel verboden wordt”, aldus Zahra Naleie, Senior projectmanager FGM bij FSAN.

Ongeveer 99% van de meisjes en vrouwen tussen 15 en 49 jaar in Somalië zijn besneden, voornamelijk omwille van tradities, schoonheidsidealen en het streven naar huwbaarheid.

In Somalië laten ouders hun dochters besnijden vanwege tradities en ideeën over schoonheid, vrouwelijkheid en huwbaarheid. De keuze wordt beïnvloed door sociale normen en druk uit de gemeenschap. Veel meisjes zien het als normaal omdat anderen het doen. Lokale machthebbers hebben invloed op het voortbestaan of stoppen van deze traditie.

Er zijn verschillende soorten meisjesbesnijdenissen, maar de meest voorkomende vorm in Somalië is de infibulatie. Bij infibulatie worden de uitwendige geslachtsorganen van een meisje volledig verwijderd, en de schaamlippen worden aan elkaar genaaid. Dit kan ernstige lichamelijke en psychische gevolgen hebben voor het slachtoffer.

Procedure

Een besnijdenis kan georganiseerd worden voor een meisje, maar soms worden ook meerdere meisjes van dezelfde leeftijd tegelijk besneden. De besnijdenis wordt traditioneel buiten een kliniek uitgevoerd. Dit doen ze tevens zonder verdoving en onder niet-hygiënische omstandigheden, door lokale (vroed)vrouwen die niet medisch geschoold zijn. Dit zorgt er dan ook voor dat dit voor veel klachten kan zorgen.

“De impact van meisjesbesnijdenis reikt ver, niet alleen lichamelijk, maar ook psychologisch en op latere leeftijd zelfs seksueel. Op korte termijn brengt het gezondheidsproblemen met zich mee, zoals bloedverlies, infecties en tetanus. Op de lange termijn kunnen menstruatieproblemen en complicaties tijdens de bevalling optreden. Psychologisch gezien dragen meisjes die dit hebben ondergaan het trauma met zich mee, wat resulteert in nachtmerries, slapeloosheid en tal van andere uitdagingen”, aldus Naleie

Toekomst

Er zijn inmiddels veel verschillende organisaties bezig met het verbreken van het taboe random meisjesbesnijdenissen. Hierdoor hoopt Naleie ook dat in 2030 meisjesbesnijdenissen geheel verboden zijn, en dus ook in Somalië.

Wil je meer weten over meisjesbesnijdenissen in Somalië? Luister hier naar het audioreportage:

Over de auteur

Zoë Neeft

Zoë Neeft is een enthousiaste student journalistiek. Ze schrijft het liefst over lifestyle, films en cultuur gerelateerde onderwerpen. Als ze niet aan het schrijven is, kun je haar vinden bij haar vrienden of is ze aan het bidden voor een One Direction reunion tour.