Nucleair afvalwater zorgt voor spanningen onder de Japanse vissers

Nucleair afvalwater zorgt voor spanningen onder de Japanse vissers

Japan

Diep onder de sprankelende golven van de oceaan ontstaat een verhaal van nucleair afgewogen water en de zorgen van lokale vissers over hun omzetverlies. Waar voorheen het water bestond uit mysterieuze zeewezens en gezonden vissen, doemt nu een nieuwe uitdaging op: nucleair afvalwater. Waar moet dit opgeslagen water heen?

Kernramp van 2011

Op 11 maart 2011 werd de Japanse Daiichi-kernreactor getroffen door een meltdown. Dit werd veroorzaakt door een verwoestende tsunami in Fukushima. Waar eerst een zware aardbeving ontstond en de Noordoostelijke kust van Japan vernielde, ontstond daarna de zware tsunami. In totaal kwamen er bijna zestienduizend mensen om bij de ramp. De tsunami veroorzaakte ongekende schade aan de reactor. Er werd geen koelwater meer doorgepompt, waardoor de temperatuur in de centrale steeg tot het smeltpunt. Er volgden explosies en lekkages en er kwam een ongekende dosis aan straling vrij. De mensen die te dichtbij deze kerncentrale woonde, werden gedwongen om weg te gaan. Al snel werden er vergelijkingen getrokken met de kernramp in Tsjernobyl in 1986.

De harde kern

Voor veel mensen blijft nucleair afvalwater en kernenergie een raadselachtig en weinig bekend onderwerp. In een kerncentrale zijn veel veiligheidsvoorzieningen. Dit komt omdat er in het proces van een kernreactie in een reactor veel radioactieve stoffen vrijkomen en dat kan heel riskant zijn. Energie kan worden opgewekt in een kernfusiereactor en een kernsplijtingsreactor. “Als het bij een kernfusiereactor misgaat, is het ergste wat er kan gebeuren dat de reactie ophoudt,” ligt kernfysicus Ralf Mackenbach toe. “Voor de rest kunnen er geen grotere gevolgen zoals een meltdown ontstaan. Bij een kernsplijtingsreactor, zoals die in Fukushima, kan het wel fout gaan. Dit kunnen dus ecologische gevolgen hebben”.

De lokale impact van nucleaire lozing

Het opgeslagen nucleair afvalwater moet de zee in. Dit is wat het bedrijf van de kerncentrale TEPCO heeft vastgesteld. In augustus vond de eerste lozing van afvalwater plaats. Toen maakte men zich echter ernstig zorgen over de mogelijke schadelijkheid van deze lozing voor de zee. Na een uitgebreid rapport waarin alle veiligheidseisen werden belicht, concludeerde TEPCO dat dit water geen schade zou toebrengen aan zowel de menselijke gezondheid als het ecosysteem. Niettemin blijven er tot op heden twijfels bestaan over deze bewering, vooral binnen de lokale visserijgemeenschap. Mensen vrezen dat ze financiële verliezen zullen lijden, omdat externe partijen niet langer bereid zijn hun vis te kopen. Of het nucleair afvalwater daadwerkelijk schade brengt aan de zeedieren, wordt beantwoord in het onderstaande reportage.

Over de auteur

Eva Thijs

Eva (18) is al heel haar leven bezig met pen en papier. Vanaf kleins af aan schrijft ze verhalen en korte teksten over haar fantasiewerelden en alles in haar omgeving. Daar is ook haar passie voor de journalistiek ontstaan. Met haar mavo en havo diploma opzak begon ze begin dit jaar aan deze opleiding. Met haar familie in de radio- en televisiewereld was het ook voor Eva zo bedoeld om hier te eindigen. Ze hoopt de komende jaren nog veel te gaan leren.