Geen extra hormonen, maar natuurlijke anticonceptie

Geen extra hormonen, maar natuurlijke anticonceptie

De anticonceptiepil in Nederland is nog steeds het meest gebruikte anticonceptiemiddel, het Centraal Bureau voor de Statistiek meldt dat 42% van de vrouwen de anticonceptiepil gebruikt. Echter stoppen steeds meer vrouwen hiermee. In plaats daarvan gebruiken veel vrouwen nu natuurlijke anticonceptie.

Het Centraal Bureau voor statistiek meldt dus dat 42% van de vrouwen, van 16 tot 49 jaar,  de anticonceptiepil gebruikt. Een kwart van de vrouwen gebruikt andere anticonceptiemiddelen, zoals condoom of spiraaltje. Één op de drie vrouwen gebruikt geen voorbehoedmiddelen.

Bij natuurlijke anticonceptie worden er niet extra hormonen in het lichaam toegevoegd. De symptothermische methode, is een methode met temperatuurmeting. Deze is niet ontworpen voor anticonceptie, maar voor mensen die juist kinderen willen. “De kans om zwanger te worden met deze methode is ook echt een stuk groter,” vermeldt de NOS.

De symptothermische methode is dus het bijhouden van de cyclus door temperatuurmeting. Elke ochtend moet de temperatuur worden gemeten. De temperatuur zou constant blijven op een lager niveau tijdens de eerste helft van de cyclus tot de ovulatie. Ongeveer twee dagen na de eisprong stijgt de basale lichaamstemperatuur met ongeveer 0,2 tot 0,5 graden. Deze temperatuur blijft tot de volgende menstruatie. Door deze manier kan je kijken welke dagen je veilig seks kan hebben en welke dagen dus niet.

Luister hieronder naar een reportage over het taboe op het kopen/gebruiken van anticonceptie.

Over de auteur

Lotte Stooker

Lotte Stooker (2005) is student aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Ze heeft haar hele leven in Zeist gewoond en schrijft nu ook vóór en over de inwoners van Zeist. Een gedreven journalist die het heerlijk vind om verhalen van anderen te horen.