Duurzaam een ander leven in, natuur begraven is steeds meer van deze tijd

Duurzaam een ander leven in, natuur begraven is steeds meer van deze tijd

Natuurbegraafplaats De Heidepol in Arnhem. Je kunt boomschijven zien, waarvan één met bloemen. Dit zijn de 'grafstenen' in natuurbegraafplaatsen. Foto door Britt Smith.

In heel de wereld worden we steeds bewuster van het klimaat. Door de jaren heen proberen we alles zo duurzaam mogelijk te doen. Wat sommigen alleen niet weten is dat, zelfs als je overleden bent, je nog steeds duurzaam kan zijn en aan de natuur kan denken. Natuur begraven wordt steeds populairder, “Ik zie het echt als een trend en mensen kijken inderdaad echt naar die duurzaamheid. Dat vind je ook terug op een natuurbegraafplaats”, aldus Luuk Assinck, uitvaartondernemer, kistenmaker en grafonderzoeker.

In Nederland zijn er momenteel zo’n 35 natuurbegraafplaatsen. Het verschil tussen deze begraafplaatsen en een ‘algemene’ begraafplaats is dat het duurzamer en hiermee ook beter voor de natuur is. Een natuurbegraafplaats is eigenlijk gewoon een natuurgebied, met een wandelpad. Maar op verschillende plekken in dit gebied is er iemand begraven. Die plekken zijn in de meeste natuurbegraafplaatsen te herkennen aan een boomschijf met een naam en/of tekst erin gegraveerd. Deze schijven zijn na 5 tot 6 jaar weer één met de natuur.

Men zegt dat dit de duurzame manier van begraven is. Al ligt het echter wat dieper. “Duurzaamheid zit hem ook vooral in de ceremonie, je ziet bijvoorbeeld dat mensen wel bewust gaan kijken naar de plek en ook naar een bepaalde kist. Maar als mensen vervolgens met dertig of veertig auto’s naar de ceremonie komen, is het puntje van de duurzaamheid wel weg”, gaat Assinck verder. “Wat is nou duurzaam? Kijk je nou puur naar de plek, het begraven en naar de kist. De kist proberen we allemaal echt zo duurzaam mogelijk te maken, vooral de handgemaakte kisten. Het plekje proberen we ook zo intact mogelijk te houden, dus de natuur ook zo intact mogelijk te houden. Daar kom je wel redelijk in de duurzaamheid. Het zijn echt de randzaken rondom de hele uitvaart wat het de uitvaart dan niet duurzaam zou maken. Als je daar meer met zijn alle naar gaat kijken, ook naar bloemen, vervoer, de opbaring, alles. Dan kun je een uitvaart veel duurzamer maken.”

Beluister de reportage over duurzame uitvaartkisten en natuurbegraafplaatsen hieronder: In de reportage komen Tigran Beglarjan, eigenaar van Cofita Uitvaartkisten en Luuk Assinck, uitvaartondernemer, kistenmaker en grafonderzoeker aan het woord.

Over de auteur

Britt Smith

Ik ben Britt Smith (2005) student Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Ik ben naar van alles nieuwsgierig, maar ik hou me graag bezig met muziek en films en deel graag wat ik ervan weet. E-mailadres: britt.smith@student.hu.nl telefoonnummer: 06 81582998